STATUS QUO

Dinamovci o razlozima kraja pregovora s upravom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.07.2011 09:08
  • Objavljeno 26.07.2011 u 09:08
Gradimir Mordej i Damir Vrbanović

Gradimir Mordej i Damir Vrbanović

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Nakon prekinutih pregovora između uprave i navijača zagrebačkog Dinama inicijativa ZZD i BBB koji podržavaju njihova nastojanja poslali su priopćenje u kojem iznose neke detalje sastanaka te obrazlažu porazan epilog pregovora. Priopćenje, naslovljeno 'Ljubav se ne trži niti ne kupuje', prenosimo u cijelosti

Poštovani, s obzirom na interes javnosti o našim razgovorima s upravom NK Dinamo, objavljujemo nekoliko detalja o tome kako su razgovori tekli i zašto su prekinuti.

Kao predstavnici članova i navijača, izložili smo prijedlog izmjena Statuta NK Dinamo, prema kojima bi svi članovi kluba imali pravo sudjelovati u izboru njegovih tijela upravljanja. Temelj prijedloga je primjena načela 'jedan član – jedan glas'. Cilj predloženih promjena je vraćanje rada NK Dinamo u okvire zakona. Tim prijedlozima dali smo šansu upravi kluba da se nakon svih godina samovolje dokaže i na općim izborima legitimizira pred svim članovima kluba.

Već u ranoj fazi razgovora sve je upućivalo na to da klub pokušava kupiti vrijeme, kako bi bez bojazni od argumentiranih kritika na nezakonito, koruptivno i klijentelističko funkcioniranje kluba mogao organizirati europsku kampanju. Također, ubrzo je postalo jasno da nas klub pokušava kupiti foteljama i drugim sredstvima (primjerice nuđenjem udjela u dobiti od marketinga), što je bio jedan od glavnih razloga za izlazak iz pregovora.

Ostali razlozi svakako su što se u više od mjesec dana nije niti dogodio pravi razgovor o činjenicama niti je uprava pokušala uopće sazvati dogovorenu radnu skupinu. Dapače, uprava kluba nije se udostojila niti javno izraziti dobru volju za razgovorom o promjenama, već je dapače, nastavila umjesto toga bacati medijske priče o tome kako se razgovara o tome da se nekolicini omogući funkcija u klubu. Naša iskrena dobra volja da upravi predstavimo gotov prijedlog promjena kako bi klub zakonito djelovao ugasila se stalnim zavlačenjem, neiskrenošću i nezainteresiranošću uprave Dinama za bilo kakvu konkretnu akciju.

Naša procjena je da se Damir Vrbanović šokirao kad je vidio da smo ozbiljni, odnosno kad smo na njegov stol stavili nacrt izmjena Statuta NK Dinamo, kojima bi se iz kluba uklonile sadašnje nezakonitosti. Naravno da to nije prijedlog na koji Zdravko Mamić i Damir Vrbanović mogu pristati, jer bi tako izgubili mehanizme kontrole nad klubom i vjerojatno bi bili prisiljeni otići iz njega.

I dalje smo spremni na dijalog u interesu našeg kluba. Međutim, smatramo da se taj dijalog treba voditi u okvirima koji vode potrebnim promjenama. Stoga pozivamo Izvršni odbor NK Dinamo da sukladno svojim ovlastima donese odluku o pokretanju procesa izmjena Statuta kluba, koje će omogućiti svim njegovim članovima da na izravnim izborima voljom većine biraju upravljačka tijela kluba.

Prostor za razgovor s klubom vidimo u definiranju konkretnih rješenja koja bi to omogućila. Međutim, Zdravku Mamiću i Damiru Vrbanoviću mora biti jasno da ne možemo razgovarati o tome hoće li klub funkcionirati zakonito, nego samo o tome kako će klub funkcionirati zakonito.

Srdačan pozdrav,

Bad Blue Boys
Građanska inicijativa 'Zajedno za Dinamo'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi