52 SUPER SERIES Zadar Royal Cup

D-Marin dovodi u Sukošan najboljeg boksača među jedriličarima

12.06.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Prestižne jedrilice klase TP52 stigle su u Sukošan. Nakon D-Marin Mandaline domaćinstvo regate s ponajboljim svjetskim jedriličarima preuzet će najveća hrvatska marina D-Marin Dalmacija. Među posadama koje će nastupiti na America's Cupu je i legendarna Luna Rossa koja je na Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Weeku debitirala u klasi TP 52. Premijeru je imao i James Spithill (38) koji se pod Pradina jedra vratio nakon 11 godina.

Kada bi se o ovom australskom jedriličaru snimao film jedan od mogućih naslova bio bi „borac“ i to s velikim „B“. Jimmy, kako ga zovu prijatelji, do svega je u životu i jedrenju došao „fajtom“. Jedriti je počeo kao petogodišnjak iz čiste nužde. Njegovi su živjeli u Pittwateru, 40-ak kilometara od Sydneyja gdje je pristup bio moguć jedino morskim putem. I boks, druga stvar koja će mu definirati život, krenula je iz nužde. Crvenokosi pjegavi dječak koji šepa jer mu je desna noga bila pet centimetara kraća od lijeve bio je idealna meta za maltretiranje dok James nije odlučio odgovoriti.

'U takvim situacijama imate dva izbora. Ostati vreća za udaranje ili ćete pokušati uzvratiti. To maltretiranje mi je kasnije pomoglo u životu. Postao sam bolji čovjek i shvatio sam koliko treba biti posvećen da bi uspio', rekao je Spithill u jednom razgovoru za CNN.

Treća zapreka koju je Jimmy morao savladati bile su urođene fizičke mane. Problem kraće desne noge i stopala riješen je operacijom, ali liječnici su njegovim roditeljima rekli kako neće biti dobar u nijednom sportu. No, ni to Spithilla nije obeshrabrilo. Iako su mu treneri predviđali solidnu boksačku karijeru odlučio se za jedrenje i nije pogriješio. Dapače, od 2000. redoviti je član America's Cup-a, a dva je puta podizao kultni trofej „Auld Mug“ (2010. i 2013.).

U Sukošanu na palubi Luna Rosse kreće njegov put prema još jednom America's Cupu. James Pitbull, kako su ga prozvali talijanski navijači zbog agresivnog načina jedrenja, spreman je na borbu. „Još kao klinca me motivirala ta izjava liječnika kako neću biti dobar u sportu. Zapamtio sam te riječi za čitav život“, ispričao je James.

D-Marin Dalmacija domaćin je 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cupa od 20. do 24. lipnja.