ČEKA SE ODGOVOR

Brutalni napad Novaka Đokovića koji se nije mogao suzdržati; najbolji tenisač svijeta s pravom se pita: Gdje je novac!

19.11.2021 u 08:26

Bionic
Reading

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković svojim izjavama postaje sve veći trn u oku čelnicima ATP-a pa je po teniskoj organizaciji opalio i na Mastersu u Torinu

Najbolji igrač svijeta izborio je polufinale turnira osam najboljih nakon što je svladao Rusa Andreja Rubljeva, a zatim je novinsku konferenciju iskoristio za obračun s ATP-om.

Naravno, riječ o novcu, odnosno kako se prihodi dijele s igračima koji su najzaslužniji za sve veći dotok milijuna. Srpskom tenisaču povodom za istup bila je izjava Boba Greena, jednog od osnivača organizacije.

'On je jedan od osnivača ATP-ja i bilo je zanimljivo slušati. Ono što sam ja zapamtio, iako sam znao to i ranije, da je u to vrijeme podjela profita bila 50-50 između turnira i igrača. Danas je to bitno manje', rekao je Đoković te se osvrnuo kako u današnje vrijeme tenisači od ATP-a dobiju samo 25-30 posto ukupne zarade, a na glavnim turnirima još manje.

'Kod Grand Slamova je prosjek duplo manji, tu je negdje oko 11-12 posto. Ne znam je li se nešto promijenilo u zadnje dvije godine. Promijenilo se u smislu povećanja nagradnog fonda, ali u posljednje dvije godine nije bilo promjena zbog koronavirusa. Mediji pišu kako igrači dobivaju veći iznos nagradnog fonda, a ne piše se o tome koliko je Grand Slam ili neki turnir povećao svoj prihod novca. Znatno više nego što je to s druge strane dobiveno u vidu nagradnog fonda za igrače. ATP-ju je bitniji profit od nas igrača.'

  • +8
Novak Đoković - Daniil Medvedev, finale Mastersa u Parizu 2021. Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Očigledno kao i u nekim drugim sportovima tenisači zarađuju ne samo za sebe nego moraju namiriti i brojne druge osobe koje su na neki način povezane s tenisom i turnirom. Što kaže na ideju da Mastersi dobiju licencu na čak 30 godina?

'To je nečuveno. Mislim da toga nema ni u jednom sportu, nevjerojatno je da daješ nekome licencu na 30 godina. Od tih licenci koje su dobili na garanciju od 30 godina, njihova licenca će sad ići za dvostruko gore, jer će imati nekoliko dana više za organizaciju turnira. I onda je oni prodaju za nekoliko stotina milijuna eura, kao recimo Madrid, a od toga igrači nemaju ništa', govorio je ogorčeni srpski tenisač te nastavio:

'Mi igrači koji smo dio organizacije ATP-ja, dali smo njima mogućnost da imaju dulji turnir i onda kad je prodaju, zarade samo oni. Samo stojimo na mjestu, a to odgovara ljudima koji drže monopol.'