BORIS TIŠMA OTVORENO

Dječak iz zagrebačke Dubrave o iskustvu u Real Madridu i planovima

20.09.2016 u 12:55

Bionic
Reading

Mladi 14-godišnji hrvatski košarkaš Boris Tišma prije nešto više od 12 mjeseci odlučio je iz zagrebačke Dubrave prijeći u veliki Real Madrid. U razgovoru za tportal.hr Boris govori o prilagodbi u novom okruženju te o ciljevima u sezonama koje slijede

Kada je u rujnu prošle godine kao dječak Boris Tišma (rođen 20. 2. 2002) i službeno, uoči početka školske godine gdje je u Dubravi trebao krenuti u 8. razred osnovne škole, odlučio prihvatiti poziv Real Madrida, mnogi ljubitelji košarke ostali su u čudu. Naime, ne događa se često da tako mladi sportaši napuštaju svoj dom.

'U prvoj godini uspio sam dosta dobro naučiti španjolski jezik i mislim da sam donio dobru odluku što sam se tako rano preselio u Madrid. Ipak je ovo Real Madrid, jedan od najvećih klubova na svijetu, tako da nisam previše dvojio kada sam u dogovoru s obitelji donio odluku da se iz Dubrave preselim u najtrofejniji europski klub. To je, u konačnici, bila moja odluka', kazao je 197 cm visoki i 73 kg teški Boris Tišma za tportal.hr.

Naravno, Borisovu čvrstu odluku da prihvati poziv Real Madrida podržali su otac Miodrag, koji je jedan dio svoje karijere proveo kao igrač KK Dubrava te majka Danijela (djevojački Bakić) koja je svoje najbolje utakmice igrala za Hrvatski dragovoljac.

Košarkaški geni

Borisovu čvrstu odluku da prihvati poziv Real Madrida podržali su otac Miodrag, koji je jedan dio svoje karijere proveo kao igrač KK Dubrava, te majka Danijela (djevojački Bakić) koja je svoje najbolje utakmice igrala za Hrvatski dragovoljac.


Iznimno talentiranog Borisa, koji građom i stilom igre neke podsjeća na Tonija Kukoča (oba su ljevoruki), skauti Real Madrida uvjerili su kako će donijeti najbolju odluku ako im se odmah pridruži. Osim posebne prehrane i najboljih uvjeta za treniranje koji se mogu ponuditi svim polaznicima akademije omogućeno je i školovanje u najboljoj madridskoj školi.

'Svi iz akademije pohađamo privatnu školu koja je smještena na drugom dijelu grada. Organiziran nam prijevoz pa tako svako jutro nastava počinje u 9:30 i uz dvije stanke za ručak i odmor traje do 17:15. Nakon što se vratimo u svoje sobe u Realovom centru za sportaše već u 18:30 nam počinje trening koji traje do 21:30. Trening se sastoji od dva dijela, prvih sat i pol radimo na tehnici i košarkaškim elementima, a preostalih sat i pol posvećeno je jačanju tijela i podizanju fizičke forme gdje najčešće trčimo te radimo posebne vježbe za jačanje ruku i nogu', kazao je Boris Tišma koji se mlađim uzrastima Real Madrida pridružio prije godinu dana.

Kako mu ne bi bilo dosadno i kako bi imao s kime razgovarati na hrvatskom, u košarkaškoj akademiji Real Madrida društvo mu rade mladi košarkaši iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, a svima njima mentor je 17-godišnji Slovenac Luka Dončić koji od prošle sezone igra za prvu momčad i kojeg na gotovo svakoj utakmici promatraju skauti NBA. Koliko vam pomaže Luka Dončić?

'Luka je čudo! Meni jako puno pomaže savjetima, pomogao mi je da se snađem ovdje, a često mi pokloni i tenisice jer ih on stalno mijenja. Često odlazimo na neke jače utakmice Reala i mislim da će ove sezone Luka pokazati da se radi o sjajnom playmakeru jer odlaskom Sergia Rodrigueza u NBA sada će dobiti slobodnu u igri. Kad malo ojača, siguran sam da će u NBA-u ostaviti dubok trag.'

Boris, nakon što je iza vas prva godina u dalekom Madridu, možete li nam reći nedostaju li vam puno roditelji i mlađi brat?

'Naravno da mi nedostaju obitelji i prijatelji, ali tako sam odlučio i mislim da sam napravio dobar potez. Naravno, veselim se uskrsnim i novogodišnjim praznicima kada nas sve puštaju kući, a tijekom ljetnih praznika slobodni smo praktički cijeli srpanj i kolovoz, tako da imamo dovoljno vremena za druženje s obitelji i prijateljima te uživanju na moru. Ne žalim se…'


Mnoge zanima kakvim ste ugovorom o usavršavanju vezani za Real Madrid. Nije baš česta pojava da tako mladi igrači odlaze u inozemstvo?

'Svima nam je osigurano školovanje i igračko usavršavanje do 18. godine života kada će nekima od nas ponuditi profesionalni ugovor za prvu momčad. Svjestan sam da sve ovisi o meni te kako moram fizički ojačati ako se želim probiti u seniorsku momčad. Odlučio sam jako naporno raditi kako bih uspio u košarci i želja mi je jednoga dana zaigrati za prvu momčad Reala.'

Na nekim turnirima koje ste odigrali proglašeni ste za najboljeg igrača i čini se kako ste se više nego dobro snašli. Kako ste iskreno zadovoljni svojim igračkim napretkom?

'Trudim se svim silama da se nametnem trenerima i odlučio sam dati sve od sebe. Čak i ako nikada ne zaigram za prvu momčad Reala, neću biti razočaran! Naći ću klub, ako ništa drugo, mogu koju sezonu odigrati i u Hrvatskoj, zašto ne. Svjestan sam kako mi neće biti lako doći do vrha.'

Tijekom ljetnih praznika bili ste na okupljanju hrvatske reprezentacije U14 u kojoj osim vas ima nekoliko iznimno nadarenih košarkaša. Kakvi su vam planovi za sljedeće ljeto?

'Ove godine smo se okupili na kratkim pripremama i nakon toga smo odigrali turnir u Sloveniji. Bilo je to zaista lijepo iskustvo i uživao sam u svakom danu. Za sljedeće ljeto želja mi je ući u selekciju U16, koja će se pripremati za Europsko prvenstvo te se tako nametnuti za potencijalni nastup na Jordan Brand Classicu gdje dolaze svi najnadareniji mladi košarkaši iz cijelog svijeta.'

'Trudim se svim silama da se nametnem trenerima i odlučio sam dati sve od sebe.'

Boris Tišma o igrama u RealuCitat

Spomenuli ste Jordan Brand Classic gdje će te, ako se izborite za mjesto, imati priliku upoznati i najvećeg košarkaša svih vremena Michaela Jordana. Pratite li NBA i za koji klub navijate?

'NBA pratim koliko stignem, gotovo svaki dan pogledam sažetke utakmica, a kada neka zanimljiva utakmica nije u kasnim satima, pogledam je s prijateljima. Nemam klub za koji navijam, ali zato uživam u utakmicama Kevina Duranta i pokušavam skinuti neke njegove poteze. On mi je daleko najdraži igrač! Dok je igrao za Oklahomu navijao sam za njih, a od ove ću sezone navijati za Golden State Warriorse jer se u srpnju tamo preselio.'