UZBUĐENJE U NOVIGRADU

'Dolazi nam budućnost samog vrha europskog nogometa'

12.10.2016 u 14:49

Bionic
Reading

Ove godine po prvi puta, od četvrtka 13. do nedjelje 16. listopada, na nogometnim terenima u Novigradu, Umagu i Rovinju, odigrat će se međunarodni nogometni turnir za kategorije mlađeg uzrasta (U-16), 1. Istria Football Youth Cup.

Turnir su konferencijom za medije u novigradskom hotelu Aminess Maestral najavili direktor turnira Ives Čakarun, direktorica TZG Novigrada-Cittanova Vesna Ferenac, Lidija Poštić iz novigradske tvrtke Aminess koja će ugostiti sudionike IFYC-a, te Ivan Kepčija, predstavnik GNK Dinama, jednog od sudionika turnira. Svojim dolaskom podršku turniru na ovom druženju s medijima iskazao je i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

'Izuzetno nam je drago da smo već u prvom izdanju Istria Football Youth cupa uspjeli okupiti ovako prestižne i poznate klubove, koji su nam na taj način ukazali veliko povjerenje, ali pred nas stavili i dodatnu obavezu da turnir organiziramo na najvišoj mogućoj razini, te da Novigrad, Umag i Rovinj, ali i Istru u cjelini, prikažemo kao destinacije koje su u domeni sportskog, posebice nogometnog turizma, kao i sportskih manifestacija, spremne zadovoljiti najviše standarde', naglasio je Ives Čakarun, idejni začetnik i direktor IFYC-a, dodajući:

'Bogato višegodišnje iskustvo u organizaciji Istria winter cupa, međunarodnog turnira koji početkom godine već tradicionalno na terenima Novigrada i Umaga okuplja europske prvoligaše, kao i visokorazvijen turistički proizvod nogometnih priprema na području turističkog klastera sjeverozapadne Istre, daju nam za pravo vjerovati kako će i ovaj turnir, namijenjen mladim nogometnim talentima iz najrenomiranijih europskih, a u doglednoj budućnosti nadamo se i svjetskih klubova, zadovoljiti visoka očekivanja njegovih sudionika, te svih ljubitelja nogometa i sporta na ovim prostorima'.

Prenio je kako će na prvom izdanju turnira sudjelovati U-16 kategorije nekih od najpoznatijih i najrenomiranijih nogometnih klubova Europe: Manchester City FC (Engleska), FC Red Bull Salzburg (Austrija), AS Roma (Italija), GNK Dinamo Zagreb (Hrvatska), FC Milan (Italija) i Tottenham Hotspur FC (Engleska). Sudionici će biti podijeljeni u dvije skupine, u kojima će odigravati utakmice po principu svatko sa svakim. Utakmice po skupinama igrat će se od četvrtka do subote u dva termina – u 11 i u 15 sati, na terenima Novigrada (stadion Lako), Rovinja (gradski stadion) i Umaga (stadion Stella Maris 4). Završnica turnira u nedjelju u cijelosti će se odigrati u Novigradu. Od 10.30 sati na rasporedu je utakmica za peto mjesto, u 12.30 za treće, a u 15 sati odigrat će se finale, nakon kojega slijedi dodjela nagrada. Organizatori su pripremili pehare za tri prvoplasirane momčadi, te simbolične skulpture za najboljeg igrača, strijelca i vratara turnira.

'Treba naglasiti kako nam zahvaljujući ovom turniru u Istru uskoro dolazi budućnost samog vrha europskog nogometa, odnosno Novigrad, Umag i Rovinj kroz narednih nekoliko dana ugostit će Ligu prvaka budućnosti', istaknuo je Čakarun. Govoreći o perspektivi turnira naglasio je kako je uvjeren da će on u narednim godinama rasti, kako po broju momčadi sudionika, tako i po broju istarskih gradova koji će biti domaćini utakmica u okviru turnira.

'Danas su to Novigrad, Rovinj i Umag, no želja nam je da to već dogodine budu i Poreč i Buzet primjerice, kao i drugi istarski gradovi koji za to pokažu interes i dobru volju', najavio je direktor IFYC-a.

U samu organizaciju i realizaciju turnira uključen je organizacijski tim sačinjen od predstavnika turističke privrede, Turističkih zajednica, nogometnih klubova te drugih stručnih suradnika iz sredina u kojima će se turnir održati. U njihovo ime okupljenim novinarima obratila se direktorica TZG Novigrada Vesna Ferenac. Zahvalila je i čestitala direktoru turnira i cijeloj ekipi koja stoji iza ovog velikog projekta. Riječ je o još jednom rezultatu suradnje na razini klastera SZ Istre, u ovom slučaju proširene i na Rovinj, odnosno na razinu zapadne Istre, podsjetila je Ferenac.

'Prije točno šest godina započela je faza razvoja nogometa kao jednog od ključnih proizvoda područja sjeverozapadne Istre, a danas možemo konstatirati kako su zahvaljujući sinergiji javnog i privatnog sektora, odnosno Turističkih zajednica i Gradova sjeverozapadne Istre s jedne, te dviju najvećih hotelskih kuća Aminess i Istraturist s druge strane, ostvareni iznimni rezultati. Evidentan je pritom porast broja nogometnih ekipa koje dolaze na pripreme na ovo naše područje; prije četiri godine imali smo stotinjak ekipa, a sada smo već prešli brojku od čak 300 nogometnih momčadi godišnje. Utjecalo je to naravno na višestruko povećanje turističkog prometa, odnosno broja noćenja, ali i na afirmaciju našeg područja kao kvalitetne sportske destinacije', prenijela je Ferenac dodajući:

'Dugogodišnjim i kontinuiranim ulaganjima u sportske aktivnosti i infrastrukturu, a samim time i u nogomet, kao jedan od najpopularnijih sportova, stvoreni su preduvjeti da se sjeverozapadna Istra diferencira svojom ponudom, te da sport odnosno nogomet postanu značajan element turističke ponude Istre'.

Sve ekipe bit će smještene u novigradskom hotelu Aminess Maestral, u čije se ime medijima ovom prigodom obratila Lidija Poštić, voditeljica Aminessova marketinga:

'Sretni smo što možemo biti partneri manifestacije koja će Novigrad dodatno pozicionirati kao poželjnu i atraktivnu sportsku destinaciju. Kroz već tradicionalni Istria Winter Cup, te ljetni ciklus priprema, dosad smo ugostili 10-tak prvoligaških klubova, a povjerenje nam je ukazala i prestižna nogometna akademija Manchester Citya, koja je ljetos po treći puta boravila u Novigradu. To možemo zahvaliti kvalitetnoj sportskoj infrastrukturi Aminessovih hotela i kampova ali i izvrsnoj suradnji s Gradom i klasterom turističkih zajednica SZ Istre, koji su sport prepoznali kao jednu od ključnih sastavnica turističke ponude. Aminess i Grad Novigrad kontinuirano ulažu u razvoj sportske infrastrukture, a naš odnos prema sportu ali i položaj čine nas idealnom sportskom destinacijom', istaknula je Poštić.

Pomoćnik direktora Dinamove nogometne akademije Ivan Kepčija u ime GNK Dinama zahvalio je organizatorima na pozivu, te izrazio zadovoljstvo što će njihovi dječaci na ovom turniru imati prigodu odmjeriti snage s vršnjacima iz nekih od najrenomiranijih europskih klubova.

'Drago nam je i počašćeni smo da možemo u samim počecima biti dio ekipe koja stvara nešto novo i vrijedno, poput ovoga turnira, koji se već u svom prvom izdanju može nositi s nekima od najrenomiranijih turnira za ovaj nogometni uzrast. S radošću smo stoga prihvatili poziv organizatora da sudjelujemo na ovako kvalitetnom turniru, posebice stoga što se on održava u Hrvatskoj, ali i da budemo njegov partner, u budućnosti i svojevrsni ambasador Istria Football Youth Cupa', zaključio je Kepčija.

Moglo se ovom prigodom čuti i kako se turnir održava uz potporu turističkih tvrtki Aminess hoteli i kampovi Novigrad, Istraturist Umag i Maistra Rovinj, TZIŽ, TZG Novigrada-Cittanova i turističkog klastera SZ Istre, Grada Novigrada-Cittanova, te drugih partnera i sponzora. Neke od utakmica turnira moći će se pogledati i na TV kanalu HNTV, no sve koji su u mogućnosti sudionici ovog druženja s novinarima pozvali su da osobno posjete oglede mladih nogometnih talenata i uživaju u vrhunskom nogometu kojeg će im buduće nogometne zvijezde iz četiri europske zemlje zasigurno prirediti.