BILIĆ OPET U MODI

Čak 100.000 Hrvata želi bodriti 'kockaste' na Euru

  • Autor: Agencija VLM
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 12:22
  • Objavljeno 17.11.2011 u 09:03
Hrvatski navijači na dvoboju s Turskom

Hrvatski navijači na dvoboju s Turskom

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatska će ekonomija zbog toga što su nogometaši na europskom prvenstvu imati prihod do dvije milijarde kuna.

Svi nogometni djelatnici u Hrvatskoj složili su se da bi izostanak s Eura 2012. bio krah našeg nogometa. No, da se Bilićevi igrači nisu plasirali u Poljsku i Ukrajinu velike gubitke imala bi i hrvatska ekonomija. Prema nekim procjenama, Euro će našoj ekonomiji, poduzećima, Hrvatskom nogometnom savezu i sponzorima donijeti najmanje 933 milijuna kuna. Ulazak u finale (šest utakmica) donio bi nam 1,87 milijardi kuna, dok bismo pobjedom u finalu uprihodili više od dvije milijarde kuna

Samo će Uefa na račun HNS-a uplatiti desetak milijuna eura, odnosno 70-ak milijuna kuna.

'S prihodima od sponzora zahvaljujući plasmanu u Poljsku i Ukrajinu zaradit ćemo oko 15 milijuna eura', potvrdio je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

A u slučaju osvajanja Europskog prvenstva, HNS-u bi na račun sjelo čak 170 milijuna kuna od Uefe. Naravno, dio bi ostao u HNS-u, a dio bi otišao na račune igračima.

Drugi važan aspekt je što će hrvatskim reprezentativcima zbog EP-a i te kako porasti tržišna vrijednost. A samim time i ostali hrvatski igrači postat će traženiji.

Hrvatski navijači će pak s najvećom pozornošću iščekivati ždrijeb skupina 2. prosinca u Kijevu, nakon kojeg će znati s kim će, i u kojim gradovima, igrati naša reprezentacija. A onda će sredinom prosinca početi borba za ulaznice. Ovaj put Uefa će navijačima svake reprezentacije umjesto dosadašnjih 20 posto dati po 16 posto kapaciteta stadiona. Ako ćemo igrati na velikim stadionima (Varšava, Kijev, Donjeck), to će biti desetak tisuća ulaznica. A ako ćemo igrati na manjim stadionima (Poznanj, Gdanjsk, Wroclaw, Harkiv, Lavov), osigurano je minimalno po 6000 ulaznica.

'Ovaj put prodaja neće ići preko Hrvatskog nogometnog saveza, već izravno preko stranica Uefe. A za sve utakmice, na primjer od 6000 ulaznica, navijačima će ići oko 3000 ulaznica. Ostalo će ići savezu, sponzorima, igračima', kaže Nikša Martinac, operativac za ulaznice u HNS-u.

A od tih 3000, oko polovica ići će navijačkoj udruzi Uvijek vjerni, koja će svoje ulaznice raspodijeliti po principu 'tko ima više gostovanja u posljednje tri godine'.

Iz svega toga jasno je da će ulaznice za utakmice Hrvatske na Euru doista vrijediti zlata.

'Očekujemo više od 100.000 zahtjeva hrvatskih navijača za ulaznice, što je pet puta više od broja karata s kojima ćemo raspolagati. Broj apliciranja za ulaznice može se promijeniti najviše oko 20 posto, ovisno o tome hoće li se naša skupina igrati u bližoj Poljskoj ili udaljenijoj Ukrajini', rekao je Martinac te naglasio:

'Apeliram na navijače da se ne prijavljuju odmah prvi dan, jer prijave će trajati dva mjeseca, a nije pravilo da ulaznicu dobiju oni koji se prvi prijavljuju, već će se na kraju održati ždrijeb'.

Hrvatski navijači nadaju se da će nas 'izvući' u poljsku skupinu, jer troškovi puta tada će biti znatno manji. Primjerice, do Wroclawa je samo 780 kilometara, odnosno devet sati vožnje automobilom. Ukupni troškovi benzina i cestarine do tamo i natrag su samo 900 kuna. A ni smještaj u Poljskoj nije previše skup. Ako pak dobijemo ukrajinsku skupinu, automobilom će se moći samo do Lavova, koji je udaljen 980 kilometara. Do Kijeva (1950 km), Harkiva (2150 km) i Donjecka (2400 km) moguće je doći samo zrakoplovom, a to jako poskupljuje put. Povratna avionska karta stoji između 2300 i 4000 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi