pravi ministar obrane

Dominik Livaković pred senzacionalnim i rekordnim transferom; junak Vatrenih uskoro odlazi u redove engleskog velikana

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 19.12.2022 12:30
  • Objavljeno 19.12.2022 u 08:56
Bionic
Reading

Zimski prijelazni rok samo što nije, a nastup na Svjetskom prvenstvu u Katru mnogim je igračima podigao ili spustio cijenu. Među onima koji su 'eksplodirali' naš je golman Dominik Livaković (27) i može se očekivati da se Livi neće još dugo zadržati na Maksimiru

Ako je vjerovati pisanju pojedinih engleskih medija, Dominik Livaković (27) već ove zime stiže na Otok. I to ne u bilo koji klub, već u jedan od najvećih svih vremena.

No krenimo redom. Livi je na SP-u u Katru bio jedan od najboljih golmana, no Zlatnu rukavicu na kraju je ipak dobio Argentinac Emiliano Martinez. Kako god bilo, Livaković je svojim obranama privukao pažnju nekih velikana. Još za trajanja SP-a spominjao se mogući transfer u minhenski Bayern jer se Manuel Neuer polomio na skijanju i sezona je gotova za njega. Iz Bayerna su na kraju demantirali da kupuju Livakovića iako se ozbiljno razmišljalo o tome, a možda još uvijek razmišlja o angažmanu golmana 'vatrenih' i zagrebačkog Dinama.

Još ranije su Livaković i Dinamo odbijali ponude koje su stizale iz Francuske, a sad je sigurno to da tamošnji klubovi neće moći platiti traženu odštetu koja nakon SP-a sigurno neće biti manja od 15 milijuna eura!

Uz sve se o Livakovićevoj karijeri brine agencija CAA Stellar, čiji su glavni 'eksponati' mahom zvijezde engleskih momčadi. Spomenimo tu samo imena kao što su Jack Grealish (Man. City), Kalvin Phillips (Man. City), Ben Chilwell (Chelsea), Ibrahim Konate (Liverpool), Luke Shaw (Man. United), pa golmani Robert Sanchez (Brighton) i Jordan Pickford (Everton)... Sve su to redom igrači koji prema Transfermarktu vrijede 30 ili više milijuna eura.

Zato niti ne čude informacije da bi Livaković karijeru već ove zime trebao nastaviti u Engleskoj! I to ne bilo gdje! Još prošlog ljeta Livi je bio na meti Leicestera nakon što je 'lisice' napustio Casper Schmeichel. No Dinamo je tada odbio ponudu koja je navodno iznosila čak 10 milijuna eura. Zadržali su tada 'modri' Livija zbog Lige prvaka i nisu pogriješili.

  • +11
Dominik Livaković Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

A sad će sve doći na naplatu. I to kakvu! Englezi tvrde da Manchester United u Livakoviću vidi legitimnog prvog golmana kad klub napusti David de Gea. A njemu ugovor završava već u lipnju 2023.! Na Old Traffordu navodno još uvijek razmišljaju hoće li mu ponuditi novi ugovor, ali De Gea nije više najsretniji u Manchesteru i rado bi se vratio u Španjolsku...

Problem? U tome što je United bacio oko na golmana Leedsa, Francuza Illana Mesliera (22). No Leeds ga ne želi prodati za manje od 25 milijuna eura, što je ogroman novac za tako mladog i još uvijek neiskusnog golmana koji nije osjetio izazove i snagu konkurencije u Ligi prvaka ili Europskoj ligi.

'Da, Manchester United sigurno u Dominiku Livakoviću vidi potencijalnu zamjenu za De Geu. Posebice nakon što je Livaković tako sjajno branio na SP-u u Katru', tvrde izvori bliski Old Traffordu te posebno navode sjajnu statistiku Dinamovog golmana na netom završenom mundijalu.

'Uz izvrsne partije u Katru, ne treba zaboraviti da Livaković posljednjih nekoliko godina konstantno dobro brani u Ligi prvaka i Europskoj ligi. To iskustvo u kombinaciji s godinama života su njegove najveće prednosti u odnosu na konkurente. United u ovom trenutku teško može naći boljeg golmana na tržištu', zaključak je engleskih medija koji napominju i činjenicu da je Bayern ipak odustao od dovođenja Livakovića, pa je i to prilika za 'crvene vragove' da već ove zime angažiraju zamjenu za De Geu.

Dodatni je plus za Livakovića to što je i dalje puno jeftiniji od ostalih konkurenata, no to će se za nekoliko dana promijeniti i Dinamo ga neće prodati za manje od 15 milijuna eura.

'Da je na vrijeme krenuo u akciju, United je Livakovića bez problema mogao dobiti za dvostruko manje novca', navode engleski izvori.

Livakovićev potencijalni konkurent u borbi za novog golmana Uniteda je marokanski reprezentativac Bono, koji trenutno brani za Sevillu. Cijena je tu negdje, oko 15 milijuna eura, ali Bono je četiri godine stariji, ima 31 godinu, a na Old Traffordu ipak traže dugoročno rješenje na golu.

  • +17
Hrvatska na postolju Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

'Dobar je golman, ali očigledno Bono nije ono što traže na Old Traffordu', komentar je engleskih analitičara bliskih Unitedu koji sad već otvoreno 'navijaju' da Livaković postane novi član 'crvenih vragova'.

Dolazak u zimskom prijelaznom roku dao bi Livakoviću dovoljno vremena za prilagodbu na novu momčad pod vodstvom trenera Erika ten Haga te bi tako spreman dočekao sljedeću sezonu kao nova 'jedinica' Uniteda. Ako ga 'crveni vragovi' odluče angažirati...

Englezi upozoravaju da je, uz Bayern, za Livakovića navodno zainteresiran Ajax, pa United ima opasnu konkurenciju.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal