ne zvuči dobro

FIA šokirala novim pravilom u Formuli 1: Ovo bi moglo dovesti do kaosa!

22.09.2017 u 09:59

Bionic
Reading

Iako su već ove sezone stroga pravila korištenja motora izazvala kontroverze i žestoke proteste zbog kazni vozačima, FIA je potvrdila kako će u 2018. godini biti još stroža, što bi moglo dovesti do kaosa...

Podsjetimo, vozači su u 2017. godini imali na raspolaganju samo po četiri od svake komponente pogonske jedinice, a korištenje svake dodatne rezultiralo bi kaznom od deset ili više pozicija unazad na startu utrke.

  • +10
Formula 1, VN Singapura, 2017. Izvor: Reuters / Autor: EDGAR SU

Mnoge momčadi su ispucale svoje motore u ranoj fazi sezone, a posebno je slab bio McLaren, s obzirom da je Vandoorne već promijenio po deset pojedinih komponenti pogonske jedinice, a još je šest utrka pred nama pa Belgijac zbog toga često mora startati s posljednjeg mjesta, kako god se kvalificirao.

Kontroverze oko kazni zbog promjene motora ili mjenjača kulminirale su u Monzi kad je pola vozača penalizirano na različitih način i bilo je nemoguće izračunati tko će startati s koje pozicije.

Odgovorni na čelu Formule 1 predvođeni Rossom Brownom obećali su promjene, ali situacija bi sljedeće sezone mogla biti i gora. U svrhu mjera štednje krovna automobilistička organizacija FIA odlučila je još dodatno smanjiti limit dopuštenih korištenih dijelova pogonske jedinice. Neki su električni dijelovi ograničeni na samo dva po sezoni, a turbopunjač na tri, što bi moglo još drastično povećati broj kažnjenih vozača na startu utrka.

Nakon ovakve odluke jasno je da ćemo imati kaos i kontroverze ako se napokon ne promijeni način kažnjavanja momčadi zbog korištenja dodatnih pogonskih jedinica i jedino rješenje je ukidanje kazni vozačima i kažnjavanje ekipa, novčano ili oduzimanjem bodova u poretku konstruktora, jer sve drugo više nema nikakvog smisla...