FRAN TOMEK

Dinamo nastavlja vući poteze koji bude optimizam kod navijača. Produženje ugovora darovitog veznjaka jedan je od njih...

24.06.2022 u 19:35

Bionic
Reading

Daroviti Dinamov vezni igrač, donedavni kapetan juniora i član druge momčadi plavih Fran Tomek upravo će ove subote, 25. lipnja, proslaviti 20. rođendan, a svoje će tinejdžerske dane ispratiti produljenjem profesionalnog ugovora s hrvatskim prvakom

Tomek je daroviti vezist kojem treneri, ovisno o potrebi, bez zadrške daju povjerenje i u ulozi defenzivnog veznog, ali i na mjestu „osmice“ otvarajući mu mogućnost i kreacije akcija. Bio je kapetan juniora, a u seniorskom je nogometu osvanuo na ljeto 2020. godine zaigravši za Dinamo II u Drugoj HNL, javlja GNK Dinamo.

Samo pet dana nakon seniorske premijere nastupio je i protiv Benfice u četvrtfinalu UEFA Lige prvaka mladih... Rođen je 25. lipnja 2002. u Zagrebu, ali djetinjstvo je proveo u Zaboku. U Dinamu je od svoje 10. godine i prošao je sve maksimirske uzraste. Prve je nogometne korake, još kao dječak, načinio u Mladosti iz Zaboka, ubrzo osvanuo u podmlatku Intera iz Zaprešića pa kao 10-godišnjak zaigrao za Dinamove limače.

U najranijim je danima čak igrao i napadača, ali to je bilo još u doba „dječačkih snova“. U međuvremenu se profilirao u sjajnoga mladog vezista, kao pokretač igre, razigravač...  Gotovo podjednako ordinira i u ofenzivnom dijelu veznoga reda, ali i kao korektor. Primjerice, u juniorima je, u ulozi kapetana, igrao povučeno čime je korigirao prednji red i osiguravao stabilnost, dok je u seniorskoj konkurenciji imao nešto više slobode prema naprijed.

Ostaju, primjerice, u sjećanju nedavne sjajne izvedbe protiv novoga prvoligaša Varaždina. Tomek je u jesenskom dvoboju bio asistent Bartolu Barišiću za bod u gostima, 1:1, a blistao je i svih 90 minuta i u proljetnoj maksimirskoj pobjedi s 1:0.

Za prvu je momčad plavih debitirao početkom studenoga prošle godine u prijateljskoj utakmici u Nedeljancu gdje je već u 8. minuti i zatresao mrežu. Asistirao mu je Marko Tolić, a Dinamo u nastavku slavio sa 7:0. Nedavno je zaigrao i u humanitarnom dvoboju protiv Dynama iz Kijeva, 2:2.