PROMAŠENA KRITIKA

Evo zašto je Interov trener neopravdano kritizirao Kovačića!

04.02.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Nakon utakmice protiv Juventusa, Interov je trener Walter Mazzari bio vrlo kritičan prema igri svojih igrača, a posebno Matea Kovačića. Ipak, kada se mnogi faktori uzmu u obzir, ta je kritika bila neopravdana

Tako barem misli Igy77, korisnik s portala Tribina.hr, koji tvrdi kako je pogreška Interovog trenera, koji očekuje od Kovačića, nešto što mu ovaj, s obzirom na njegove nogometne kvalitete, još uvijek ne može dati:

Tribina.hr

je community portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sport koji su tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Kroz svoje analize članovi communityja pišu o svim nogometnim i ponekim sportskim aktualnostima, a i druga mišljenja o Kovačiću i njegovim igrama u Interu, možete pročitati OVDJE.

'U Inter je 2013. godine doveden mladi Kovačić koji je tada bio vođa Dinama. Iako je još uvijek bio klinac dobio je dres s brojem 10 i proglašen je zamjenom Sneijdera. Već tu se vidjelo kako Inter od njega očekuje jako puno, ali i kako mu stavlja nepotrebno ogroman pritisak. Jedno je biti lider Dinama, a drugo povesti klub kao Inter u daleko jačoj Seriji A.

Ta nerealnost i pretjerana očekivanja traju i dan danas. Inter u Kovačiću pokušava vidjeti vođu, a Kova je još uvijek klinac koji nije spreman za tu ulogu. Jednoga dana kad se isprofilira, skupi iskustva i još ponešto znanja on bi to mogao postati, ali treba biti strpljiv i ne treba pokušavati preskakati stepenice u razvoju.

Kovačić je igrač za Inter ali Inter nije klub za Kovačića
Po kvaliteti Kovačić je sigurno igrač koji može postići nešto u Interu. Inter je izgubljen i želi biti nešto što nije pa i od Kovačića traži da bude nešto što on još uvijek nije. Kovačić ne može s 19 godina imati toliku odgovornost. On je još uvijek nezreo, pogotovo što se tiče obrambenih zadataka i nerealno je očekivati da će utakmice odigravati savršeno. To ne znači da će kraj njega igrači prolaziti bez problema, ali ako mu neko pobjegne tome se ne treba čuditi. U Interu kao da to ne shvaćaju i ponašaju se kao da su kupili gotovog igrača, a ne talenta koji je još uvijek mlad i tek treba proći period razvoja.

Kovačić ima još puno mjesta za napredak


Kovačić trenutno može biti samo 'desetka'
Jednog dana bi čak i mogao zaigrati centralnog veznog u 4-2-3-1 ili 4-3-3 sustavu ali trenutno ne. Obrambeno nije dovoljno odgovoran, a i fizički nema žilavosti da bi izdržao duele. Jedina pozicija koju Kovačić može igrati je čista 'desetka', pozicija slobodnog kreativca koji će imati nekoga da mu pazi leđa, pošto si Inter ne može dopustiti imati centralnog veznog zbog kojeg će igra trpjeti i kojem će dopustiti određen broj kikseva. Na toj poziciji može doći do izražaja njegova prodornost, brzina i drskost. Kovačić je tip igrača koji zna preuzeti odgovornost u svoje ruke što se tiče faze napada i napraviti razliku. Naravno da se ne može se očekivati da će svaku utakmicu ponavljati ubojite prodore, ali to je nešto što Kova definitivno ima u sebi i što mu se ne može osporiti.

Inter u tom traženju njegove pozicije radi veliku grešku, ne samo što očekuje da Kovačić bude odgovorni centralni vezni, već ga seljaka po raznim pozicijama kako bi dobio od Kove kompletnog igrača. Mateo trenutačno nije na krivoj poziciji, već jednostavno nije dovoljno iskusan. Ovako mu se samo usporava razvoj pokušavajući dobiti od njega nešto što nije.

Zaključak
Ovisno kako se gleda na Kovačića tako ga se može i opisati. Ako u njemu želimo vidjeti vođu i očekujemo kako će se istaknuti protiv jednog Juventusa, koji u svojem veznom redu ima Pirla, Vidala i Pogbu, onda nam neće biti teško iskritizirati Kovačića i naći mu mane i propuste. Kovačić nije izlaz iz Interove krize, on nije Ozil pa da će preporoditi klub u koji dođe. Na njega treba gledati realno.

Kao na talenta i još uvijek nerazvijenog igrača koji kao takav donosi određeni broj pogrešaka. Kovačiću ne treba pritisak, treba mu da podrška i pomoć u razvijanju, jer ako mu se ne budu nametali nerealni zadaci sada, on može biti budućnost Intera. Ima puno talenta i određenog iskustva, ali tek mu je 19 i tek je počeo u Interu igrati ozbiljan nogomet na visokoj razini.'