MALO KONCENTRACIJE...

Čačić svojim izborom pokazao da je pogubio konce

31.03.2016 u 07:01

Bionic
Reading

Ante Čačić je tijekom dva, trebala su biti mirna, pripremna ispita za predstojeći EURO dokazao da nije na nimalo dobrom kolosijeku za Francusku

Rezultati tu ne trebaju biti u prvom planu. Niti su u slučajevima dvoboja s Izraelom i Mađarskom bili loši... Dizači zidova izborili su 'jedan bod', koji u Budimpešti nikada nije bio sramota. Ali mimo bilo kakvog rezultata strše odluke trenera Čačića. Na dva 'brza dvoboja' nije pozvao više od 20 igrača (tri vratara), a ni ozljede ni ini problemi nisu ga naveli na širenje liste...

Nije mu palo na pamet isprobati tog Tomasova koji je najbolji igrač kandidata za hrvatski naslov? Niti pokušati proširiti izbor stopera gdje nismo baš suficitarni. Reći Dariju Srni da nije prvi izbor na desnoj strani. Da imamo trenutno boljih i da je jedan od ključnih kotačića ekipe - ali da nije predodređen za prvih 11. Nije mu palo na pamet niti pokušati rješiti 'goruće pitanje' lijevog beka.

Da je Josip Pivarić zdrav, znao je naglašavati Čačić, problema ne bi bilo. Ovako, s ozlijeđenim Dinamovim bekom, tu je poziciju naumio krpati. Eliminirati ju u groznom pokušaju u Osijeku, ili popunjavati univerzalnim braničima. Ni Strinić iz Napolija ni Pranjić ni Kukoč ni Leovac nisu mu u nacrtima, čini se da će tamo igrati Vida ili Vrsaljko. Vrsaljko je trenutno (i ne od jučer) najbolji hrvatski desni bek, a Vida je dovoljno brz i pametan da može biti dobar pokušaj na lijevoj strani.

Naprijed Čačić može što hoće. Mandžukić i Kalinić krstarice, Perišić, Kramarić, Pjaca, Halilović, Brozović koji mogu biti bilo gdje po bokovima ili kao polušpice; Modrić, Rakitić, (opet Brozović), Badelj, Pašalić, Antolić i ostali iz 'ešalona iznenađenja' po ostalim pozicijama u vezi i možda napadu. Ogroman raspon mogućnosti.

No, u obrani nema pretjerano puno opcija. Tu je Čačićev kadar najtanji. Ne zato što su nam braniči loši, već jer je prednjio dio momčadi moćna tempirana nogometna bomba. Ako izbornik bude znao s njom, ili - barem - sve ne uprska. U obrani su provjerene figure limitirane. Subašić je na čelu obrane sjajan adut. Dva i pola mjeseca prije Pariza na bekovima su samo Vrsaljko, Srna i Vida. I univerzalni Ćorluka koji je odbio posudbu u Bayern jer se u Lokomotivu u idealnom ritmu priprema za EURO. U sredini obrane je uz Ćorluku izbor između Vide, Lovrena, Jedvaja i Schildenfelda. Željeni četvrtfinale bio bi peta utakmica na turniru, kadar provjeravanih trebao je već do sada biti širi.


Ne samo da Ante Čačić nije iskoristio priliku i provjerio širi kadar nego se još odlučio i distancirati od Lovrena. Genijalno! Baš preko stopera Liverpoola, koji je pod Kloppom opet postao oslonac, odlučio je trener trenirati svoj ego i poručiti svima da nema odlaženja sa zagrijavanja bez njegovog odobrenja. Iako ga ne misli uvoditi u igru, baš kao nekada i Otto Barić jedinog preostalog Hrvata u povijesti Liverpoola.

Smatra Čačić, koji je i tog Bišćana otjerao iz Dinama, Lovren je upravo idealan igrač za treniranje strogoće u ovom trenutku... Shvaća li da, iako očito ne voli gledati Lovrena, mu on na terenu treba. Radne navike mu nikada nisu bile upitne i njegovo trenutno stanje forme može mu biti iznimno korisno. Lovrena se, da skratimo, nije pametno olako rješavati. Niti na njemu trenirati strogoću.

Gospodin Čačić do EURA ima još osamdesetak dana i ako je čovjek odbacit će sve suflere (koji su u ovakvim trenucima uvijek uporni...) s ramena i pripremiti akciju 'Francuska II'. Ima vrhunskog štofa za napraviti rezultat za pamćenje, ali autodestrukcija i namještanje nečijim interesima (nije slučajno izbornik zvao tako malo igrača) treba prestati odmah. Imamo svjetske klase u svim linijama, momčad prepunu trofeja i iskustva, i prilično evidentnu kičmu sastava. Na izborniku je da iz svojih najboljih igrača izvuče najbolje i amen.

Ili ako nekoga već mora disciplinirati zbog nekog ozbiljnijeg prekršaja nego što je to bio Lovrenov - to podijeli s navijačima i javnosti i legitimira svoj potez. Jer nogometno ovakvi potezi vode prema - autogolu.