PIRUETA PONOVNO BLISTA

Dvije tisuće Azijata dolazi u Zagreb na klizački spektakl!

04.12.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Sve je spremno za početak 46. izdanja Zlatne piruete Zagreba, najstarijeg svjetskog natjecanja u umjetničkom klizanju koje će se od četvrtka do subote održati u zagrebačkom Domu sportova

U Ledenoj će nastupiti 69 klizačica i klizača iz 26 zemalja svijeta (Austrija, Azerbajdžan, Belgija, Brazil, Bjelorusija, Tajvan, Češka, Francuska, Hrvatska, Velika Britanija, Mađarska, Izrael, Italija, Japan, Kazahstan, Južna Koreja, Litva, Norveška, Poljska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Turska, Španjolska, Ukrajina).

'Ove godine umnogome imamo posebno natjecanje. Akreditirano je više od 100 novinara, od toga 60 samo iz Koreje i Japana, a razlog je vrlo jasan - dolazak u Zagreb još uvijek aktualne olimpijske i svjetske pobjednice, Yune Kim, te bivše dvostruke svjetske prvakinje, Japanke Miki Ando. Stjecajem okolnosti i sreće Yuna je izabrala upravo nas. Nije sudjelovala na ISU Grand Prix natjecanjima, a svakako joj je potrebno natjecanje međunarodnog ranga prije Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Čast je što je došla upravo u naš grad. Jasno, zbog njezinog dolaska osiguranje natjecanja je na puno većoj razini, dolazi i čak 1.800 navijača iz Koreje i Japana, a novitet je da će slika iz Ledene ići uživo u te dvije zemlje sva tri dana natjecanja. Jaka reprezentacija došla nam je i iz Rusije, predvođena aktualnom brončanom s Europskog prvenstva Jelizavetom Tuktamiševom koja će se sigurno boriti za jednu od medalja,' rekla je na konferenciji za novinare Melita Juratek Cipek, direktorica Zlatne piruete.

Miki Ando je rodila u travnju i vratila se ovim nastupom


Dopredsjednik Hrvatskog klizačkog saveza Zoran Kovačević dodao je:

'Zagreb je kolijevka klizanja u ovom dijelu Europe. Drago mi je da održavamo tradiciju, a u današnje vrijeme to nije lako. Samo jedne godine, ratne 1991., Pirueta nije održana. Grad Zagreb i Hrvatska prepoznali su u ovom natjecanju ne samo sportski, nego i društveni događaj i očuvali tradiciju koja traje i danas. Ovo je prilika i da se prisjetimo legendarne šestorke, Vladimira Amšela, Božidara Čubrikovića, Klare Dušanović, Zlatka Grosa, Radovana Lipovšćaka i Ante Škrtića koji su 1967. na otvorenom klizalištu Šalate organizirali prijateljski susret Zagreba i Sofije u umjetničkom klizanju, a taj susret je prerastao u današnje natjecanje prepuno velikih klizačkih zvijezda.'

Hrvatsku je trebalo predstavljati petero klizača - Josip Gluhak, Matea Bursić, Petra Jurić, Ema Lipovščak i Valentina Mikac, no prvak Hrvatske morao je otkazati natjecanje.

'Prije pet tjedana puknula mu je jedna cipela, a četiri tjedna čekali smo da dođe zamjenska i nije mogao trenirati. Na žalost, Josip se u tjedan dana nije uspio pripremiti. Od četiri naše predstavnice, čak tri su juniorke. Trenutačno nemamo vlastitu zvijezdu, no nadamo se da će se to uskoro promijeniti. Imamo nekoliko izuzetno kvalitetnih djevojčica u kategorijama kadetkinja, mlađih juniorki i juniorki,' dodala je direktorica natjecanja.

Novo svjetske zlato Kim Yune, skoro pa savršena izvedba na ledu


Ulaznica za sva tri dana natjecanja je jedna, a stoji samo 30 kuna. Baš toliko stoji i ulaznica za Reviju pobjednika koja će kao i obično zatvoriti natjecanje u subotu u 20 sati. Blagajne Doma sportova otvorene su od srijede u 10 sati. Natjecanje u četvrtak, 5. prosinca otvaraju plesni parovi u 17.30 sati, u petak program kreće od 13.40, a u subotu od 11.30

Aktualna olimpijska i svjetska prvakinja, Južnokorejka Yuna Kim, sretno je u utorak navečer sletjela u Zagreb. U Zračnoj luci Pleso dočekalo ju je nekoliko desetaka najvjernijih navijača iz njezine zemlje i Amerike koji su samo zbog nje stigli u Zagreb. Simpatična klizačica prvo se kratko obratila brojnim južnokorejskim medijima, a zatim je nekoliko rečenica uputila i hrvatskima.

'Ovo je moje prvo natjecanje nakon dugo vremena. Nisam u svojoj najboljoj formi, ali dat ću sve od sebe da ne razočaram Zagreb.'

Yuna nije prvi put u Zagrebu. Prije deset godina također je klizala u našoj zemlji. Tada kao 13-godišnjakinja koja je pobijedila na popularnom natjecanju za mlade, Zlatnom medvjedu. U karijeri nikada nije ostala bez pobjedničkog postolja, a najčešće je na njegovom vrhu.

'Iskreno, ne sjećam se Zagreba. Žao mi je. Ne sjećam se detalja.'