us open

Fantastičan povratak Marina Čilića; gubio je 2:0 i nakon četiri sata borbe uspio pobijediti

02.09.2018 u 09:02

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski tenisač bio je na 'rubu ponora', u meču 3. kola US Opena gubio je 2:0 u setovima od 19-godišnjeg Australca Alexa de Minaura. Na kraju je ipak osigurao plasman u osminu finala posljednjeg Grand Slam turnira u sezoni

Realno, Marin Čilić je bio jako blizu poraza protiv nadarenog 19-godišnjeg Australca Alexa de Minaura. Na kraju je naš najbolji tenisač nakon velike uspio slaviti 4:6, 3:6, 6:3, 6:4 i 7:5, a presudilo je iskustvo igranja ovakvih mečeva na velikim turnirima...

Marin je prvi poveo u prvom setu, otvorio je set breakom, ali ga nije uspio potvrditi. Odmah potom De Minaur je pokazao da se neće predati samo tako, vratio je break i riješio prvi set u svoju korist.

Sjajni 19-godišnjak je doslovno šokirao Čilića koji se u drugom setu nije ni snašao, De Minaur je napravio tri breaka - uz jedan Čilićev - i na kraju slavio 6:3! Gotovo nitko u tim trenucima nije vjerovao da bi se Čilić mogao vratiti jer Australac je djelovao sjajno, a Marinu ovo ne bi bio prvi kiks na Grand Slam turnirima.

No, u trećem setu se u Marinu Čiliću 'budi' pobjednik US Opena iz 2014. godine. Dva je puta breaknuo Australca koji je malo i 'izgubio dah' i naš se tenisač vraća u igru pobjedom 6:3. U četvrtom je setu bilo malo više borbe, nije se De Minaur predavao, dapače, bio je opasan i zahtjevan protivnik. Na kraju je Čilić ipak slavio 6:4 i poravnao na 2:2 u setovima.

U odlučujućem petom setu Australac je krenuo furiozno i poveo 2:0. Dao je sve od sebe i onda - 'pukao'. Čilić se u igru vratio s dva vezana breaka i potom poveo 5:2. Imao je sve u svojim rukama Marin, trebao je samo dokrajčiti neiskusnog protivnika. Ali po tko zna koji put ponavlja se priča o tenisaču koji najčešće ne zna 'zatvoriti' meč.

  • +16
Četvrtfinale Davis Cupa, Hrvatska-Kazahstan, meč Marin Čilić - Mihail Kukuškin Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dakle - Čilić je imao dvije vezane break meč-lopte. Prvu na servis De Minaura pri 5:2, ali je Australac spasio 0:40 plus dvije Čilićeve prednosti. Zatim je Marin servirao za meč, ali bespotrebno gubi taj servis, De Minaur je nakon toga stigao do izjednačenja 5:5! izjednačio na 5:5 i svi su vjerojatno pomislili da je pitanje trenutka kada će Čilić izgubiti.

Uspio se Čilić mentalno 'posložiti' u samom finišu, uzeo je gem za 6:5, a De Minaur je ponovo servirao da ostane u meču. I zamalo se Čilić - po tko zna koji put - doveo u tešku situaciju. Imao je tri vezane break-meč prilike, ali ne koristi prvu... Uz puno muke drugu je ipak uspio realizirati i plasirati se u osminu finala US Opena.

Ovo je bio šesti meč u karijeri za Marina Čilića koji je dobio nakon što je gubio 0:2 u setovima, a treba dodati da su MArin i De Minaur u ovom meču osvojili isti broj poena.

Čilić će u osmini finala US Opena igrati protiv 10. nositelja, Belgijca Davida Goffina.