ANALIZA

Dinamo i prijelazni rok: Što nakon prodaje Kovačića i Vide?

01.02.2013 u 12:00

Bionic
Reading

S prošlom ponoći otkucalo je i ovom zimskom nogometnom prijelaznom roku. Dinamo ga je završio megatransferom 18-godišnjeg Kovačića te upitnicima iznad aktualnog kadra

Dinamo se zagrijao prodavanjem Domagoja Vide u kijevskog imenjaka, a poentirao je prodajom Matea Kovačića u Inter. Uz ljetni transfer Milana Badelja u Hamburg, Dinamova je uprava naplatila usluge trojice igrača koji će dio ljeta iduće godine vjerojatno provesti na Mundijalu u Brazilu. Dinamo je ponovno uprihodio masu milijuna, ali i ponovno pokazao da nema namjeru puno trošiti. Iako je europski nastup ove sezone donio 10-ak milijuna eura, a spomenuta tri transfera novih otprilike 25 milijuna, u Dinamu su profit brižno spremili na stranu i pasivno odradili kraj prijelaznog roka.

Stariji Mamić često govori o financijskoj stabilnosti kluba kao apsolutnom prioritetu i čovjeku se mora priznati da Dinamo nikada nije dizao kredite i zaduživao se na stranom tržištu. Zahvaljujući vlastitoj sposobnosti i uz veliku pomoć iz gradskog proračuna. No isto tako već je i paušalnim nogometnim promatračima jasno zašto Dinamo u Ligi prvaka prolazi kako prolazi.

Kovačić je klupski biser kojega je maksimirski establišment oteo Austrijancima i Ajaxu te ga bogovski naplatio na kraju priče. Dječak vrijedi svake lipe, on može biti neka nogometna verzija Domagoja Duvnjaka, našeg ponajboljeg rukometaša. U puno oštrijoj konkurenciji koju nudi nogomet, ali takva klasa igrača i vođe. Domagoj Vida bio je jedan od njegovih (uz Kelavu) dvojice mentora i Kova je baš sada mogao bljesnuti punim sjajem. Nadajmo se da i hoće, samo u dresu Intera i posljedično hrvatske reprezentacije.

U njegove kopačke u Dinamu uskočit će netko mlađi i novi. Virtuozni Halilović zvuči kao logična zamjena, ali Dinamo će kratkoročno opet pasti. Dok mladi Alen dođe na pristojnu taktičku i fizičku razinu, proći će vremena, a onda će, po uhodanoj logici stvari, za masu milijuna i on otići i novi trener opet će morati kretati ispočetka s nekim novim klincem.


Za Klebera je Dinamo navodno nudio 3,5 milijuna eura, dok je Porto ostao čvrst pri zahtjevu od šest milijuna. Nije uspjelo, kao što sigurno ne bi uspjelo ni da Mamić iz Dinama prodaje takvog igrača. Dinamo jednostavno ne želi krenuti 'u šoping' s nekoliko milijuna u džepu i tako preuzeti rizik. Ovo je sigurnija metoda, a ona je sasvim legitimna stvar izbora svake uprave.

Ali kako je Dinamo u proljeće uspio ući samo s jednim stoperom koji nije tinejdžer, nije sasvim jasno. Samo iz Kranjčevićeve ove su zime otišli i Pavlović i Nadarević, a Jurčiću je na raspolaganju Šimunić i trio poletaraca (Jedvaj, Šimunović i Čalušić) na najosjetljivijoj poziciji. Iako su Kelavu prilično uzdrmale (ne i ošamutile) priče iz kluba, nije doveden ni novi golman.

Niti napadač. Dovedeni su Pamić i Husejinović, a bez odštete je otišao i reprezentativac BiH Alispahić. Dinamo u proljeće ulazi evidentno slabiji te će se za idući europski juriš pripremati s novim, svježim licima u svlačionici, a njih će u novoj sredini već u prva dva mjeseca mandata čekati serija teških i važnih dvoboja.