karijera završena

Došao kraj Felipeu Massi u Formuli 1: Ima za čime žaliti!

29.11.2017 u 10:15

Bionic
Reading

Felipe Massa desetim mjestom na Velikoj nagradi Abu Dhabija oprostio se od svoje F1 karijere. S obzirom da je čak osam godina proveo u Ferrariju i jedan ga je zavoj dijelo od titule prvaka, definitivno ima za čime žaliti...

Brazil je ostao bez svojeg posljednjeg predstavnika u Formuli 1. Felipe Massa proveo je desetljeće i pol u elitnom automobilističkom natjecanju, upisao 11 pobjeda i 16 pole pozicija u čak 269 odvoženih utrka, što ga čini jednim od najdugovječnijih F1 vozača.

  • +24
Formula 1, Abu Dhabi Izvor: Reuters / Autor: HAMAD I MOHAMMED

S obzirom da je proveo čak osam sezona za volanom Ferrarija, 36-godišnjak ima za čime žaliti i vjerojatno je trebao napraviti više. Sigurno nikad neće zaboraviti 2008. godinu i izgubljeni naslov u posljednjem zavoju zadnje utrke sezone u Brazilu, kada je Lewis Hamilton prešao Timu Glocka, a time i Massu u ukupnom poretku.

Massa je kasnije priznao da nikad nije prebolio propuštenu priliku, ali za izgubljenu titulu ne krivi Glocka, već Flavija Briatorea i ono što se dogodilo par utrka prije u Singapuru: kada se Nelsinho Piquet namjerno zabio u zid da bi Fernando Alonso uz pomoć sigurnosnog automobila pobijedio, a Felipe koji je prije toga vodio doživio je bizarni incident s crijevom koje se zaglavilo u boksu Ferrarija i ostao bez ključnih bodova.

Autor: YouTube

Posljednje četiri sezone svoje karijere odradio je Massa za volanom Williamsa i nije se približio svojim najslavnijim danima, no četiri puta se ipak popeo na pobjedničko postolje. Ostat će zapisano da mu je posljednja pobjeda u karijeri bila baš ta nesretna s Interlagosa 2008. godine, a mnogi smatraju da više nije bio isti vozač nakon nesreće koju je doživio u Hungaroringu sljedeće sezone, kada ga je pogodila otpala opruga s bolida Rubensa Barrichella i umalo mu oduzela život.

'Mogu reći da sam ponosan na sve što sam doživio kroz 16 godina i na sve te sjajne utrke, kao i zbog ljudi koje sam upoznao. Utrkivao sam se s najbržim vozačima na svijetu. Iskreno, osjećam se sretnim što sam to imao u životu,' priznaje Felipe Massa nakon što je sedmim mjestom u Brazilu i desetim u Abu Dhabiju zaključio svoju karijeru. Prošle godine također je najavio mirovinu pa se vratio, ali ovaj put Formula 1 je trajno ostala bez simpatičnog Brazilca...