EP ŠVEDSKA – 1992.

Danska upala umjesto suspendirane Jugoslavije i napravila - senzaciju!

31.05.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Prvenstvo u Švedskoj senzacionalno je obilježila Danska. Sasvim sigurno danska priča je jedna od najvećih u nogometnoj povijesti.

Na prvenstvu je po posljednji put nastupilo osam reprezentacija. Završnicu su izborile Švedska, Francuska, Engleska, Nizozemska, Njemačka, Škotska, Jugoslavija i Zajednica Nezavisnih Država (ZND) kao nasljednik SSSR-a. Međutim, zbog agresije na Hrvatsku i sankcija UN-a UEFA je zabranila nastup Jugoslaviji, a umjesto nje na završni turnir je pozvana Danska. Izbornik Richard Moller-Nielsen dva je tjedna prije početka turnira skupljao igrače po plažama i bez ikakvih priprema otputovali su u Švedsku. Međutim, premda su u Švedsku doputovali kao rezerva i bez najboljeg igrača Michaela Laudrupa, Danci su se prevođeni Peterom Schmeichelom i Brianom Laudrupom u domovinu vratili kao europski prvaci.

Nakon što su u prve dvije utakmice protiv Engleske (0-0) i Švedske (0-1) osvojili samo jedan bod bez postignutog pogotka činilo se kako će brzo kući. Francuzima je protiv Danaca trebao samo bod za prolaz, no Danci su šokirali suparnika i pobjedom 2-1 prošli dalje zajedno sa Šveđanima. U drugoj skupini polufinale su očekivano izborili Nizozemska i Njemačka. Danska serija je nastavljena i protiv Oranja. Nakon što je utakmica završila 2-2, Danska je boljim izvođenjem jedanaesteraca stigla do finala. U drugom polufinalu Njemačka je pobijedila domaćina 3-2. U finalu su Danci naoružani velikim samopouzdanjem igrali sjajno i na krilima vratara Schmeichela stigla do pobjede 2-0. Pogotke su postigli Jensen (18) i Wilfort (78).

EP ŠVEDSKA – 1992.


Broj sudionika: 8 (Švedska, Danska, Francuska, Engleska, Nizozemska, Njemačka, Škotska, ZND)

Polufinale: Švedska – Njemačka 2-3, Danska - Nizozemska 5-4 jedanaesterci (2-2)

Za treće mjesto –

FINALE: Danska - Njemačka 2-0

PRVAK: Danska

Najbolji strijelci: 3 - Henrik Larsen (Šve), Tomas Brolin (Šve), Dennis Bergkamp (Niz), Karl-Heinz Riedle (Njem)