RIJEČ POSEBNOG JUNAKA

Evo zašto Sljemenska kraljica ima budućnost

07.01.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Trijumfom Marcela Hirschera zatvoreno je i deveto izdanje skijaške Sljemenske kraljice, a jubilej projekta 'obitelj Kostelić' može mirno spavati jer ovo događanje zaslužuje dugoročnu budućnost. Uz određene preinake

Iza Sljemena je devet slalomskih poslastica (šest dvostrukih), a ispred njega... Vidjet će se. Hrvatska je iz neba u rebra ušla u vrh skijaškog poretka, no taj je projekt obiteljskog predznaka i ima svoj vijek trajanja. Ipak, ovo izdanje hrvatskih utrka skijaškog svjetskog kupa nudi razloge zašto će Zagreb ostati dio Fisove elite. Negdje oko početka druge vožnje u startnu kućicu je stao Slovak Adam Žampa

Imao je startni broj 40 i bio je jedan od onih koji se diljem svijeta bore za nekoliko bodova, bolje startne pozicije i svoj komad financijskog kolača. No, kada je on kretao iz startne kućice s razglasa je krenuo 'Smells like teen spirit' od Nirvane i 'himna generacije' rasplesala je masu uz stazu i u ciljnoj ravnini.

Adam je krenuo dobro i povećao prednost do prvog prolaza te izazvao pažnju. Sad je dobro raspoložena publika već bila 'opet na snijegu' i krenulo je navijanje za Žampu. Zrakom su dominirale hrvatske zastavice, bila je to divna sportska slika iz Zagreba koja je obilazila svijet.

Žampa je dobro gurao sve do pred kraj staze kada je izgubio balans i promašio vrata. Ne za puno, pa se uspio vratiti, i sa dvije ili tri sekunde zaostatka ući u cilj. Posljednji, ali s ovacijama. Ubrzo zatim za tportal.hr je rekao:

'Da, čuo sam da je atmosfera na vrhuncu. Muzika kažete, vjerojatno ali i ja sam pomogao', smije se 22-godišnji Slovak i nastavlja:

'Šteta za grešku, mislim da bi bila ludnica da sam ušao kao vodeći.'

Gdje bi jedan od 'radnika' Svjetskog kupa svrstao Sljeme u svjetskom kontekstu? Što se atmosfere tiče.

'Gdje se navija za sve? Kitzbühel, Wengen... Adelboden i, naravno, Sljeme. Ali Sljeme bih svrstao na prvo mjesto. Ne zato što smo ovdje, vjerujte mi, nego zato što je tako. Uvijek je poseban gušt doći na Sljeme, nisu rijetki koji o toj trci pričaju i tjednima prije.'

Navijačko ludilo na Sljemenu 2013.

Ivica Kostelić je bio odličan osmi. Toliko mu uglavnom koljeno dopušta. Dočekan je kao car i imao je uvjeljivo najbolju atmosferu. Nije bilo baklji (iako su i one nekada bile dio lijepe sljemenske priče) nego more hrvatskih zastavica i budući profesor povijesti ušao je u središte najljepše energije na Sljemenu ovoga vikenda i morao se osjećati posebno. Da je bio i 28., 'vibra' bi bila vrlo slična, Ivici u zadnje vrijeme nije lako i to svi ovdje znaju i poštuju.

On je razlog zašto se uz stazu skupilo (sigurno je bilo deset tisuća ljudi) respektabilno mnoštvo i zašto je ovo bio događaj mjeseca u Hrvatskoj. Bez njega i Janice to neće biti isto, ali ostat će lijepa zagrebačka navada da se pozdravi sve sudionike i da, ako se poklope okolnosti, nekom uljepšaju dan kao što su danas Adamu Žampi.

Iako, ovo natjecanje bi moglo i trebalo smanjiti razinu gostoljubivosti (koja će ionako ostati vrhunska) u press i VIP sektoru te tako uštedjeti dio gradskih milijuna i onda ovo učiniti gotovo savršenom sportskom pričom koja fantastično promovira zagrebački i hrvatski turizam i sportsku kulturu.

Najbolja atmosfera u povijesti Snježne kraljice - Janica bez štapa