NOGOMETNI VIKEND

Englezi razbili Slovačku na Wembleyju

28.03.2009 u 20:23

Bionic
Reading

Engleski nogometaši svladali su u pripremnom dvoboju na Wembleyu Slovačku s 4:0 pogocima Emilea Heskeya (7), Waynea Rooneya (70, 90+2) i Lamparda (82). No, izbornik Engleske Fabio Capello nije zadovoljan napustio Wembley jer je zbog ozlijeda ostao bez trojice napadača

Engleski izbornik Fabio Capello može biti zadovoljan igrom svojih igrača, pogotovu u drugom poluvremenu kada su potpuno nadigrali Slovake. Englezima je ovo bila generalna proba uoči utakmice sa Ukrajinom u srijedu. Dva je pogotka zabio Rooney, a po jedan Heskey i Lampard. Engleskom izborniku Capellu glavobolju su zadali napadači. Nekoliko dana pred kvalifikacijski ogled sa Ukrajinom Englezi su ostali bez trojice napadača. Heskey je već u 14. minuti zamjenjen, dok su istu sudbinu doživjeli Carlton Cole koji je izašao u 34. te Crouch u 70. minuti.

Engleska - Slovačka 4:0

U drugom poluvremenu u igru je ušao i 33-godišnji David Beckham kojemu je to bila 109. utakmica za englesku reprezentaciju čime je oborio rekord legendarnog Bobbya Moorea. Rekord je proslavio asistencijom za prvi zgoditak Rooneya.

ENGLESKA: James (Foster, 46) - G. Johnson, Upson, Terry, As. Cole - A. Lennon (Beckham, 46), Lampard, Barry, Gerrard (Downing, 46) - Heskey (C. Cole, 15, Crouch, 35, Carrick, 74), Rooney

SLOVAČKA: Senecky - Pekarik, Valachovic, Skrtel, M. Cech (Jendrisek, 46) - Sestak, Zabavnik, Karhan (Strba, 83), Kozak (Sapara, 63) - Hamsik (Mintal, 79), Vittek (Holosko, 46)

Pobjedom nad Bahreinom 1:0 u Saitami nogometaši Japana nadomak su plasmana na Svjetsko nogometno prvenstvo 2010 jer vode u azijskoj izlučnoj skupini 1 sa 11 bodova.
Japanci su slomili otpor Bahreina u 47. minuti kada je napadač Celtica Shunsuke Nakamura pogodio iz slobodnog udarca.

Tri kola prije kraja kvalifikacija Japance samo čudo može spriječiti da zauzmu jedno od dva prva mjesta u skupini i ostvare izravni plasman na SP. U dobroj poziciji je i Australija koja u subotu nije igrala, ali ima 10 bodova, samo bod manje od vodećeg Japana.

U drugoj utakmici skupine Uzbekistan je u Taškentu s 4:0 svladao Katar. Tri je pogotka za Uzbekistance dao Farhod Tadžijev (34, 45+3, 53), a četvrti je djelo Anvarjona Solijeva (61), dok je domaćinu pomoglo i isključenje Katranina Bilala Rajaba u 32. minuti.

Pobjeda Uzbeka zakomplicirala je borbu za treće mjesto u skupini jer sada i Uzbekistan, Katar i Bahrein imaju po 4 boda. Trećeplasirana momčad iz skupine 1 igrat će playoff sa trećeplasiranom momčadi skupine 2.

Ruski nogometaši svladali su na moskovskom stadionu Lužnjiki Azerbejdžan s 2:0 u susretu 4. skupine kvalifikacija za SP 2010.

Zgoditke su za Ruse dali Roman Pavljučenko (32) i Konstantin Žirjanov (71), a ovom pobjedom su Rusi učvrstili drugo mjesto u skupini sa 9 bodova iz četiri dvoboja. Prva je Njemačka sa 10 bodova iz četiri susreta, dok je Azerbejdžan šesti sa jednim bodom iz četiri dvoboja i razlikom zgoditaka 0:4.
Finski nogometaši slavili su u gostima u Cardiffu kod Walesa 2:0 u ogledu 4. skupine kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Zgoditke su za Fince dali Jonatan Johansson (43) i Shefki Kuqi (90+1). 

Nogometaši Saudijske Arabije slavili su u Teheranu nad Iranom (2:1), dok su domaćom pobjedom nad Ujedinjenim Arapskim Emiratima (2:0) na vrh 2. skupine azijskih kvalifikacija za SP 2010 zasjeli Sjevernokorejanci.
Sjeverna Koreja je u Pyongyangu slavila protiv UAE pogocima Pak Nam-chola (51) i Mun In-guka (90), te sada vode u izjednačenoj skupini sa 10 bodova. Druga je Južna Koreja sa osam bodova, a na treće mjesto su se probila Saudijska Arabija sa 8 bodova, dva više od Irana, dok je na začelju ljestvice UAE sa jednim bodom.
U velikom okršaju u Teheranu slavili su gosti zahvaljujući pogocima u završnici utakmice. Iranci su poveli preko Masouda Shojaeia (57), ali je potom 100.000 ljudi na Azadi stadionu šokirao prvo Naif Hazazi (78), a naposljetku i Osama al-Harbi (86).

Prve dvije reprezentacije iz skupine izravno idu na SP, dok trećeplasiranu čeka doigravanje.

I Boruc ima svoju 'krticu'

U dvoboju 3. kvalifikacijske skupine SP 2010 nogometaši Sjeverne Irske su u belfastu pobijedili Poljsku s 3:2.

Pobjedu su Sjevernoj Irskoj donijeli Warren Feeney (10), Jonny Evans (47) i Michal Zewlakow (61,ag), dok su pogotke za Poljake zabili Ireneusz Jelen (27) i Marek Saganowski (90+1).

Sjeverni Irci su ovom pobjedom zasjeli na vrh ljestvice sa 10 bodova, dok je Poljska ostala na sedam.

Dvoboj je obilježila i velika tučnjava irskih i poljskih navijača u središtu Belfasta prije utakmice u kojoj je nekoliko osoba ozlijeđeno. No također je obilježio i smiješan pogodak koji je primio poljski golman Boruc.