PREDNOST UKRAJINCIMA

Evo razloga zašto bi Šahtar trebao proći Dortmund

13.02.2013 u 13:17

Bionic
Reading

Domaći teren, dulje za pripreme te bolja sprema momčadi trebali bi biti glavni aduti zbog kojih bi se Ukrajinci mogli naći i u četvrtini finala Lige prvaka

Tako barem misli Mac316, korisnik community portala Tribina.hr, kada smo pitali što naši članovi očekuju u srazu ukrajinskog i njemačkog prvaka.

Nije Dortmund loša momčad, naprotiv. Radi se o sigurno drugoj najboljoj momčadi Bundeslige, s dovoljno mladog potencijala da tu poziciju održi, a možda napadne i stepenicu više. Klasa koju imaju u napadačkoj igri predvođenu Götzeom, Reusom i Lewandowskim bila je demonstrirana svima u jako teškoj skupini. Pa ipak, ta Borussia ima obvezu prema svojim navijačima uvijek biti na maksimumu u jako zahtjevnoj njemačkoj ligi. I tako iz tjedna u tjedan, iz kola u kolo. Ne vidim baš prostora u tom rasporedu gdje bi Borussia mogla toliko vremena posvetiti pripremi za Šahtar kao što Ukrajinci mogu posvetiti njima.

A kad se radi o dvije podjednake momčadi kvalitetom što Borussia i Šahtar otprilike jesu, vrijeme pripreme je očiti faktor prednosti za nekog. Uopće ne sumnjam da je Lucescu sa Šahtarom prostudirao svaki minimalni aspekt Borussijine igre i pripremio varijante za sve moguće scenarije. Klopp s druge strane, tog vremena jednostavno nije imao; on vodi bitke na domaćoj fronti da održi Borussiju u vrhu lige, a vidjeli smo i u prošlom kolu, u porazu od HSV-a, koliko je to težak posao sam po sebi. Tu se radi i o pitanju morala momčadi; Šahtar ulazi u meč bez poraza iza sebe, oni su gladni natjecanja i igre, a Borussia ulazi demoralizirana teškim porazom, sigurno malo i umorna i ne toliko željna igre. Po meni, sve prednosti takozvanih 'popratnih' elemenata nogometne igre, osim same kvalitete igrača idu na stranu Ukrajinaca.


A nisu ni igrači Šahtara sami po sebi baš 'jazavci'; radi se o skupu odličnih internacionalaca po principu tvrde istočnoeuropske obrane i 'joga bonito' stila u napadu, ali one dobre vrste 'joga bonite' bez prevelike ležernosti i neodgovornosti. U obrani se ističu dva sjajna beka, Srna i Rat, koji su u stanju probijati bokove svaki put kada prilike dozvole. Kvalitetno pridodavanje bekova napadu neizbježno vodi situacijama stvaranja igrača viška, a uigrana i spremljena momčad kao što vjerujem da Šahtar jest, situacije igrača viška dobro zna iskoristiti.

Ključ veze drži Fernandinho, atipični Brazilac kojem je prva misao diktirati tempo cijele igre, a tek onda vlastita individualna rješenja. A ta rješenja prema naprijed su zaista kvalitetna. Ako možemo tvrditi da su Gotze, Reus i Lewandowski zaista ofenzivni nogometni vrh ofenzive, onda nimalo ili jako malo za njima zaostaju Taison, Mkhitaryan i Luiz Adriano, tercet koji će biti zadužen za ukrajinske golove. Taison možda nije još uigran s ostatkom ekipe, ali radi se o igraču kojeg Šahtar ima na nišanu već dulje vrijeme i da ne misle da ga mogu uklopiti u momčad, ne bi prodavali Williana.

Utakmica može otići u raznim smjerovima, nepredvidljive stvari se uvijek mogu dogoditi, ali zbog podjednake kvalitete, a ogromne razlike u načinu pripreme, za mene su favorit Ukrajinci. Vidim ih ove godine barem u četvrtfinalu, a i tamo, ako izbjegnu najgore protivnike, njihov put ne mora završiti.