Zebić o ambicijama

Direktor Cedevite Junior o planovima, 'velikom bratu' iz Ljubljane i mogućem 'otimanju' trenera Mulaomerovića: On je pravo rješenje, ali...

16.03.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Od 2019. godine zagrebački košarkaški klub Cedevita preselio se u Ljubljanu i fuzionirao s Olimpijom, a u isto vrijeme u Zagrebu se počeo razvijati projekt KK Cedevita Junior, na čijem je čelu Tomislav Zebić

I dok Cedevita Olimpija – klub u koji je čelni čovjek Atlantic grupe Emil Tedeschi uložio velik novac - proživljava krizu, u Zagrebu, u klubu koji zovu 'mlađi brat', atmosfera je sjajna i sve se razvija bolje nego je planirano.

Naime Cedevita Olimpija ostala je bez trenera nakon što je otkaz dobio hrvatski stručnjak Jurica Golemac i to u ključnom trenutku sezone, kad kreće završnica u regionalnoj ABA ligi koja bi klubu mogla donijeti i nastup u elitnoj Euroligi. A u Zagrebu je situacija potpuno drukčija…

Trener Damir Mulaomerović, u što smo se mogli uživo uvjeriti na jednom od treninga, ima poseban odnos s igračima i rezultat je gotovo savršena kemija. A poseban plus je Kruno Simon, veteran koji se nakon deset godina u moćnim europskim klubovima odlučio vratiti u rodni Zagreb da bi bio mentor mladim igračima, onima koji tek trebaju stasati.

Zapravo, da bi sve bilo savršeno, nedostaje samo trofej iako su u nekoliko navrata bilo jako blizu…

Nedavno je u finalu Kupa Krešimira Ćosića bolja od njih bila Cibona 86:66, ali kao što kaže direktor Cedevite Junior Tomislav Zebić, trofeji nisu prioritet.

'Ne slažemo klub da bi samo osvajao trofeje, nego da damo priliku mladim igračima, pogotovo hrvatskim. No, s druge strane, kad dođeš jako blizu osvajanja trofeja, postoji žal. No i to će uskoro doći i to će nam svima biti nagrada za ovo što radimo…', kazao je Zebić za tportal.

Kad je projekt Cedevita Junior u pitanju, odmah na početku želio je pojasniti neke stvari:

'Projekt je zamišljen tako da razvija mlade igrače i tako će živjeti i dalje. Kad smo stigli do HT Premijer lige, podigli smo razinu igrača koje imamo u prvoj momčadi, a s druge strane svjestan sam da je bilo kritika na naš račun kad smo doveli iskusne igrače poput Krune Simona ili Pavla Marčinkovića, koji su 35+ godina, ali oni su dovedeni isključivo zato što je riječ o karakternim igračima koji svojim iskustvom mogu pomoći mladima u njihovom sazrijevanju i nisu došli da bi 'nabijali' statistiku', kazao je Zebić za tportal.

Kad se govori o budućnosti kluba, nije tajna to da Cedevita Junior ima ambiciju igrati ABA 2 ligu, a nije nemoguće ni to da je vidimo u Eurokupu. Naravno, ako se to dogodi, doveli bi još najmanje jedno veliko pojačanje, ali…

'Ako želimo biti kvalitetan razvojni klub, moramo igrati i kvalitetna natjecanja. Za sljedeću godinu želimo i planiramo dodatno natjecanje kako bi igrači imali veći fond utakmica te da ih testiramo na višem nivou. U tom slučaju doveli bismo i barem jedno pojačanje, ali bismo svakako zadržali veći dio postojeće momčadi, s time što budžet ne bismo mijenjali u odnosu na ovu godinu', otkriva Zebić te je zadovoljan u kojem smjeru sve to ide. A posebno je zadovoljan trenerom Damirom Mulaomerovićem, kojeg pamti od prvog dana kada je kao tinejdžer stigao iz ratom zahvaćene Bosne u Cibonu, gdje je igrački stasao. Upravo je Mulaomerović bio Zebićev prvi izbor, a posebno je ponosan na to što je bio hrvatski izbornik na Eurobasketu.

'Mula i ja se poznajemo jako dugo i imamo kvalitetan prijateljski odnos, a ovo je ipak posao. A što se posla tiče, napravili smo odličnu stvar jer je momčad dobila fajterski karakter. A Mula zaista zna prepoznati igrače, zna im dati priliku i, što je najvažnije, uvijek će stati uza njih. Mula je pravo rješenje za projekt koji gradimo', kazao je Zebić, a kao bivši junior Cibone, koji je igrao u generaciji Veljka Mršića, zna baš sve o Mulaomeroviću.

'Što je tiče Mulaomerovićevog angažmana u hrvatskoj reprezentaciji, mi smo kao klub bili jako ponosni, a s druge strane rezultatski i natjecateljski to nam je naštetilo jer je fokus trenera bio na dva fronta i to se osjetilo u Ligi za prvaka. No bez obzira na sve to, ne bismo ništa mijenjali.'

Za kraj nas je zanimao odgovor na hipotetsko pitanje. Što ako veliki šef iz Ljubljane dođe na ideju da novi trener kluba Cedevita Olimpija, nakon što je smijenjen Jurica Golemac, bude Damir Mulaomerović?

'Za tako nešto uvijek postoji šansa, ali iskreno mislim da trenutno Mula nije u planu za taj posao. No kad bi se to ipak dogodilo, nama bi to bila potvrda da dobro radimo. No, s druge strane, ostali bismo bez odličnog trenera i morali bismo naći zamjenu', sa smiješkom je završio Zebić, a paralelno s glavnim projektom Cedevitom Junior vodi brigu o momčadi iz drugog košarkaškog razreda, u kojoj razvijaju svoje mlade igrače, a to je KK Mladost.

Uz sve to, škola košarke broji više od 550 polaznika te još 180 članova u selekcijama u omladinskom pogonu, od kojih će neki vrlo brzo dobiti priliku u seniorskoj momčadi i krenuti stopama Džanana Muse, Jusufa Nurkića i drugih.

Budućnost ovog mladog i ambicioznog kluba u sigurnim je rukama.