imperativ protiv swansea

Engleski novinari izvukli podatak koji Biliću donosi - otkaz!

07.04.2017 u 10:47

Bionic
Reading

Zbog pet uzastopnih poraza i samo pet bodova više od mjesta koje u ovom trenutku vodi u niži rang natjecanja, u West Ham Unitedu zvoni za uzbunu, a pred bivšim hrvatskim izbornikom Slavenom Bilićem posljednja je prilika da sačuva posao

Iako je Bilić dobio podršku čelnika kluba Davida Sullivana i Karrena Bradyja, ugledni engleski Telegraph, piše kako je dvoboj protiv Swansea (subota, 16 sati) posljednja prilika bivšem hrvatskom izborniku da ostane na klupi 'čekićara'.

Jasno, od Bilića i momčadi očekuje se pobjeda. Svaki drugi rezultat bio bi poguban za hrvatskog stručnjaka koji u ovoj sezoni očito ne može izvući iz momčadi sve najbolje. S toga se isti izvor oslanja na onu tezu da je čelnicima kluba lakše promijeniti jednog čovjeka nego cijelu momčad.

Po uzoru na Leicester, koji je nakon smjene Claudija Ranierija te imenovanjem Craiga Shakespearea, od kluba kojem je prijetilo ispadanje, stigao do (trenutno) 11. pozicije na prvenstvenoj tablici.

Ono čime autori teksta potkrepljuju svoj stav jest činjenica da je od šest posljednjeplasiranih momčadi, a među kojima je i Bilićev West Ham, u četiri kluba već promijenjen trener. Dakle, Middlesbrough, Swansea, Hull i Crystal Palace imaju nove stratege. Tek je Sunderland, posljednjeplasirani klub, ostavio Moyesa.

Iako Sullivan baš i nema neki veliki izbor u izboru Bilićeva nasljednika, spominju se imena bivšeg kapetana West Hama, Juliana Dicksa te direktora klupske akademije, Terryja Westleyja koji je umjesto Bilića sjedio na klupi dok su 'čekićari' igrali kvalifikacijske utakmice Europske lige.

Pokušao je Bilić naći opravdanje za situaciju. No koliko god i bio u pravu, sumnjamo da će čelnici kluba imati sluha za njegova objašnjenja. Po Bilićevu mišljenju, selidba na novi i veći, Olimpijski stadion donijela je nesigurnost.

'Selidba je imala puno pozitivnih, ali i negativnih stvari, pogotovo kratkoročno. Jedna od tih negativnih stvari je vrijeme - jer treba nam vremena za prilagodbu. To se uvijek događa sa selidbom na novi stadion. Stadion je, iako sam to ponovio već sto puta, dugoročno gledano najbolja stvar koja se klubu dogodila. Da ne bude zabune o tome. Ali i Arsenal je imao problema u prvoj godini dolaska na Emirates. Potom i Southampton, minhenski Bayern također, zatim Schalke pa i Juventus'.

Dodatno opravdanje Bilić može tražiti i u čestim ozljedama važnih igrača. Tako je protiv Arsenala Michaila Antonija morao mijenjati već na poluvremenu. Bilić će do kraja sezone biti i bez ozlijeđenog veznjaka Pedra Obianga, dok se defenzivni vezni Australac Winston Reid također nalazi na listi oporavljenika.

'Rekao sam dečkima neka zaborave utakmicu s Arsenalom, pred nama je nekoliko velikih utakmica. Čeka nas u subotu Swansea i nastavit ćemo se boriti da bi očuvali status prvoligaša. Još uvijek imamo prednost, ali moramo početi pobjeđivati. Lako je biti trener kad pobjeđuješ, ali sad se borimo za goli život. Treba nam jedna pobjeda i to će sve promijeniti. Tri boda u ovoj fazi sezone su ogromni', vjeruje Bilić i nada se da će u subotu doći do važnih bodova. Ali i kupiti vrijeme da posloži momčad za završnicu sezone.