ZAISTA JE POSEBNA

Čudesna priča iz Slovenije; prošla je pakao, a sada postala prva žena u povijesti koja je tamo slavila

19.12.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Slovenka Ilka Štuhec (28) opet se vratila na najviše pobjedničko postolje, a usput se upisala u povijest talijanskog skijališta Val Gardene

U susjedstvu opet imamo čudesnu priču iz alpskog skijanja, a glavna junakinja je uvijek nasmijana Ilka Štuhec. Ova Slovenka imala je briljantnu 2016/2017. kada je bila druga u ukupnom poretku Svjetskog kupa, najbolja u spustu i kombinaciji, u toj sezoni osvojila je čak sedam utrka, a tome je dodala i naslov svjetske prvakinje u najbržoj disciplini.

No krajem listopada 2017. simpatična skijašica potrgala je ligamente lijevog koljena, propustila je zbog teške ozljede vrhunac karijere – Olimpijske igre u Pjongčangu (veljača 2018.), kao i cijelu sezonu Svjetskog kupa u kojoj je trebala biti jedna od favoritkinja za Veliki kristalni globus.

Oporavak je bio dug (20 mjeseci) i mukotrpan, čak su neki mislili da se Štuhec nikada više neće vratiti, ali ona je preživjela taj pakao oko oporavka i prije par dana pokazala koliko je posebna.

Na spustu u Val Gardeni Slovenka je prošla ciljnom ravninom s najboljim vremenom te tako upisala osmu pobjedu u karijeri, prvu poslije 15. ožujka 2017. (Aspen, SAD).

'Ne znam što da kažem, stvarno nemam riječi. Presretna sam, put povratka je bio jako dug. I dalje ima mjesta za poboljšanje, ali ovaj put sve je bilo dovoljno brzo i dovoljno za pobjedu', pričala je sa osmijehom na licu i suzama radosnicama Štuhec.

  • +10
Slovenska skijašica Ilka Štuhec Izvor: Pixsell / Autor: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

'U Val Gardeni sam se cijelo vrijeme osjećala dobro i na kraju sam ostvarila tako dobar rezultat. No to nije kraj, moram nastaviti trenirati za sljedeće izazove.'

Inače, Slovenka se upisala u povijest Val Gardene. Naime utrka je prvo trebala biti u francuskom Val 'd'Isreu', ali je zbog loših vremenksih uvjeta prebačena u talijansko skijalište na kojem se desetljećima natječu samo muškarci. Sada Val Gardena ima pobjendicu u ženskoj konkurenciji.

'Ime slovenske prvakinje zauvijek će ostati upisano u povijesti staze Saslong kao prve žene koja je slavila na ovoj legendarnoj stazi u talijanskim Aplama', izvijestio je organizator.

Naklon do poda za 28-godišnju Mariborčanku koja je prvo pobijedila tešku ozljedu, a sada i konkurentice na stazi.

No to nije sve! Slovenska skijašica ostvarila je drugu pobjedu u dva dana u talijanskom zimovalištu Val Gardeni. Nakon što je u utorak bila najbrža u spustu, Štuhec je u srijedu slavila i u superveleslalomu sa samo pet stotinki prednosti pred Tinom Weirather iz Lihtenštajna i Austrijankom Nicole Schmidhofer koje su podijelile drugo mjesto.

Za Štuhec, koja je zbog ozljede propustila cijelu prošlu sezonu, ovo je bila deveta pobjeda u karijeri te treća u superveleslalomu.

Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja je pobijedila u prve dvije utrke u ovoj disciplini ove sezone, odlučila je propustiti natjecanje u Val Gardeni, no usprkos tomu zadržala je vodstvo u redoslijedu najboljih superveleslalomašica sa 200 bodova, druga Norvežanka Ragnhild Mowinckel ima 175, a treća Weirather 156.

Shiffrin vodi i u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa sa 689 bodova, druga Schmidhofer ima 359, a treća Mowinckel 322 boda.