ht prvoj ligi diže se vrijednost

Do toga je došlo; Juventusovi igrači dolaze u Hrvatsku na posudbu

14.08.2018 u 10:18

Bionic
Reading

Iako smo mnogo puta s dosta podcjenjivanja govorili o hrvatskom nogometu te sumnjali u njegovu vrijednost, brojni transferi koji se rade iz HT Prve lige, sugeriraju ipak nešto drugačiju sliku

A da se stvari u hrvatskom nogometu mijenjaju, doduše možda ne brzinom kojom želimo, potvrđuju i angažmani dva hrvatska prvoligaša.

Naime, istoga dana svoje su nove igrače predstavili NK Gorica i NK Osijek, a riječ je o igračima koji u ove klubove dolaze na posudbu iz velikog Juventusa.

Novi igrač Gorice je vratar Juventusa, 24-godišnji Rumunj Laurentiu Branescu. U Goricu dolazi na jednogodišnju posudbu. Rođen je 30. ožujka 1994. godine u rumunjskom gradu Râmnicu Vâlcea, a u istoimenom klubu je i započeo karijeru. Imao je 16 godina kad su ga zapazili skauti Juventusa i u siječnju 2011. godine preselio se u Torino.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, 3. kolo, HNK Gorica - NK Inter Zaprešić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Nikad nije dobio priliku na vratima prve momčadi, ostalo je zabilježeno samo da je šest puta bio na klupi za rezerve u utakmicama Serie A. Do minuta nije mogao uz Gianluigija Buffona, Marca Storarija i Rubinha, koji su bili ispred njega, pa je počeo njegov put po posudbama.

Prvo je branio za drugoligaša Juve Stabiju, zatim za Virtus Lanciano, mađarski Haladas, ciparsku Omoniju te na koncu, posljednje dvije sezone, za Dinamo iz Bukurešta. U te je dvije sezone skupio 20 nastupa.

Branescu, koji je za mlađe selekcije rumunjske reprezentacije skupio 27 nastupa, svoj put nastavlja u NK Gorici, a u konkurenciji za nastup bit će od 5. kola HT Prve lige.

Osijek je na posudbu doveo veznjaka Rogera Tambu M'Pindu. On je francuski veznjak, a dosad je igrao za Juventusovu U-23 momčad, visok je 187 centimetara, a ugovor za Osijek potpisao je na svoj 20. rođendan.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 02. kolo, NK Osijek - NK Rudeš Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'To mu je očito bila i rođendanska želja, postati članom našeg kluba, pa je i potpis stavio baš ovoga ponedjeljka', rekao je sportski direktor bijelo-plavih Alen Petrović.

Roger Tamba M'Pinda bit će u Osijeku na jednogodišnjoj posudbi, a prvoligaš s Drave imat će mogućnost otkupa njegova ugovora. Prošle sezone igrao je na posudbi u austrijskom drugoligašu WSG Wattensu u kojem je odigrao 21 utakmicu uz jedan gol i dvije asistencije.

Karijeru je počeo u Bourgoinu, a u slavni Juventus otišao je kao 17-godišnjak. Bio je na posudbi u Ascoliju, jedno vrijeme igrao je u Primaveri, a imao je i ponude iz Belgije i Austrije, no Juventus ga je odlučio usmjeriti baš u Osijek.