slažete li se s njime?

Dejan Savičević u svom iskrenom istupu spomenuo je gostovanje Crvene zvezde u Splitu i Hajduka u Beogradu, te objasnio što misli o regionalnoj ligi

14.05.2021 u 17:54

Bionic
Reading

Jedan od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije, Crnogorac Dejan Savičević, o čijem su nogometnom umijeću govorili i Zvonimir Boban te Robert Prosinečki, za srpske je medije dao osvrt na aktualnu situaciju u europskom nogometu, ali i često spominjanu regionalnu ligu

Legenda jugoslavenskog nogometa, 54-godišnji Dejan Savićević, poznat je po tome da uvijek kaže što misli, sviđalo se to nekome ili ne. Tako je i ovog puta govorio o aktualnim nogometnim temama, koje zanimaju cijelu regiju.

Popularni Dejo je ocijenio mogućnosti drugih klubova u budućnosti, dotakao se Superlige, ali i onog vječnog pitanja - ima li smisla osnivati regionalnu ligu.

Otkrio je može li netko iz zemalja tzv. istočnog bloka dobiti još jednog prvaka Europe, pored Crvene zvezde i Steaue, i je li novac uistinu presudni faktor.

'Iz ove perspektive, teško u sljedećih deset ili 15 godina, bez nekog velikog čuda. Ali, ne radi se tu samo o ulaganju. Pa, imate klubove iz Rusije, poput Zenita, koji ulaže veliki novac, još od one generacije Andreja Aršavina, kojeg su kasnije prodali Arsenalu. Imate sada i moskovske ekipe, ne možete reći da ulažu malo, no do trofeja ne dolaze', rekao je Savićević za Meridian sport.

Svjetski nogomet već nekoliko tjedana potresa skandal oko osnivanja, a onda i brzog raspada Superlige.

'Upravo su najjači klubovi željeli osnovati Superligu, a možemo da je nazvati Ligom bogataša ili kako god. Toj grupi bogataša ne pripada jedino Tottenham, ostale momčadi su stvarno velike, ali treba im dodati recimo Bayern, Ajax, pa i Borussiju Dortmund i PSG. Žao mi je što PSG ulaže velika sredstva, a ne može osvojiti Ligu prvaka, ali nadam se da će to uspjeti kroz godinu ili dvije', kaže Savićević i dodaje:

'Ali, to su klubovi koji su upravo kroz Ligu prvaka napravili svoje ime i brend, te podigli svoju vrijednost. Sada su odjednom htjeli otići i napraviti svoju ligu, ali dobro...'.

Savičević se osvrnuo i na priče oko osnivanja regionalne lige, kakva se igra u košarci. Naravno, Genije, kako mu tepaju mnogi, protiv je takve lige. Ima svoj jasan stav.

'Tu priču potencirate vi novinari, a ne znam iz kojeg razloga. Vidite da su vremena jako turbulentna, i nakon toliko godina - strasti se i dalje nisu primirile sa sve tri strane. Malo krene na bolje, ali brzo nastane velika tenzija. Zar zaista netko misli da Crvena zvezda može otići u Split i odigrati utakmicu ili Hajduk može doći u Beograd pred publiku?', zapitao se Savićević, pa nastavio:

'Ne znam zašto se to potencira, a osim sigurnosnih izazova, imate i administrativne barijere. Tko će upravljati tom ligom, tko će je voditi, tko će suditi, kažnjavati? Previše se priča, ali nogomet nije košarka. Lakše je kontrolirati dvije ili tri tisuće ljudi, nego 20 ili 30 tisuća. Pa, nema te policije koja bi to mogla držati u redu. A opet, igrati bez gledatelja - nema smisla.