SAMO ČETIRI GEMA

Donna Vekić neslavno završila prvi seniorski Wimbledon

24.06.2013 u 20:27

Bionic
Reading

Donna Vekić, 16-godišnja hrvatska tenisačica i 64. s WTA ljestvice, vrlo brzo je napustila Wimbledon. U 1. kolu travnatog Grand Slam turnira Petra Četkovska iz Češke je slavila s uvjerljivih 6-3, 6-1

Iako je Četkovska tek 196. na svijetu takav renking nije realan. Četkovska je, primjerice, prije dvije godine u Wimbledonu igrala osminu finala, a pobijedila je, između ostalih Anu Ivanović i Agnieszku Radwansku.

Ozljeda je zaustavila ovu 28-godišnjakinju, pa je tako ove godine morala igrati i tri kola wimbledonskih kvalifikacija, no obavila ih je bez ikakvih problema. Pobijedila je Četkovska i Vekić bez ikakvih problema. Do polovice prvog seta je još bilo neizvjesno, no onda je Čehinja pobjegla do 6-3 u prvom setu, kao i čak 5-0 u drugom.

Kroz cijeli meč Vekić nije imala niti jednu break-loptu, dok je Četkovska iskoristila četiri od devet šansi.

Mlada hrvatska tenisačica je užasno igrala nakon drugog servisa, dobila je samo 11 od 31 takvog poena. Meč je trajao tek jedan sat i sedam minuta.

Nakon Donne Vekić prvo kolo Wimbledona nije uspjela proći još jedna hrvatska tenisačica. Ajla Tomljanović je izgubila maraton na premijeri, Srpkinja Bojana Jovanovski je slavila 3-6, 6-1, 9-7...

Tomljanović je sjajno odradila tri kvalifikacijska kola u Wimbledonu, ali je pala na prvoj prepreci u glavnom turniru. Tomljanović (20) je odlično otvorila meč, te je sa 6-3 dobila prvi set protiv godinu dana starije Jovanovski. No, 39. tenisačica svijeta je uzvratila u drugom, dobila je lako sa 6-1 i potom se krenulo u odlučujući treći set u kojem se i razvila najravnopravnija borba.

U njemu je Jovanovski došla prva do breaka, ali je Tomljanović odmah vratila izgubljeno. Svaka je tenisačica dugo vremena čvrsto držala svoj servis, ali su kod 6-6 krenuli prvi veći problemi za Tomljanović. No, uspjela je tada Hrvatica spasiti 0-40 i povesti 7-6. No, kod 7-7 nije Tomljanović mogla napraviti isto. Opet se suočila sa 0-40, ali je tada spasila samo dvije break-lopte.

Jovanovski je potom lako odservirala za pobjedu nakon dva sata i četiri minute igre.

Tomljanović je imala više break-lopti (14-13), ali i slabiju realizaciju (2-4). Osvojila je Jovanovski ukupno 14 poena više (115-101), te je imala dvanaest izravnih poena više (47-35).

Wimbledon, 1. kolo tenisačica:

Četkovska - Vekić 6:3, 6:1