samo za tportal

Dinamova legenda Tomo Šokota iskreno o svojim danima u Benfici i izgledima 'modrih'

23.02.2019 u 11:03

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama pobjedom 3:0 protiv Viktorije u uzvratnoj utakmici 16-ine finala Europske lige i nadoknade poraza (1:2) iz prvog dvoboja, osigurali su barem još jedno kolo ovog natjecanja, a na putu među osam najboljih stoji im portugalski velikan Benfica

Dinamova nogometna bajka se nastavlja. Nakon odlično odrađenog posla u skupini Europske lige, u prvoj rundi nokaut-faze Europske lige, 'modri' su izbacili plzensku Viktoriju i ušli među 16 najboljih momčadi ovog natjecanja.

Ždrijeb je 'modrima' dodijelio Benficu, klub bogate povijesti, s čak 36 titula prvaka Portugala, kao i dva osvojena naslova prvaka Europe. Ove sezone izborila je kroz kvalifikacije mjesto u Ligi prvaka, no u grupi s Bayernom, Ajaxom i atenskim AEK-om našeg Marka Livaje, morala se zadovoljiti trećim mjestom i nastavkom natjecanja u drugom po ugledu europskom kupu.

>> Poziv na oprez: Benficinim navijačima u pomoć dolaze najžešći suparnici Bad Blue Boysa

Nakon što je ždrijeb spojio ova dva kluba, pod opsadom se našao Tomo Šokota, bivši hrvatski reprezentativac, koji je godinama nosio dres oba kluba. Jedaj je od rijetkih hrvatskih igrača u tom klubu, jer za Benficu je igrao i Mario Stanić, dok je sada u crvenom dresu Filip Krovinović.

  • +31
Europska liga, uzvratna utakmica, Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Joj, kad sam vidio da će igrati međusobno, opet je jako živnulo u meni, probudile su se posebne emocije. I već u petak su me mnogi zvali, ali bio sam na putu, a i nisam mogao odmah proživjeti sve što sam osjetio u ta dva kluba', započeo je Tomo Šokota razgovor za tportal.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE

Podsjetimo, Šokota je u Dinamovom dresu igra u dva navrata, odmah na početku seniorske karijere, nakon čega je otišao baš u Benficu. Među lisabonskim 'orlovima' bio je četiri sezone, potoj me dvije sezone nosio dres velikog Benficinog rivala, Porta, a onda je uslijedio još jedan povratak u Dinamo.

'Već sada sam se naježio. Jer posljednjih mjeseci povukao sam se od nogometa, ali sada sam opet živnuo. U Dinamu sam stekao afirmaciju, dok mi je Benfica pokazala da se sve što sam radio isplatilo i da mogu igrati na najvišem nivou'.

Uz Lisabon vas i dalje vežu posebne uspomene?

'A kako i ne bi. Tamo mi se rodio prvi sin i gotovo da nema dana da se ne sjetim svega lijepog uz Lisabon. Ono što me posebno dojmilo jest odnos mavijača prema meni, podržavali su me i kada sam bio ozlijeđen. A ostali su mi skloni čak i kada sam otišao u Porto, koji je njihov najveći suparnik'.

Trener Bjelica nakon ždrijeba je rekao kako je Benfica opasan suparnik i protiv kojeg će biti jako teško?

'Slažem se da je Benfica jaka i opasna, ali baš sam neki dan pričao s Marom (op.a. Silviom Marićem, još jednim legendarnim igračem Dinama) i pitam ga kakav on ima osjećaj. I kaže mi: Pa pogledaj ih kako su hrabri, kao i mi, kada smo igrali protiv Manchester Uniteda. Nismo se nikoga bojali. Ima osjećaj da je i ova momčad Nenada Bjelice ista takva, mlada je, strašno hrabra i bez kompleksa'.

  • +8
Dinamo - Viktoria, navijači na maksimirskom stadionu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

A Benficina?

'I ona je mlada, željna afirmacije. Jedino što ima možda prednost većeg iskustva igranja europskih utakmica. Imaju i brojnu vojsku navijača, ali ima je i Dinamo. Ma, bit će to dvije sjajne utakmice'.

Ali lisabonsku momčad prati i prokletstvo Mađara Guttmanna?

'Ne znam koliko su opterećeni time i strahuju li zbilja od toga, no na njihovu žalost, još uvijek nakon njegovih riječi nisu ništa osvojili'.

I za kraj, s obzirom na to da su Vam oba kluba u srcu, za koga će ipak kucati jače?

'Nije mi teško priznati, za Dinamo. To je moj klub, no Benfica je odmah iza njega', završio je Tomo Šokota.