legendarne 'desetke'

Dogodilo se prije 16 godina; Luka Modrić debitirao je za Vatrene baš protiv Argentine, a Leo Messi zauvijek je zapamtio nastup protiv Hrvatske

Bionic
Reading

Polufinalni susret Svjetskog prvenstva u Katru večeras od 20 sati bit će šesti međusobni ogled hrvatske i argentinske reprezentacije, a ukupno treći na Svjetskim prvenstvima...

U dosadašnjih pet susreta svaka reprezentacija ima po dvije pobjede, a jedna je utakmica završila bez golova. Izjednačeni smo i na Svjetskim prvenstvima s po jednom pobjedom u natjecanju po skupinama.

Prvi put 'vatreni' i 'gauči' su igrali u lipnju 1994. godine u Zagrebu pred 38.000 gledatelja. Bila je to prijateljska utakmica u kojoj je nastupio i veliki Diego Maradona, a igrali su i Gabriel Batistuta, Claudio Caniggia, Fernando Redondo.... S druge strane stajali su Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović...

Bio je to pravi spektakl koji nije pokvario niti strahovit pljusak koji se obrušio na Maksimir tijekom susreta, a susret je završio bez golova.

Drugi međusobni susret odigran je 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Bio je to ogled 3. kola H skupine u Bordeauxu, a 'vatreni' su s dvije pobjede prije toga već osigurali prolaz. Argentina je pobijedila 1:0 golom Mauricija Pinede u 36. minuti. Argentina je potom zapela u četvrtfinalu od Nizozemske, a Hrvatska je baš protiv 'oranja' slavila u susretu za povijesno treće mjesto.

  • +41
SP Katar: Hrvatska - Brazil Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Slijedio je prijateljski susret u ožujku 2006. godine. Hrvatska, koju je tada vodio Zlatko Kranjčar, u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, odigrala je u Baselu susret protiv Argentine.

Bio je to sada već povijesni ogled u kojem je Luka Modrić debitirao u dresu 'vatrenih', dok je Leo Messi postigao svoj prvi gol u dresu 'gauča', a Hrvatska je na kraju slavila 3:2. Dvije velike karijere 'zakotrljale' su se baš tog 1. ožujka 2006. godine, a večeras će jedan od nogometnih velikana, onaj poraženi, biti korak bliže reprezentativnoj mirovini jer - na žalost - i Modriću i Messiju je ovo posljednje Svjetsko prvenstvo u karijeri... No, Messi zauvijek je zapamtio nastup protiv Hrvatske baš zbog svog prvog gola.

Hrvatska je povela u trećoj minuti golom Ivana Klasnića, no 'gauči' su okrenuli s dva brza gola Carlosa Teveza (4) i Lea Messija (6). Izjednačio je Darijo Srna u 52. minuti, a pobjedu hrvatskoj vrsti donio je Dario Šimić u 90. minuti. Tada 20-godišnji Modrić je igrao do 84. minute, dok je 18-godišnji Messi igrao svih 90 minuta.

U studenom 2014. godine uslijedila je još jedna prijateljska utakmica i to na Boleyn Groundu u Londonu. Hrvatska je povela protiv tadašnjeg svjetskog doprvaka, no Argentinci su u nastavku došli do pobjede.

Bio je to susretu u kojem hrvatska reprezentacija pod vodstvom Nike Kovača nije bila u najjačem sastavu, no pružila je argentinskim zvijezdama čvrst otpor i pokazala se u vrlo dobrom svjetlu. Za 'vatrene' su tada igrali Antolić, Badelj, Milić, Halilović, Sharbini, Čop...dok su Argentinu predvodili Messi, Aguero, Tevez i Di Maria.

  • +6
Nizozemska - Argentina, četvrtfinale SP-a 2022. Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Poveli smo već u 11. minuti golom Anasa Sharbinija, izjednačio je Ansaldi u 49. minuti, a pobjedu Argentini je donio Messi iz jedanaesterca u 57. minuti.

Posljednji put susreli smo se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine kad je Hrvatska u grupnoj fazi slavila 3:0 golovima Rebića (53), Modrića (80) i Rakitića (90). Bila je to sasvim sigurno jedna od najvećih pobjeda u povijesti hrvatske reprezentacije.

Argentina je ispala u osmini finala od Francuske koja je kasnije u velikom finalu Svjetskog prvenstva porazila Hrvatsku.

Večeras od 20 sati na rasporedu je novi sudar velikana, Luka Modrić u svom 161. nastupu za Hrvatsku, za koju je do sada zabio 23 gola uz još 25 asistencija, ima priliku u mirovinu poslati Lea Messija. Sudar dviju legendarnih 'desetki', nogometnih velikana, majstora nad majstorima, osvajača Zlatnih lopti... Ma zašto uopće nabrajati kad se o njima već sve ionako zna... Sretno, 'vatreni'! Idemo po finale! Luka, povedi nas do samog kraja!

DOSADAŠNJI SUSRETI:

  • Hrvatska - Argentina 0:0 (4. lipnja 1994. Zagreb - prijateljska)
  • Argentina - Hrvatska 1:0 (26. lipnja 1998. Bordeaux - skupina SP)
  • Hrvatska - Argentina 3:2 (1. ožujka 2006. Basel - prijateljska)
  • Argentina - Hrvatska 2:1 (12. studenog 2014. London - prijateljska)
  • Hrvatska - Argentina 3:0 (21. lipnja 2018. Nižnji Novgorod - skupina SP)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal