ENGLEZ O HRVATIMA

Evo što o našoj repki misli ponajbolji europski analitičar

Bionic
Reading

Kako se bliži Euro 2012, tako se i sve više analiziraju šanse raznim reprezentacija. Tako su se i engleski mediji pozabavili analizom hrvatske nogometne reprezentacije

Glasoviti engleski nogometni magazin FourFourTwo objavio je opširnu analizu igre hrvatske reprezentacije i njenih šansi na predstojećem Europskom prvenstvu. Tekst potpisuje Jonathan Wilson, najveći europski novinarski autoritet po pitanju nogometne taktike i autor kultne knjige 'Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics'.

Na interaktivnom communityju Tribina.hr pozabavili smo se engleskim pogledom na hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Analizu Bilić boysa napravio je magazin FourFourTwo iz pera autora Johnathana Wilsona.

Analiza je objavljena u sklopu specijalnog priloga o Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini te donosi i procjenu kladionica o hrvatskim šansama za osvajanje naslova: 50/1. Slabiji koeficijent od Hrvatske dobili su Danska (100/1), Grčka, Irska i Švedska (svi 66/1), a kladioničari Češkoj daju podjednake izglede kao i Vatrenima.

Prenosimo ključne dijelove analize.

Nakon što se povukao neopjevani heroj hrvatske momčadi Niko Kovač, Modrić danas igra puno povučenije nego nekoć. Bilić ga koristi kao središnjeg veznog u paru s Ognjenom Vukojevićem ili Tomislavom Dujmovićem, što Hrvatskoj donosi bolju ravnotežu između linija. Modrić određuje tempo, ali za Hrvate je jednako važan kapetan Darijo Srna. U Šahtaru igra kao ofenzivni desni branič, ali u reprezentaciji kao desni vezni, što Hrvatskoj donosi ne samo više njegovih upotrebljivih centaršutova, nego i ravnotežu koja Biliću omogućuje da na lijevoj strani koristi igrača s jače izraženim napadačkim sklonostima, poput Nike Kranjčara ili Ivana Rakitića.

Lekcija iz kvalifikacija

'Hrvatska treba Olića, jer joj je nužna energija, fizička komponenta koju taj napadač donosi. Navršio je 32 godine i nije prvotimac u Bayernu, ali statistika je pokazala da je bio najbrži igrač Eura 2008. – on reprezentaciji donosi aspekt koji bi im inače nedostajao.'

Jake strane
Hrvati raspolažu obiljem kreativnih opcija u veznom redu i u napadu, a u Biliću imaju inteligentnog i karizmatičnog trenera koji šest godina radi za relativno mizernu plaću i time pruža pozitivan domoljubni primjer. Modrić je jedan od najboljih razigravača u suvremenom nogometu, domišljati dodavač koji je u stanju nositi se s puno većim i jačim suparnicima.'

Slabe strane
Postoje ozbiljne sumnje u vezi zadnje linije. Osovina Modrić - Vukojević (ili Dujmović) ne pruža isti zaklon obrani kao što je to nekoć činio Niko Kovač, a Grčka je iskoristila njenu ranjivost kod nabacivanja u kazneni prostor. Glavni kandidati za mjesto u obrani – Josip Šimunić, Dejan Lovren i Gordon Schildenfeld – rijetko koga mogu pretrčati te bi se to moglo pokazati kao ozbiljan nedostatak. Dodatni je problem sklonost ozljedama dobrog dijela prvotimaca kao i nestabilnost forme, što uzrokuje serije loših nastupa. Ako će većina hrvatskih igrača biti u top formi, mogli bi biti ozbiljna prijetnja; u slučaju da ne, bit će samo prolaznici.

Kako igraju
Napadački pristup pokazuje se u formaciji 4-4-2, s naglaskom na brze protunapade. Pomeli su Hiddinkovu Tursku u doigravanju za plasman na Euro i moći će se nositi s mnogim momčadima na turniru. U tom će sistemu napadački dvojac Olić - Mandžukić, plus Eduardo i Jelavić, morati biti u najboljoj formi ako Hrvatska želi postići uspjeh sličan onom iz 2008. godine.'

Ključni igrač: Luka Modrić

Otkako je na ljeto 2008. stigao u Tottenham, Modrić se razvio u jednog od najboljih igrača Premier lige. Fini dodavač koji posjeduje i odličan pregled igre, Modrić je najkreativniji hrvatski igrač koji će biti glavni pokretač vezne linije, čak i s nešto povučenije pozicije.

Izbornik: Slaven Bilić
Pridobio je mnoge simpatizere radom na klupi reprezentacije i dovođenjem Vatrenih na prag polufinala 2008. Preferira napadački nogomet, što nije problem ako znate koje su prednosti i mane Hrvatske. Čini se da je 43-godišnji bivši West Hamov i Evertonov branič predodređen da jednog dana preuzme klub iz Premier lige.

Presuda
Defenzivni nedostaci vjerojatno će izaći na vidjelo.

Uz tekst Jonathana Wilsona objavljen je i 'stručni pogled' domaćeg novinara, koji potpisuje Aleksandar Holiga. U njemu piše:

'Navijači i mediji izgubili su vjeru u momčad Slavena Bilića i postajali sve negativniji poslije neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2010. Reprezentacija se ispraća u Poljsku bez velikih očekivanja i nada, ali će silno željeti dokazati da kritičari nisu u pravu. Bilić ima previše opcija u napadu i premalo u obrani, pa stoga obično natrpa pet ili čak šest ofenzivaca u momčad i stavlja naglasak na individualne upute, a ne na određenu formaciju. No za te stvari treba vremena i vježbe – srećom, prvi put u četiri godine imat će dovoljno i jednoga i drugoga. Ako se uspiju sačuvati od ozljeda, Vatreni bi opet mogli žariti i paliti na Euru.'

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih nogometnih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!