ZAČARANI KRUG DINAMA

Evo zašto odlazak Ivankovića ništa ne znači

05.10.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Jedan od naših analitičara s portala Tribina.hr, Mac316, zamislio je i napisao kako bi izgledao ispit na Fakultetu nogometa, na kojeg bi morao izaći Zdravko Mamić. Pitanja, a i krajnji ishod, i više su nego zanimljivi

Kako su već počele glasine da Branko Ivanković protiv Rijeke zapravo igra kvalifikacijsku utakmicu za svoj posao, na našem smo community portalu Tribina.hr pitali da naši korisnici ocjene način na koji se upravlja zagrebačkim klubom te metodu kojom dolaze treneri. Najbolje je to napravo Mac316, kroz jednu imaginarnu i satiričnu situaciju, čiju analizu u cijelosti pročitajte OVDJE, a mi donosimo dio koji se odnosi na 'trenersko pitanje'.

Ponavljamo, ovo je fiktivna situacija, ali svejedno poprilično sadržajna:

'Prof: U redu, a kome ste povjeravali vođenje Dinamovih momčadi?

ZM: Pa ovako. Počeli smo s Kužeom, ali zbog njegovih demona i neuspjeha u Europi morali smo ga potjerati, pa smo doveli mog poznanika Ivankovića. On je gurao pobjednički i imao strašnu seriju, ali je također kiksao u Europi i još je osramotio klub na dvoranskom prvenstvu pa smo i njemu dali cipelu. Onda smo doveli Soldu koji je bio čudan čovjek nespreman na kompromise pa smo se i s njim rastali. Onda smo vratili Ivankovića ali ovaj put je on postao bezobrazan i otovreno se suprotstavljao mojim riječima pa smo se morali razići. Zatim smo pokušali s domaćim čovjekom Vlakom, ali on se nije snašao pa smo dali priliku Jurčiću i to je tada se činio kao pogodak. Ali, on je bio konfliktan tip i izgubio je respekt tribina i igrača i potjerao sam i njega.

Onda smo vratili klupsku legendu Zajeca, ali to je bio fijasko jer čovjeku se nije radilo. Pa sam onda ja osobno zagrabio u blagajnu i doveo Halihodžića koji je bio skup kao vrag, ali je imao reference kao nitko drugi. Ali, taj čovjek me nije 'fermao' i morao sam ga otpustiti jer nisam imao kontrolu nad momčadi koju plaćam. Onda smo vratili Jurčića koji nas je uveo u Ligu Prvaka i mislili smo da je to to, ali nakon nekih blamaža tamo nismo ga mogli ostaviti. Onda smo iz naše filijale doveli Antu Čačića koji opet ulazi u LP, ali on je tamo bilježio još blijeđe igre pa smo i njega mijenjali. Na kraju mso posegnuli ponovno za Krunom jer nas je uvjerio da ima program, ali ovaj put nas je njegov program koštao nastupa u LIgi Prvaka pa smo ga maknuli i vratili Ivankovića. Sad smo tu gdjer jesmo. Govorimo o periodu između 2006. i 2013.

Prof: Da, razumijem. A recite, kojeg od ovih trenera bi nazvali drugačijim od ostalih, za kojeg vam je najviše žao?

ZM: Pa, Halilhodžić je sigurno bio trener s većim pedigreom od svih spomenutih i čovjek koji je unio sustav igre kakav nismo dotad imali. Ali, i on je podbacio u Europi. S druge strane, koštao nas je više od svih ostalih i morali smo mu isplatiit malo bogatstvo kad je odlazio.


Prof: Da, a zašto ste ono njega maknuli?

ZM: Pa vidite, kod nas igra taj Sammir, vrhunski igrač, moj filho, moja ljubav. Mali ima potencijal biti superzvijezda Brazila, ali Vaha ga je šikanirao jer kao ne živi sportski i ne pazi na sebe. To mi je smetalo pa sam mu prigovorio. On je na to moje rekao da nemam se što miješati u momčad i da je to njegova briga. A ja njega plaćam milijun eura, razumiješ, ljubavi moja, pardon, profesore.

Prof: Da, shvaćam. Ali i sami priznajete da je on drugačiji od ostalih koje ste imali i da je pod njim igra imala više smisla. Mislite li da je vaš utjecaj na momčad bitniji od dobrog trenera?

ZM: Ma gledajte, da vam ja nešto kažem. Svi ti treneri su samo lešinari i prodavači magle. Ja da imam vremena i malo potpore bi tu momčad vodio bolje od svih njih. A oni bi samo novac za sebe i da im kupujem igrače. Pa im onda ja te igrače dovedem za velike pare, a oni bi s njima kako oni žele. A neće to tako, razumiješ ti mene. Pa ti igrači moraju opravdati novac koji ja, ovaj pardon Dinamo, ulaže u njih. Neće meni neki trener upropaštavati ulaganja, pardon ne meni nego Dinamu, razumiješ ti mene.

Prof: Da, mislim da razumijem. Idemo na današnji trenutak. Kažete da su svi ti naši treneri šarlatani i da Dinamo zahvaljujući vašoj politici je pun novaca kao brod. Zašto onda ne platiti više za pravog trenera?

ZM: Gledajte ovako, sve ću vam ja objasniti. Trener kao npr. Malesani ili Schaff traže milijun eura ili više minimalno. To je cijena svemirska za klub kao Dinamo. Mi smo se odlučili dovesti ciljano jake igrače umjesto svu lovu spiskati na jakog trenera. I uspjeli smo, došla su neka odlična imena. Ti igrači bi morali gaziti po našoj ligi sami od sebe da ih ja vodim. A tko garantira da bi i sa skupim trenerom bili bolji?

Ovako je Dinamo izgledao u Bugarskoj


Prof: Dajte još samo nešto. Kad ste tako dominantni u Hrvatskoj, zašto vam skoro sve momčadi izgledaju komično u Europi?

ZM: Ma, ljubavi moja, anđele, pa to nisu pitanja za mene. Da ti nešto kažem, dao bih bubreg svoj za Ivankovića da će s ovom momčadi pregaziti skupinu u Europi kao plitak potok. Ali opet se događa isto, treneri ne znaju svoj posao. Pa hoću ja na treningu njima objašnjavat kako se igra obrana i kako se trči? Vidjeli ste kad je Zoki bio trener na što je to ličilo. Nama za Europu treba ozbiljan trener i...

Prof: To ste već rekli prošli put, i pretprošli i put prije toga. Zašto stalno isto?

ZM: Gledaj, ljubavi, ne daješ mi da ti objasnim. Ja moram štititi interes kluba, a interes kluba je da trener ne uništava naše igrače koji nešto vrijede, i zato...

Prof: U redu, kolega, vrtimo se u krug, bit će dosta.'

Ocjenu i obrazloženje iste pročitajte na portalu Tribina.hr, te se i sami uključite u raspravu.