PRVAK S BOSTONOM

Budućnost je sada; mladi trener Celticsa bio je anonimus, a sada ušao među NBA velikane

18.06.2024 u 10:47

Bionic
Reading

Joe Mazzulla osvojio je NBA prsten s Boston Celticsima nakon 4:1 protiv Dallas Mavericska; s 35 godina postao je drugi najmlađi trener osvajač titule nakon Billa Russella davne 1967.

Mladi američki trener Boston Celticsa Joe Mazzulla u dvije je sezone prošao put od potpune anonimnosti do prvaka NBA lige, postavši sa 35 godina drugi najmlađi trener koji je uspio osvojiti prsten.

'Joe (Mazzulla) je košarkaški genij' rezimirao je voditelj Derrick White nakon treće utakmice finala koju su Boston Celticsi sjajno dobili protiv Dallas Mavericksa (4:1).

Sa samo 35 godina - 36 će navršiti 30. lipnja - Mazzulla je uspio izgraditi visokokvalitetnu momčad koja je slomila NBA, tijekom regularne sezone (upisavši 64 pobjede i 18 poraza) i tijekom doigravanja (sa 16 pobjeda i tri poraza). Mazzulla sada u svojoj karijeri, uključujući i doigravanje, ima omjer pobjeda i poraza 148-54. Nitko od trenera s najmanje 200 utakmica u NBA ligi nema bolji omjer.

Bivši sveučilišni igrač Zapadne Virginije, koji je postao trener odmah nakon odlaska s koledža 2011. godine zbog nedostatka prilike, postao je drugi najmlađi trener s naslovom prvaka u povijesti. Samo je nekoliko mjeseci stariji od legendarnog Billa Russella, koji je to uspio 1967. godine također sa Celticsima.

Boston je iznenadio sve u jesen 2022. povjerivši vođenje momčadi ovom široj javnosti nepoznatom treneru, koji se pridružio stožeru Celticsa 2019. kao pomoćni trener u vrijeme izbacivanja Ime Udoka.

Nekoliko mjeseci kasnije je potvrđen kao prvi trener i brzo je nametnuo svoju viziju igre i upravljanja koju su hvalili njegovi igrači, čak i oni najstariji poput Ala Horforda, dvije godine starijeg od njega.

'Moj omiljeni dio posla je vidjeti igru ​​očima umjetnika dajući dečkima bijelu ploču, istražimo ih zajedno', objasnio je na početku godine Joe Mazzula koji se divi radu još jednog velikog trenera svjetskog sporta, Pepa Guardiole.

'Puno proučavam Manchester City i Pepa, mislim da je on najbolji trener na svijetu, u svim sportovima i na svim razinama', rekao je Mazzulla, koji je u veljači posjetio Manchester radi razmjene ideja i dresova.

'Razvili smo sjajan odnos. Volio bih da mogu reći da jedno drugo činimo boljim. On mi je jako pomogao u upravljanju prostorom.'

'Nogomet i košarka, s taktičke točke gledišta, slični su, morate naučiti stvoriti prednost', dodao je.