LIGA PRVAKA

Englezi opet uspješni, prošli Barca i Porto

11.03.2009 u 22:45

Bionic
Reading

Nakon što su u utorak četvrtfinale Lige prvaka izborili Chelsea, Liverpool, Bayern i Villarreal, dan kasnije to je uspjelo i Barceloni, Manchester Unitedu, Arsenalu i Portu

U srijedu navečer konačno smo saznali sve putnike u četvrtfinale Uefine Lige prvaka. Nakon što su u utorak Bayern, Chelsea, Liverpool i Villarreal osigurali ulazak među osam najboljih klubova u Europi, to isto dan kasnije uspjelo je i Barceloni, Manchester Unitedu i Portu, dok su Roma i Arsenal morali igrati produžetke i izvoditi jedanaesterce, u čemu su Englezi bili s(p)retniji. Podsjećamo, u prvim utakmicama Barcelona je u Lyonu odigrala 1:1, Arsenal je na Emiratesu pobijedio Romu 1:0, Atletico Madrid je na svom travnjaku odigrao 2:2 s Portom, a Manchester United je izvukao 0:0 u Milanu protiv Intera.

Ždrijeb četvrtfinala i polufinala Lige prvaka i Kupa Uefa bit će 20. ožujka u središtu Uefe u Nyonu. Izvlačenje parova počet će u podne, a program će voditi David Taylor, glavni tajnik Uefe i Bruno Conti, promotor finalne utakmice Lige prvaka. Ždrijeb parova Kupa Uefa počet će 13 sati, Tayloru će asistirati Can Bartu. Ždrijeb četvrtfinala će biti otvoren, što znači da će međusobno moći igrati i klubovi iz istih zemalja. Prve utakmice četvrtfinala na rasporedu su 7. i 8. travnja, a uzvratni susreti su 14. i 15. istog mjeseca. Polufinale je na rasporedu 28. i 29. travnja, a uzvrati 5. i 6. svibnja. Finale Lige prvaka je 27. svibnja u Rimu na stadionu Olimpico.

BARCELONA - LYON 5:2
BARCELONA. Stadion Camp Nou - 98.700, Sudac: Tom Henning Ovrebo (Nor);

Strijelci: 1:0 Henry (25), 2:0 Henry (27), 3:0 Messi (40), 4:0 Eto'o (43), 4:1 Makoun (44), 4:2 Juninho (48), 5:2 Keita (90+5)

Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Marquez, Silvinho - Xavi, Yaya Toure, Iniesta - Messi, Eto'o (od 87. Krkić), Henry (od 75. Keita)
Lyon: Lloris - Clerc (od 46. Bodmer), Cris, Boumsong, Grosso - Juninho, Toulalan, Makoun - Cesar Delgado (od 61. Kallstrom), Benzema, Ederson (od 85. Keita)

Barcelona je deklasirala Lyon već u prvom poluvremenu. Thiery Henry postigao je dva gola, Lionel Messi i Samuel Eto'o zabili su za 4:0, a Makoun je u posljednjim trenucima prvoga dijela zabio za smanjenje na 1:4. Da bi na Camp Nou moglo biti bar malo frke, naznačio je pogotkom u 48. minuti Juninho, no do preokreta ipak nije došlo. Istina, u drugom poluvremenu Francuzi su imali pokoju priliku za novo smanjenje rezultata, no Katalonci su se obranili i do isteka 90. minute postigli još jedan gol, za pobjedu 5:2.

Domaćini su imali nevjerojatno visok postotak posjeda lopte (63:37 posto), puno više udaraca prema golu suparnika (20:7) te vrlo visok postotak realizacije udaraca koji su išli u okvir gola (9:2). Barcelona je igrala svoju igru, plela mrežu oko obrane Lyona, a jedini način da se spase od totalne katastrofe Francuzi su pronašli u velikom broju prekršaja, pomalo neuobičajeno za njihovu igru (26:9). Zanimljivo, Lyon je šestu sezonu uzastopce igrao u osmini finala Lige prvaka. U prva tri pokušaja je prošao dalje, no zadnje tri sezone bilježi poraze.

MANCHESTER UNITED - INTER 2:0
MANCHESTER. Stadion Old Trafford - 76.200; Sudac: Wolfgang Stark (Njemačka)

Strijelci: 1:0 Vidić (4), 2:0 Ronaldo (49)

Manchester United: van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidić, Evra - Cristiano Ronaldo, Carrick, Scholes (od 70. Anderson), Giggs - Berbatov, Rooney (od 84. Park)
Inter: Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Samuel, Santon - Zanetti, Cambiasso, Vieira (od 46. Muntari) - Stanković (od 58. Adriano) - Ibrahimović, Balotelli (od 70. Figo)

Manchester United u posljednjih 18 utakmica u Ligi prvaka nije izgubio na Old Trafordu i to je bio jako dobar razlog za optimizam domaćih navijača pred sraz s Interom. Jose Mourinho suprotstavio je 'crvenim vragovima' samo jednog pravog napadača, no Zlatan Ibrahimović, ma koliko raspoložen bio, niti je imao svoj dan, niti je mogao sam. Da to neće biti večer Talijana na Otoku, vidjelo se već u četvrtoj minuti kad je Nemanja Vidić postigao pogodak glavom nakon jednog kornera, a potvrdu vodstva dao je Cristiano Ronaldo početkom drugoga dijela na izvrsno ubacivanje Waynea Rooneyja.

Mourinho je sredinom drugoga dijela uveo u igru Adriana, stasiti Brazilac u svom je prvom dodiru lopte pogodio stativu, no za više od toga nije imao prilike. Obrana 'crvenih vragova' bila je vrlo dobra i sigurna, a njihov napad dovoljno opasan da Inter nije mogao uraganski krenuti prema smanjenju rezultata. Inter je, na neki način, pao u osmini finala bez ispaljenog metka, i to ne samo zato što nije postigao pogodak, već i zato što ga je Manchester United nadigrao u svim elementima nogometne igre. Sir Alex Ferguson zaista nakon tih 2:0 može biti zadovoljan jer njegovi su nogometaši ponovno odigrali na razini koja se od njih i očekuje, pogotovo u tako važnom susretu.

PORTO - ATLETICO MADRID 0:0
PORTO. Stadion Dragao - 50.900 gledatelja, Sudac: Pieter Vink (Niz);

Porto: Helton - Sapunaru (od 83. Tomas Costa), Rolando, Alves, Cissokho - Lucho Gonzalez, Fernando, Meireles - Lisandro Lopez (od 90+2 Farias), Hulk (od 89. Gonzalez), Rodriguez
Atletico: Franco - Perea, Ibanez, Ujfalusi, Lopez - Maxi Rodriguez (od 54. Forlan), Assuncao, Garcia (od 73. Maniche), Sabrosa - Sinama Pongolle (od 79. Miguel), Aguero

Madridski Atletico, nakon 2:2 protiv Porta na svom travnjaku, u Portugalu je imao jako tešku zadaću: morao je igrati na pobjedu, koliko ofenzivno, toliko i strpljivo, jer bez pogotka u mreži Heltona Španjolci nisu imali mogućnosti proći. S druge strane, Porto je taktiku zasnivao upravo na posjedu lopte, igri na sredini terena i zatvaranju gostujućih kontranapada, jer domaćinima je za prolaz odgovaralo i 0:0 i 1:1. Ma koliko to bilo varljivo i opasno, jer pogodak suparnika može pasti i u zadnjoj sekundi utakmice, Portugalci su se uzdali u svoju kvalitetu i tehniku te nisu srljali po pogodak koji bi definitivno izbacio Atletico iz igre.

Gledajući samo statistiku, Atletico je imao veći posjed lopte, a Porto više prilika (po jednu gredu i stativu). Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, domaćini su posve zasluženo prošli Madriđane, od kojih se ipak očekivalo puno više.

ROMA - ARSENAL 6:7
RIM. Stadion Olimpico - 72.700 gledatelja; Sudac: Manuel Mejuto González (Špa);

Strijelci: 1:0 Juan (9)

Jedanaesterci: Eduardo - Doni brani, Pizarro 1:0, Van Persie 1:1, Vučinić - Almunia brani, Walcott 2:1, Baptista 2:2, Nasri 3:2, Montella 3:3, Denilson 4:3, Totti 4:4, Toure 5:4, Aquilani 5:5, Sagna 6:5, Risse 6:6, Diaby 7:6, Tonetto - preko gola

Roma: Doni - Motta, Diamoutene, Juan (od 28. Baptista), Riise - Taddei (od 90+5 Aquilani), Pizarro, Brighi (od 120. Montella), Tonetto, Vučinić - Totti
Arsenal: Almunia - Sagna, Kolo Toure, Gallas, Clichy - Eboue (od 75. Walcott), Diaby, Denilson, Nasri - Bendtner (od 85. Eduardo), van Persie

Unatoč najavama na Olimpijski stadion u Rimu u momčadi Arsenala nije istrčao ni najavljeni Eduardo da Silva ni mladi Theo Walcott. Arsene Wenger očito se u zadnji čas predomislio i Romi je suprotstavio Nicklasa Bendtnera, Ebuea i Robina van Persieja, no to mu se na početku utakmice nije pokazalo kao dobitna kombinacija. Roma je povela preko Juana već u devetoj minuti. Nakon primljenog gola Londončani su navalili svim snagama prema Doniju, a domaći nogometaši dominirali su i na sredini terena i u prilikama za pogodak.

Naš Eduardo, naravno, dobio je priliku potkraj drugoga dijela utakmice. Ušao je umjesto Bendtnera koji u Rimu nije napravio apsolutno ništa, a zašto ga je Wenger pretpostavio našem reprezentativcu koji je nakon ozljede u izvrsnoj formi, teško je dokučiti.

Bez obzira na sve prilike i općenito dobru igru jednih i drugih, utakmica je otišla u produžetke, a nakon što ni u dodatnom vremenu nije bilo pogodaka, izvođeni su jedanaesterci. Nažalost, Eduardo koji je prvi pucao nije uspio pogoditi mrežu Donija, no taj zaostatak Arsenala nadoknadio je promašajem Mirko Vučinić u drugoj seriji. Do posljednje, pete serije svi su igrači pogađali mrežu suparničkog golmana, a odluka je pala tek u osmoj seriji kad je Marc Tonetto promašio cijeli gol. Arsenal je tako upotpunio uspjeh engleskih klubova koji su najzastupljeniji u četvrtfinalu Lige prvaka, a Roma se pridružila Interu i Juventusu koji su također ispali u osmini finala.

Plasman u četvrtfinale Lige prvaka izborili su:
Chelsea, Liverpool, Arsenal, Manchester United (Engleska)
Porto (Portugal)
Bayern (Njemačka)
Barcelona, Villarreal (Španjolska)

Ljestvica vodećih strijelaca Lige prvaka:
7 - Miroslav Klose (Bayern), Steven Gerrard (Liverpool)
6 - Lisandro (Porto), Lionel Messi (Barcelona)
5 - Karim Benzema (Lyon), Alessandro Del Piero (Juventus)
4 - Thiery Henry (Barcelon), Dimitar Berbatov (Manchester United), Jadson (Šahtar), Danny Koevermans (PSV), Alberto Gilardino (Fiorentina), Vangelis Mantzios (Panathinaikos), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Didier Drogba (Chelsea)
3 - Emmanuel Adebayor (Arsenal), Bojan Krkić (Barcelona), Mirko Vučinić (Roma), Maxi Rodríguez (Atletico)