najmlađi prvaci

Dinamo je najbolji u Europi, 'debelo' je ispred Barcelone, Bayerna, PSG-a, Juventusa...

01.06.2018 u 10:14

Bionic
Reading

Prema podacima Međunarodnog centra za sportske studije (CIES Football Observatory) GNK Dinamo najmlađa je momčad koja je u Europi u sezoni 2017./'18. osvojila naslov prvaka države

Od prvih 26 nacionalnih liga u Europi, Dinamo je najmlađi po prosječnoj starosti momčadi koja je igrala u ligaškim utakmicama. Plavi imaju prosjek od samo 24.37 godina, zatim slijede nizozemski PSV (24.42) i austrijski Red Bull Salzburg (24.55), dok je najstariji prvak u Europi momčad Juventusa (29.61).

Važno je napomenuti kako je Dinamo ove sezone osvojio dvostruku krunu, uz titulu prvaka uzeo je i Kup, pa je uspjeh 'modrih' još i veći. Nažalost, neki od najnadarenijih mladih igrača već su na samom kraju sezone napustili Maksimir, prije svih Ante Ćorić (21) i Borna Sosa (20), a velike su šanse kako će za njima krenuti i Filip Benković (20), Nikola Moro (20)... Činjenica je da omladinski pogon 'modrih' radi sjajan posao, naslove državnih prvaka su još osvojili juniori, kadeti i pioniri, novih talenata neće nedostajati. Šteta je samo što većina njih svoju kvalitetu niti ne stigle potvrditi na Maksimiru.

CIES Football Observatory je istraživačka grupa u CIES-u (Međunarodnom centru za Sportske Studije). CIES je neovisan studijski centar smješten u Neuchatelu, Švicarskoj. Osnovan je 1995. godine kao zajednički projekt FIFA-e i sveučilišta Neuchatel.

  • +21
Hrvatski kup, finale: Dinamo - Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL