uronite u svijet sporta

Brži i od prijenosa uživo? Rezultati su aplikacija koju svi hrvatski sportski fanovi moraju imati

09.06.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Stigao je vikend, a s njim i sportski prijenosi koje čekate cijeli tjedan. Pripremili ste nešto fino za pojesti, nešto za popiti, prigušili ste svjetla i uronili u svijet sporta. U pola obećavajaće akcije vaše ekipe, dolazi vam obavijest - ekipa vam gubi 0:1. Nekoliko trenutaka kasnije, u nevjerici gledate kako vaša ekipa prima gol.. Ovakve situacije su poznate korisnicima aplikacije Rezultati. Oni znaju da praćenje rezultata putem aplikacije može izazvati trenutke sreće - kao i frustracije, pogotovo kad televizijski prijenos kasni nekoliko sekundi. Pogledajmo što nude Rezultati i što sve stoji iza njih

Flashscore mreža

Za početak, moramo spomenuti nekoliko osnovnih informacija. Flashscore mrežu od 2006. godine razvija Livesport, tehnološka tvrtka iz Češke. U početku je to bila lokalna internet stranica, no brzo su se proširili i u druge države te postali globalni servis. S više od 100 milijuna korisnika mjesečno, te preko 130 milijuna preuzimanja mobilne aplikacije, Flashscore je postao jedan od najvažnijih izvora sportskih informacija. Pokrivanjem skoro 40 sportova i više od 6200 natjecanja prepoznati su diljem svijeta među sportskim fanovima u 47 država – u Hrvatskoj i ostalim zemljama Balkana servis je poznat pod imenom Rezultati.

Rezultati su dio Flashscore mreže - vodećeg svjetskog servisa za praćenje sportskih rezultata. Njegove najveće prednosti su svakako brzina, koja često bude brža čak i od TV prijenosa, zatim opsežna baza podataka sportskih rezultata, detaljne statistike i prateće informacije, te posljednje, ali ne i najmanje važno, stalno širenje prilagođenog sadržaja kao što su tekstualni komentari uživo. Dostupni su kao mobilna aplikacija (Android, iOS i Huawei) i kao internet stranica te je njihovo korištenje potpuno besplatno, uključujući i sve napredne opcije. Za obožavatelje sporta, korištenje Rezultata je nešto što se jednostavno podrazumijeva.

Pogotovo kada vidimo da u trgovinama za aplikacije imaju vrlo visoke ocjene - ponosno tamo stoje s prosjekom 4.9 od ukupno 5 zvjezdica i kada je App Store i kada je Google Play u pitanju.

Vodeći svjetski servis za praćenje rezultata uživo se ponosi svojom brzinom, ali i prilagodbom na specifična tržišta, od kojih svako ima neke svoje posebnosti. Dok su nogomet, košarka, tenis, rukomet i hokej među najpopularnijim sportovima na hrvatskoj stranici, na britanskoj verziji Flashscore.co.uk su recimo uz nogomet, tenis, košarku, također popularni golf, pikado, snooker i kriket.

Bogata baza podataka od skoro 40 različith sportova čini Rezultate odličnim alatom za fanove nogometa koji je najpopularniji sport na svijetu, ali i za fanove sportova koji su specifični za neke regije, kao što su kabaddi ili australski nogomet.

Rezultati vam ne donose samo najveće lige, nego također detaljno prate i niža ligaška natjecanja. Ovo uključuje niže nogometne lige, gdje možete pratiti uživo rezultat utakmica kao što su Opatija - Trnje ili Dugo Selo - Bjelovar. Naravno, ove utakmice neće dobiti isti tretman kao finale Lige Prvaka, ali mogućnost da na jednom mjestu uživo pratite rezultate iz ovako širokog raspona natjecanja je prilično jedinstvena.

Tajna najbržih rezutata uživo

Jednako je jedinstven proces putem kojeg tvrtka dolazi do svojih podataka i obrađuje ih. Relativno je lako doći do službenih podataka i statistike kada su u pitanju velike utakmice i najveće sportske lige, ali kod nižih liga naše osoblje mora biti pomalo kreativno i pronaći druge izvore.

Rezultate obrađuju administratori za podatke, kojih ima na desetke (stotine tijekom vikenda) na tri različite lokacije u Češkoj. Svi zajedno obrađuju na stotine utakmica istovremeno.

Cijeli proces je automatiziran ne samo radi ubrzavanja obrade podataka, već i radi eliminiranja mogućnosti ljudske greške. Za unošenje rezultata ili strijelca ili tekstualnog komentara je potrebno svega nekoliko sekundi i klikova mišem naših administratora za podatke, što im omogućuje da prate nekoliko utakmica istovremeno. S više od 700 servera koji imaju brzinu prijenosa podataka od 60 Gbit/s, nije im problem obraditi više od 2 milijuna zahtjeva po sekundi.

Brzina kao glavno oružje protiv konkurencije

Brzina obrade rezultata je sama suština i velika prednost Rezultata. Uz malo kašnjenje koje je normalno kod TV ili internet prijenosa, obavijest koju dobijete od Rezultata je često nekoliko sekundi brža. Stoga nije rijetkost da fanovi koji prate sport istovremeno na TV-u i aplikaciji znaju 'prije vremena' što će se dogoditi u 'infarktnim' situacijama. Oni koji ne žele da ih se ometa dok gledaju sport mogu detaljno podesiti sve vrste obavijesti (za svaki sport zasebno) u postavkama aplikacije, ali i stišati obavijesti za neku određenu utakmicu prije početka ili nakon što je utakmica već počela.

Što je veća brzina obrade rezultata, veća je i mogućnost pogreške. Kako bismo izbjegli šokantne situacije (recimo kada padne gol, pa ga se poništi zbog zaleđa), servis koristi ikonu "velika šansa" koja ukazuje na mogući gol, ali i daje administratoru mogućnost da analizira situaciju i pričeka konačnu odluku. Slična stvar se događa i u slučaju provjere situacije putem VAR sustava, za što korisnik također zna zahvaljujući posebnoj ikoni.

Što najviše zanima hrvatske sportske fanove?

Rezultate svaki mjesec posjeti skoro 700 tisuća sportskih fanova iz Hrvatske. U 2022. godini najpopularniji i najposjećeniji sport je bio - očekivano - nogomet, dok je košarka zauzela drugo mjesto, a tenis treće. Najtraženiji sportaš je bio Marko Livaja koji je svrgnuo inače nepobjedive Cristiana Ronalda i Erlinga Haalanda!

Na primjer, preko 100 000 hrvatskih fanova je pratilo utakmicu reprezentacije Hrvatska - Wales u prvom kolu kvalifikacija za EURO 2024 uživo putem Rezultata.

Nešto što svaki obožavatelj sporta mora imati

Rezultati nude puno više od pukog praćenja rezultata. Ostale zanimljive opcije uključuju audio komentatore koji su dostupni uživo za registrirane korisnike, video sažetke, detaljnu statistiku, međusobni omjer i rezultate prethodnih utakmica za obje momčadi. Ovo vam omogućuje da provedete dovoljno vremena informirajući se o utakmici na našem servisu i prije nego što ona krene. Naglasak na prilagođenom sadržaju je jedna od jačih strana Rezultata na kojoj konstantno radimo kako bi ju poboljšali.

Rezultati su nedavno uveli novu funkciju koja obrađuje individualnu statistiku nogometaša u više od 80 natjecanja - Ocjena igrača. Nastupi igrača se ocjenjuju ukupnom ocjenom koja se temelji na velikoj količini prikupljenih statističkih podataka. Zasad su ocjene igrača dosupne samo na internet stranici, ali će biti dodane i u mobilne aplikacije kasnije ove godine.