težak protivnik

Dinamo počinje lov na Ligu prvaka; evo gdje možete gledati utakmicu s Hapoelom

24.07.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama večeras (utorak, 24. srpnja, 20 sati, Arenasport 1) na Maksimiru igraju prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka protiv izraelskog prvaka Hapoel Beer Sheve...

U Dinamu više nema Soudanija, Ćorića i Sose, Benković je ozlijeđen, a Gavranović spreman za 20 minuta. U momčadi je čak 13 novih igrača, ali trener Bjelica je optimističan i misli da je ova momčad 'modrih' kvalitetnija i gladnija uspjeha nego ona prošlogodišnja.

Nakon što je Rijeka prije dvije sezone nakratko prekinula Dinamovu dominaciju osvajanjem naslova prvaka, možemo reći da su se već prošle sezone stvari vratile na staro jer je naslov prvaka u prošloj sezoni uzeo klub iz Maksimira. Nisu do njega došli niti pretjerano uvjerljivom igrom niti uvjerljivim rezultatima, no kako se pamti samo konačan rezultat, toga se više nitko niti ne sjeća.

Trenersku palicu preuzeo je još krajem prošle sezone Nenad Bjelica koji je malo prije toga ostao bez posla u poljskom Lechu iz Poznana. On je odradio s momčadi cjelokupne pripreme za novu sezonu i pokušao na najbolji mogući način uklopiti čak 13 novih igrača koji su stigli u klub. On sam kaže kako ovaj Dinamo nema velikih zvijezda (iz kluba je otišao sjajni Soudani koji je posljednjih godina bio najbolji igrač Dinama), ali je momčad iznimno mlada, gladna uspjeha, na svakoj poziciji postoji zdrava i kvalitetna konkurencija i po njemu je ovaj Dinamo kvalitetniji od prošlogodišnjeg.

Teško je reći koliko može taj novi Dinamo jer će im utakmica protiv Izraelaca biti prva službena u novoj sezoni. Prijateljske utakmice u kojima su svi igrači dobili određenu minutažu i u kojima je bilo dosta miksanja sastava (6 pobjeda u 7 nastupa), ne mogu nam otkriti kako će stvari izgledati na terenu u kvalifikacijama za LP. Jedno je sigurno, u momčadi više nema Soudanija, Ćorića i Sose koji su prodani u inozemstvo. Posljednju liniju će vjerojatno činiti čak 3 igrača kojih prošle sezone nije bilo u svlačionici Dinama, lijevu stranu bi trebao zauzeti Leovac, a stoperske pozicije Dilaver i Theophile-Catherine (Benković je ozlijeđen i nije u konkurenciji za ovu utakmicu), dok bi na desnoj strani trebao biti Stojanović, jedini igrač koji je i ranije igrao za Dinamo. Pitanje je bismo li njega vidjeli u sastavu da iransko pojačanje Moharrami nema pravo nastupa u uzvratnoj utakmici (ne može ući u Izrael) pa bi Stojanović trebao odraditi obje utakmice na desnoj strani. U napadu ćemo vjerojatno vidjeti iskusnog Budimira koji je krajem prošle sezone stigao iz Rudeša u kojem je igrao sjajno, opcija je i Hodžić dok će Mario Gavranović sasvim sigurno ući s klupe jer je spreman samo za 20-ak minuta.

  • +17
Nogomet, prijateljska utakmica: GNK Dinamo - FK Rabotnički Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Trener Dinama Nenad Bjelica je optimist uoči prve službene utakmice.

'Momčad je spremna, odradili smo 47 treninga od početka sezone, velika većina je odradila treninge na odličnom nivou. Nadamo se pobjedi, prolasku dalje iako znamo da igramo s kvalitetnim i iskusnim suparnikom. Oni su dugo na okupu, imaju iza sebe dvije službene utakmice, ali mi smo spremni za utakmicu i dat ćemo svoj maksimum. Hapoel ima jako dobre igrače u fazi napada, igraju napadački nogomet i ako ih se pusti igrati onda mogu svoj talent pokazati u najboljem svijetlu, a to im ne možemo dozvoliti. Želimo biti agresivni, stajati im blizu, ne dati im igrati. Vjerujem da ćemo već u prvoj utakmici pokazati da smo odlična momčad', kazao je u najavi utakmice Bjelica.

Hapoel je vrlo neugodna i kvalitetna momčad koja je osvojila treći uzastopni naslov prvaka. U prethodne dvije europske sezone uredno su dolazili do posljednjeg kola kvalifikacija za ulazak u LP koje nisu uspjeli proći, ali su nakon toga igrali grupnu fazu EL. Ove sezone se žele kvalificirati u grupnu fazu LP, krenuli su vrlo uvjerljivo, u prvom su kolu lako riješili estonskog prvaka Floru koju su dobili sa 4:1 i 3:1.

Najveća prednost gostujućeg sastava je u uigranosti momčadi. Suvereno su osvojili izraelsko prvenstvo s devet bodova prednosti i nisu izgubili nijednog ključnog igrača iz prošle sezone. Doveli su nekoliko novih igrača, pojačali konkurenciju u momčadi i djeluju vrlo ozbiljno. Iznimno su neugodni u napadu jer imaju odlične igrače i na poziciji centralnog napadača kao i na krilnim pozicijama. Postigli su barem jedan gol na 11 od 16 posljednjih europskih gostovanja.

  • +12
Nenad Bjelica, Dinamov trener Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Trener izraelskog prvaka Taha želi ostvariti rezultat koji će osigurati da se pitanje prolaza u sljedeću rundu rješava u Izraelu.

'Ono što je hrvatska reprezentacija pokazala na SP-u bilo je nevjerojatno. U tim utakmicama smo vidjeli visoku razina hrvatskog nogometa i hrvatskih igrača, a sada igramo s prvakom države. Naš cilj je ostvariti dobar rezultat u prvoj utakmici, želimo da odluka o prolasku padne na uzvratnoj utakmici kojoj smo mi domaćini', kazao je gostujući strateg.

Napadač Ghadir je ozlijeđen i nije na raspolaganju za ovu utakmicu dok je nastup još nekolicine igrača pod upitnikom pri čemu treba izdvojiti napadača Nwakaemea. Čak i uz ove napadačke izostanke (nisu igrali ni u prethodnoj kvalifikacijskoj rundi) izraelski prvak je i dalje iznimno opasan jer imaju širinu igračkog kadra i mogu nadomjestiti te izostanke.