KINA ILI FILIPINI

FIBA donijela odluku; SP 2019. igra se u Aziji!

17.03.2015 u 13:22

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo za košarkaše 2019. godine održat će se u Aziji, odlučio je u ponedjeljak Izvršni odbor Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA), a zemlje kandidati su Kina i Filipini.

Konačnu odluku o domaćinu FIBA će donijeti na kongresu koji će se održati 18. i 19. lipnja. Za domaćina SP 2023. godine kandidiraju Njemačka, Turska i Katar, dodali su iz FIBA-e.

Posljednje SP održano je u rujnu prošle godine u Španjolskoj, no FIBA je odlučila kako više neće organizirati svoja prvenstva u istoj godini kada se održavaju i nogometna SP, pa će pauzima između prošlog i sljedećeg SP biti pet godina, a potom se ritam vraća na ustaljeni četverogodišnji.

Također, SP u Španjolskoj je bilo posljednje sa 24 sudionika, dok će 2019. nastupiti 32 reprezentacije.

Hoće li na SP-u 2019. igrati Hrvatska doznat ćemo tek za nekoliko godina kada će, kao i ostale reprezentacije iz Europe, imati priliku putem Eurobasketa i dodatnih kvalifikacija izboriti nastup u Aziji.

Podsjetimo, hrvatsku košarkašku reprezentaciju u rujnu ove godine čeka Eurobasket (naša skupina je u Zagrebu) s novim izbornikom Velimirom Perasovićem na klupi. Eurobasket će ujedno biti i kvalifikacije za OI 2016. u Rio de Janeiru.