po prvi put

Europski šah stiže u Zagreb: Uskoro EP u pojedinačnom ubrzanom i brzopoteznom šahu

01.12.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Ovogodišnji domaćin Europskog pojedinačnog prvenstva u ubrzanom i brzopoteznom šahu bit će Zagreb. Prvenstvo će se održati od 13. do 17. prosinca 2023. godine, priopćili su iz Hrvatskog šahovskog saveza

Europska šahovska unija (ECU) povjerila je Hrvatskom šahovskom savezu organizaciju Pojedinačnog europskog prvenstva u ubrzanom (rapid) i brzopoteznom (blitz) šahu. Natjecanje će se održati u Zagrebu od 13. do 17. prosinca 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 10a.

Očekuje se dolazak 600 - 700 šahista iz svih europskih zemalja. Dosad je prijavljeno više od 560 šahista iz 40 zemalja uz 49 velemajstora, a dvije trećine prijava čine stranci. Rok za prijave na natjecanje traje do 5. prosinca 2023.

'Pojedinačno Europsko prvenstvo u rapidu i blitzu tradicionalno se igra svake godine u prosincu, a prednost ovog Europskog prvenstva je što se oba natjecanja igraju u jedinstvenoj konkurenciji čime se pruža prilika svim dobnim skupinama da se ravnopravno natječu', ističu iz Saveza.

U dvorani za igru osigurat će se elektroničke ploče za prijenos partija uživo kako bi se potezi mogli prenositi u cijelom svijetu putem svih značajnih šahovskih portala.

Još 2006. godine Robert Zelčić osvojio je zlatnu, a Mladen Palac brončanu medalju na Europskom brzopoteznom prvenstvu u Francuskoj, a sada se to prvenstvo po prvi put održava i u Hrvatskoj.

Kako kažu iz Saveza, šah ima ogromne kognitivne benefite na razvoj svakog pojedinca, kao što su razvoj logičkog razmišljanja, vježbanje koncentracije, poboljšanje pamćenja, proces strateškog razmišljanja koji su od iznimne važnosti za našu najmlađu populaciju, ali i odlično sredstvo u borbi protiv demencije i Alzheimera za osobe starije životne dobi. Osim toga, ovo natjecanje može upotpuniti i turističku ponudu jer se održava za vrijeme Adventa u Zagrebu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Hrvatski šahovski savez jedan od najvećih i najstarijih nacionalnih saveza. Osnovan je davne 1912. godine, Savez broji preko 200 klubova i 4000 registriranih igrača, a posebno treba istaknuti da su u Savezu registrirani brojni mladi šahisti kao i osobe starije životne dobi. Hrvatski šahovski savez je član Europske šahovske unije ECU i svjetske šahovske organizacije FIDE (s 200 zemalja članica FIDE je jedna od najbrojnijih svjetskih sportskih asocijacija). 

Na području Hrvatske organizirani su brojni šahovski turniri na kojima su nastupali gotovo svi šahovski prvaci -Gari Kasparov, Robert Fischer, Tigran Petrosian - sve do aktualnog svjetskog prvaka Magnusa Carlsena koji je uz deset ponajboljih svjetskih velemajstora i ove godine u srpnju nastupio na svjetski popularnom Grand Chess Touru u Zagrebu.

Hrvatska je prošle godine bila domaćin Europskog amaterskog prvenstva i ovogodišnjeg Srednjoeuropskog - Mitropa kupa (na kojem je nastupilo deset reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji iz Francuske, Njemačke, Švicarske, Austrije, Italije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske).