ovo više nema smisla

Engleski su licemjeri sada stvarno pretjerali u svojoj 'borbi' protiv rasizma; Cavaniju ostaje kazna iako nije htio nikoga uvrijediti

07.01.2021 u 19:43

Bionic
Reading

Komisija Engleskog nogometnog saveza (FA) odlučila je kazniti napadača Manchester Uniteda Edinsona Cavanija s tri utakmice zabrane nastupa iako je ustvrdila kako Urugvajac u svojoj poruci poslanoj putem društvenih mreža nije želio nikoga uvrijediti...

Urugvajski napadač u redovima Manchester Uniteda Edinson Cavani prošlog je tjedna kažnjen s tri utakmice zabrane nastupa i 100.000 funti jer je, nakon što je zabio pobjednički gol u sudačkoj nadoknadi za 3:2 gostujuću pobjedu protiv Southamptona, putem Instagrama poslao poruku svom prijatelju u kojoj ga je nazvao 'negrito'.

Iako su i urugvajski sveučilišni profesori stali u obranu Cavanija objašnjavajući kako se riječ 'negrito' u toj zemlji koristi u pozitivnom kontekstu, Engleski nogometni savez (FA) je ipak odlučio kazniti Cavanija dodajući kako se, uzevši sve u obzir, radi o minimalnoj kazni prema Disciplinskom pravilniku i njegovim odredbama u borbi protiv rasizma.

'Komisija je zadovoljna što je igrač u svom odgovoru napisao kako se radilo o privrženom uvažavanju njegova prijatelja u Urugvaju i kako poruka nije imala namjeru biti rasistička ili uvredljiva kako za njegova prijatelja tako i za bilo koga tko ga prati putem Instagrama. Takav zaključak poduprt je i sa svim dostupnim dokazima. No, za oslobađanje nije dovoljno dokazati kako igrač nije imao namjeru bilo koga uvrijediti', objavila je komisija FA koja je izrazila 'iznenađenje time što u Unitedu nisu više poradili s Cavanijem u vezi medijskih istupa kako bi bolje razumio kulturološke razlike'.

E, sad. Ako je i od tradicionalnih licemjera kao što su Englezi, posebice kad je rasizam u pitanju, onda je stvarno previše! Jer sve je više sportaša, posebice nogometaša, koji ne žele podržavati pokret 'Black Lives Matters' i protive se klečanju prije početka utakmica.

  • +8
Manchester United - Aston Villa, Premiership, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Laurence Griffiths / POOL

No, nitko ne pokušava umanjiti ili spriječiti borbu protiv rasizma, ali činjenica je kako neki stavovi istaknutih pojedinaca pokreta 'BLM' u SAD-u i Europi izlaze daleko izvan okvira prvotnog plana i plemenitih ciljeva zbog kojih je i pokrenut. Puno je previše zloupotreba samog pokreta za osobnu promociju pojedinaca, njihove niske ciljeve i obračune koji nemaju veze s borbom protiv rasizma i pravima crnaca.

Mnogi klubovi sada razmišljaju o tome da predlože svojim igračima da klečanje prije utakmica postane 'osobni odabir', kao što je to primjer u Formuli 1. Neki su pak klubovi to već i učinili, prvi među njima 'ozloglašeni' drugoligaš Millwall, a vrlo brzo će taj potez učiniti i neki prvoligaši. Ova kontroverzna odluka Engleskog nogometnog saveza samo će te odluke ubrzati...