PRAKTIČNI SAVJETI

Evo kako možete trčati po kiši i hladnoći te uživati

27.11.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Hladan svjež zrak u plućima, vjetar u leđa, toplina u tijelu, osjećaj bezbrižnosti dok trčite kroz lokvice vode ili po nenadanom pljusku... trčanje po zimi oslobađa. Bit trčanja je prihvaćanje vanjskih uvjeta koji vladaju, umjesto da ih plašite ili borite protiv njih

Istina je kako će biti dana kada će vam se činiti kako se vrijeme urotilo protiv vas i kada vas crni dani ispunjeni kišom ili snijegom ne nadahnjuju na izlazak vani. Umjesto da se pitate 'zašto otići na trčanje', zapitajte se radije 'zašto ne?'
Mnogima je kiša cjelogodišnja pojava. No u zimi, kad temperatura padne, kiša trčanje čini još manje ugodnim.

Kad jednom prihvatite činjenicu da čete biti mokri od glave do pete, trčanje po kiši može biti zabavno. No, može vam pokvariti učinak ako niste pravilno pripremljeni. Kiša vas hladi, smanjuje prianjanje stopala o površinu prilikom trčanja čime se povećava mogućnost klizanja. Kiša također oslabljuje vidljivost.

Dobro je znati...

...da prijenos topline vodom je 70 puta veći nego zrakom, pa se toplina tijela brže gubi – čak i po najmanjoj kišici. Što manje odjeće nosite po kiši, to će veći biti efekt hlađenja. Što je veća površina kože izložena kiši to će biti veći transfer tjelesne topline i brže će se smanjiti tjelesna temperatura.

Prijenos topline vodom je 70 puta veći nego zrakom, pa se toplina tijela brže gubi – čak i po najmanjoj kišici. Što manje odjeće nosite po kiši, to će veći biti efekt hlađenja. Što je veća površina kože izložena kiši to će biti veći transfer tjelesne topline i brže će se smanjiti tjelesna temperatura. Trčite li po kiši, a temperatura je 5 stupnjeva C, a vaša odjeća se smoči, očekivani gubitak tjelesne topline je dvostruko brži nego kada ste suhi.

Prava odjeća pomaže. Nikad nemojte napraviti grešku i obući previše odjevnih predmeta na sebe. Nosite laganu odjeću, slojeve koji koži omogućuju disanje i na kraju obucite vodootpornu jaknu.

Mokra odjeća može nadražiti kožu. Stoga, nanesite vazelinsku kremu na prsa, unutarnji dio bedara, unutarnji dio ruku, vrat i sva ostala područja koja mogu biti iritirana.

Kada je vani mokro, dobro se zagrijte prije izlaska čučnjevima ili sličnim vježbama.
Dok trčite pazite gdje stajete kako se ne bi odsklizali. Izbjegavajte skliske ili zaledeđen površine, radije trčite po mekšim površinama poput trave ili zemlje koje se ne lede pri niskim temperaturama.
Kad dođete kući, što prije se osušite i obucite suhu odjeću te se zagrijte.

Kako se odjenuti

Prava odjeća pomaže. Nikad nemojte napraviti grešku i odjenuti previše komada robe na sebe. Nosite laganu odjeću, slojeve koji koži omogućuju disanje i na kraju obucite vodootpornu jaknu.

Nike Storm Fly X Max jakna
Korištenjem Storm-FIT 10 tkanine, ova lagana jakna je u stanju podnijeti 10,000mm pritiska vode – ekvivalent snažnog pljuska – i još uvijek odvojiti znoj od tijela kako bi ispario. Odvojiva, posebna kapuljača s ugrađenom maskom pruža dodatnu zaštitu od vanjskih elemenata. Reflektirajuća površina jakne omogućuje trkačima da budu vidljivi u uvjetima slabe vidljivosti.

Nike Element Shield tajice
Ultra-udobe tajice koje kombiniraju toplinu i suhoću. Dri-FIT tkanina odvaja znoj od tijela i odvodi ga prema površini odjevnog predmeta gdje brže hlapi te osigurava vašu udobnost i suhoću. Čak i najudaljeniji dio noge je zaštićen od kiše uz pomoć strateški postavljenih DWR područja. Dizajn uključuje naglašeno područje oko koljena kako bi se osigurao veći raspon pokreta i prirodno prianjanje tijekom trčanja, kao i reflektirajuće dijelove koji pojačavaju vidljivost.

Nike LunarGlide+3 Shield
Vrhunska stabilnost, ultra-meka podstava i čvrsto prianjanje uz stopalo spojeni su u LunarGlide+3 tenisici kako bi trkačima omogućili laki korak i najbolju potporu. Sve to je upakirano u laganoj tenisici koja omogućuje stopalu da diše. Nike LunarGlide+3 u sebi sadrži i Dynamic Support petu koja omogućuje lagane prelaze dok trčite; poboljšanu Lunarlon pjenu u ulošku za udobnost i podstavu; te inovativnu kopču u srednjem dijelu koja pruža poboljšano prianjanje i potporu.
Nike LunarGlide+3 sadrži i unutarnji dio tenisice koji dodatno grije stopalo pri niskim temperaturama. Duboki utori na donjem dijelu tenisice i zeleno gumeno područje osiguravaju čvrst i siguran korak u skliskim i mokrim uvjetima. Gornja površina se lako čisti i zato ne morate brinuti ako ugazite u lokvu, a visoko reflektirajuća površina osigurava vidljivost u lošim uvjetima.

Nike+sportski sat GPS powered by TomTom je najdinamičniji sat za sportaše koji u sebi sadrži jednostavnu navigaciju, GPS sustav lociranja i motivaciju Nike+, trkačeg kluba s više od 4 milijuna članova. GPS tehnologija radi zajedno s Nike+senzorom kako bi zabilježili svaki kilometar. Inovativni zaslon omogućuje laganu aktivaciju pozadinskog osvjetljenja, bilježi vrijeme svakog kruga i podatke koji su vam potrebni tijekom trke.

Nike Cheyeene Vapor ruksak
Nike Cheyeene Vapor ruksak proizveden je od laganog Nike Hypervoid materijala – perforirane podstave koja smanjuje poskakivanje i pomicanje – za stabilnost i zaštitu vaše opreme. Nike aerospan stražnja površina konveksnog dizajna drži ruksak odvojen od tijela čime povećava protok zraka i smanjuje prostor gdje se znoj može zadržati. Mehanizam za prilagodbu daljnje osigurava savršeno prianjanje prilagođeno svakom pojedincu. Ruksak ima i odvojiv pokrov za kišu s reflektirajućim dijelovima kako bi vam omogućili vidljivost.

Nike Air Pegasus idealne su za kišne uvjete