KRIVA STRATEGIJA

Evo zašto trener mora otići da bi Kovačić napredovao

09.02.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Mateo Kovačić doveden je u Inter kada je trener bio Andrea Stramaccioni, koji je imao i ideju i plan za mladog hrvatskog reprezentativca. Sada, pod Mazzarijem, ne postoji niti jedno niti drugo, pa se stoga i pojavljuju svi problemi

Tako misli korisnik Leader, s community portala Tribina.hr, koji je i sam veliki navijač Intera, ali je uočio puno taktičkih lutanja novog trenera, koji iako ima rezultatsku krizu, i dalje uživa puno povjerenje uprave. Sve Kovačićeve probleme objasnio je ovako:

'Za Kovačića bi definitivno bilo bolje da je trenerom Intera ostao mladi Stramaccioni, trener koji je s Primaverom Intera osvojio NextGen, juniorsku inačicu Lige prvaka. To je bio dugoročni plan Morattija na početku prošle sezone, no kako je Moratti poznat po tome da njegovi dugoročni planovi nisu baš dugog vijeka dogodile su se promjene. Prvo je novim trenerom imenovan Walter Mazzarri, koji je poznat kao vrstan taktičar, no koji nije poznat kao trener koji voli davati puno prilika mladim igračima. Uostalom, lani je u Napoliju dobio na raspolaganje sjajnog talenta Insignea - no on ga nije previše koristio.

Kod Stramaccionija je Kovačić trebao imati slobodne ruke u igri, trebao je postati prava 'desetka', nositelj nove momčadi Intera kojoj će okosnica biti bivši juniori, a u prilagodbi su im trebali pomoći 'senatori' poput Zanettija, Samuela, Cambiassa i Milita - no taj projekt je pukao prije nego je za pravo zaživio. Znakovito, lani je Italija U21 pod Mangijom odigrala sjajno Europsko prvenstvo u Izraelu i na kraju su pali tek u finalu protiv objektivno premoćne Španjolske, a nositelji igre bili su redom Interovi mladi igrači koji su bili na raznoraznim posudbama. Inter ih se prošlog ljeta svih redom riješio i nitko nije dobio priliku da zaigra u crno-plavom dresu. Tako je odlučio Mazzari…

Kovačić je bio najbolje ocijenjen nakon utakmice protiv Islanda



Mazzarri
ostaje, mladi igrači odlaze

Tribina.hr

je community portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sport koji su tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Kroz svoje analize članovi communityja pišu o svim nogometnim i ponekim sportskim aktualnostima, a i druga mišljenja o Kovačiću i Mazzariju, možete pročitati OVDJE.

Niti drugi mladi ne igraju; Belfodil nije dobio priliku i otišao je ove zime iz kluba, a činjenica je da ni Icardi nije mnogo igrao. Imao je doduše problema s ozljedom, ali u Mazzarrijevoj 3-5-1-1 formaciji kraj Palacia i Milita on može samo čekati na klupi i skupljati mrvice. Nemojmo zaboraviti da su se lani pisali hvalospjevi o njegovim izdanjima u Sampdoriji, da je on igrač koji je eksplodirao i jednog Maxi Lopeza 'poslao' iz kluba, no jednostavno - kod Mazzarrija može samo čekati. Ludost je da Mazzarri u Interu forsira 3-5-1-1 formaciju u kojoj je Palacio jednostavno izgorio. Čovjek se konstantno bori s kompletnom suparničkom obranom i jednostavno je stao.

U 3-5-1-1 formaciji definitivno ima mjesta za Kovačića, no ne na poziciji fantaziste (gdje je Guarin - kojem je isto pukao film ove sezone jer ga Mazzarri tjera iz kluba - zbog Vučinića?!), već na poziciji centralnog veznjaka, glavnog distributera lopte gdje ima prostora i iskoristiti svoj fenomenalan dribling. Mazzarri na toj poziciji više koristi Taidera, a u zadnje vrijeme gura Kuzmanovića, koji nisu ni blizu tehničkih kvaliteta kakve posjeduje Kovačić. Da Mazzarri i dalje forsira 3-4-1-2 onda bi Kovačić mogao zaigrati na poziciji fantaziste koju je u Napoliju imao Hamšik, bez obzira na to da Kovačić očigledno još jako puno treba raditi na dalekometnim udarcima. No, mogao bi zaigrati i na poziciji centralnog veznjaka uz jednog defanzivnog kao što je recimo Cambiasso. Silna lutanja, klupa i općenito Mazzarrijev pristup Kovačiću za sada samo škodi.

Kako dalje?
Za Kovačića bi bilo najbolje da Mazzarri napusti klub, što unatoč silnoj podršci Thorhira iz Indonezije nije nemoguće jer ipak - radi se o Interu, a Moratti je i dalje predsjednik. S obzirom da je u momčadi ostao Guarin (iako nezadovoljan), te da je doveden Hernanes koji je (ruku na srce) ipak trenutno prava Interova desetka, teško je očekivati da će ove sezone Kovačić pokazati ono što može. To je moguće, ako Inter zaigra u 3-4-1-2 formaciji pa da on bude centralni veznjak uz jednog snažnog defanzivca poput Cambiassa, a da Guarin i Hernanes dijele minutažu na poziciji fantaziste. Za samog Kovačića bilo bi bolje da se isprofilira na jednoj poziciji i da ne luta po drugima u veznoj liniji, no pod Mazzarrijem koji polako, ali sigurno, gubi konce u Interu - to će teško ostvariti.

Je li bolje za Kovačića da ide u Borussiju Dortmund? Vjerojatno nije jer se i tamo traži automatska adaptacija, a u Interu je ipak prošao startnu aklimatizaciju i igra u Serie A. Što se reprezentacije tiče, ako zaigra kao protiv Islanda uz Rakitića i Modrića mogao bi cijelom svijetu pokazati kakav je znalac, a uz to će njegove 'akcije' na tržištu znatno narasti.