EP BELGIJA I NIZOZEMSKA – 2000.

EP na kojem nije bilo Hrvatske; Francuskoj zlato nakon drame u finalu

01.06.2016 u 11:00

Bionic
Reading

EP u Belgiji i Nizozemskoj jedino je europsko prvenstvo na kojemu Hrvatska nije nastupila od svoje samostalnosti. U kvalifikacijama je sudjelovalo 49 reprezentacija, a u završnici, po prvi put organiziranoj u dvjema zemljama, ponovno je nastupilo 16 vrsta. Pored domaćina završnicu su izborili Portugal, Rumunjska, Engleska, Njemačka, Italija, Turska, Belgija, Švedska, Španjolska, Jugoslavija, Slovenija, Norveška, Nizozemska, Francuska, Češka i Danska. Vatreni su zapeli u kvalifikacijama u skupini s Jugoslavijom. Za prodor na EP nedostajao nam je samo još jedan pogodak u susretu protiv Jugoslavije u Zagrebu. Utakmica je završila 2-2, premda smo veći dio utakmice imali igrača viška.

Za razliku od nas na EP-u su nastupili Slovenci i u svojoj europskoj premijeri skoro prošli dalje. Imali su 3-0 protiv Jugoslavije, no u razmaku od šest minuta primili su tri pogotka. U prvom krugu ispali su i domaćini Belgijanci, ali i iznenađujuće branitelji naslova, Nijemci, te Englezi od kojih su bili bolji Portugal i Rumunjska. U četvrtfinalnim dvobojima Portugal je bio bolji od Turske (2-0), Italija je slavila protiv Rumunjske (2-0), Nizozemska je razbila Jugoslaviju (6-1), dok je Francuska bila bolja od Španjolske (2-1).

Polufinale je donijelo dvije dramatične utakmice od kojih je jedna riješena u produžetku, a druga nakon jedanaesteraca. 'Oranje' je protiv 'Azzurra' od 32. minute imalo igrača više (isključen je Gianluca Zambrotta), a potom i dva jedanaesterca, no Francesco Toldo oba je udarca zaustavio. Kako niti nakon produžetaka nije bilo pogodaka, o pobjedniku su odlučivali jedanaesterci, a Toldo je obranio još tri kaznena udarca i prometnuo se u glavnog junaka. U drugom polufinalnom susretu Francuzi su golom Zidanea iz jedanaesterca u 117. minuti pobijedili Portugal 2-1.

Drama je viđena i u finalu. Talijani su rano mogli riješiti finale, vodili su 1-0 (Marco Delvecchio) i imali još nekoliko zicera. No, u posljednjim trenucima utakmice Sylvain Wiltord je spasio Francuze. U 103. minuti produžetka David Trezeguet je na Wiltordovu asistenciju donio Francuzima europski naslov. Po prvi put nakon 1974. godine jedna je zemlja držala svjetski i europski naslov.

EP BELGIJA I NIZOZEMSKA – 2000.


Broj sudionika: 16 (Portugal, Rumunjska, Engleska, Njemačka, Italija, Turska, Belgija, Švedska, Španjolska, Jugoslavija, Slovenija, Norveška, Nizozemska, Francuska, Češka, Danska)

Četvrtfinale: Turska - Portugal 0-2, Italija - Rumunjska 2-0, Nizozemska - Jugoslavija 6-1, Francuska - Španjolska 2-1

Polufinale: Francuska - Portugal 2-1 produžetak (1-1), Italija - Nizozemska 3-1 jedanesterci (0:0)

Za treće mjesto -

FINALE: Francuska - Italija 2-1 – produžetak (1-1)

PRVAK: Francuska

Najbolji strijelci: 5 - Patrick Kluivert (Niz), Savo Milošević (Jug)