AK AGRAM

Div na Savi izrastao za tri i pol godine

09.06.2011 u 10:07

Bionic
Reading

Mladi atletski klub ima osam muških i ženskih sastava u svim kategorijama, a zasad je bez premca u kadetskoj konkurenciji i osvajač juniorskoga kupa

Atletski klub Agram osnovan je prije tri i pol godine. Smiona odluka u doba kad se na sve strane govori: 'To se ne može  učiniti.' Ali Ljiljana Ćulibrk, europska juniorska prvakinja iz 2001. u utrci na 1500 metara, nije tako mislila.

'Na kraju karijere, s diplomom u džepu, zapitala sam se kamo dalje. I odlučila osnovati klub. Isprva su to bili mali koraci, a vremenom smo izrasli u pravi pravcati veliki klub', kaže Ljiljana Ćulibrk, koja je bila odlična studentica na Kineziološkom fakultetu. S Matijom Jakopovićem, Antonijom Žalac, Jasminom Katalinić, Ivonom Jerković i Mladenom Katalinićem te Goranom Murićem Ljiljana je član Agramova trenerskog tima. Osim Gorana Murića, svi su profesionalci. Njihov predan rad je plodonosan: Agram je ekipni hrvatski kadetski prvak i u muškoj i u ženskoj konkurenciji te osvajač Hrvatskog juniorskog kupa.

U seniorskoj konkurenciji za Agram se još natječe Ljiljana Ćulibrk.
'Sad manje treniram, doduše, nema više ni ozljeda, ali su mi i vremena sporija', ističe Ljiljana kroza smijeh.

Trenerica koja se natječe?
'Nepisano je pravilo da se i trener mora baviti sportom da ne bi zaboravio što osjećaju sportaši koje vježba', domeće Mladen Katalinić, jedan od naših najiskusnijih stručnjaka, koji je učio od legendarnih Lea Langa i Željka Leskovca. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Lang je u zagrebačkom Dinamu trenirao europsku prvakinju na 800 metara Veru Nikolić, a Leskovac Luciana Sušnja u riječkom Kvarneru, također europskog prvaka na 800 metara.

Danas Agram ima jakih aduta. To su Milan Kotur (400 m prepone), Romana Tea Kirinić (400 m), Goran Grdenić (1500 i 3000 m), Bruno Erent (3000 m sa zaprekama), Mateja Matošević (10.000 m) i Marija Gredelj (skok u dalj) te trenerica i natjecateljica Antonija Žalac (800 i 1500 m).

Klub inače okuplja petstotinjak članova, ima osam muških i ženskih sastava u svim kategorijama, od 11 do 44 godine, a surađuje i s osnovnim školama u Španskom, Oranicama, Vrbanima, Zapruđu i Lučkom.

'Svakom smo atletičaru uvijek govorili da mora završiti i fakultet', podvlači Mladen Katalinić.

Što nedostaje našim atletičarima?
'Nekoć smo imali bolje mogućnosti. Primjerice, sedamdesetih je Karlovčanka Jelica Pavličić-Štefančić (svojedobno svjetska rekorderka na 400 m!) išla na pripreme u St. Moritz. Za nas je to danas znanstvena fantastika', napominje Mladen Katalinić.

Golem korak prema prikladnim mogućnostima za vježbanje, drže u Agramu, bila bi atletska dvorana. Ovako, kad i zimi moraju trčati na otvorenom, atletičari se samo izlažu dodatnim rizicima.

No ljetne mjesece doista koriste na najbolji mogući način.

'Naša vrata na stadionu uza Savu zainteresiranima su otvorena cijelo ljeto. Dosadašnja iskustva su mahom pozitivna. Dolaze ne samo Zagrepčani nego i natjecatelji iz Gline, Popovače, Samobora, Strmca, Jastrebarskog, Brezovice. Svi treniraju i svi navijaju za sve', ističe Ljiljana Ćulibrk.