petko o svemu pomalo

Bruno Petković otkrio što mu je sve savjetovao Mario Mandžukić: On ne priča puno, ali...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 11.12.2022 16:32
  • Objavljeno 11.12.2022 u 16:27
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak (13. prosinca, 20 sati) protiv Argentine igra polufinale Svjetskog prvenstva u Katru. Susret je najavio Bruno Petković, strijelac za 1:1 u četvrtfinalnom susretu protiv Brazila

Bruno Petković je na početku odgovorio kako 'vatreni' misle zaustaviti Lea Messija i što misli o Argentini?

'Nemamo plan ni individualnu ideju kako zaustaviti Messija, nećemo se fokusirati samo na jednog igrača. Ne vjerujem da ćemo imati neki poseban plan samo individualca, Argentina ima jaku puno dobrih igrača i teško se fokusirati samo na jednoga', kazao je Petko te se osvrnuo i na Maroko koji je veliko iznenađenje ovog SP-a:

'Možda je bilo podcjenjivanje od strane medija nakon Maroka, ali i tada smo svima govorili da su dobra reprezentacija i da su zasluženo tamo gdje jesu. Vjerujem da je to ogroman uspjeh za jednu afričku reprezentaciju.'

A zašto Petković nije uspio u Italiji?

'Neću trošiti previše vremena na stvari koje nisu vezane za Svjetsko prvenstvo. Te stvari su iza mene. Mislim da sam nakon odlaska iz Italije puno toga pokazao', odgovorio je Bruno Petković na pitanje talijanskog novinara.

Koja je tajna ove hrvatske momčadi da ste tako impresivni na SP-u? Koja je 'tajna' uspjeha prolaska nakon penala. Prvo je pao Japan, pa Brazil...

'Jako puno ljudi zna izvrsno izvesti penal, ali razlika je u mirnoći, treba izdržati pod pritiskom. A tu je i naš golman Livaković u kojeg se uvijek možeš obuzdati i koji ti olakšava život. U takvim trenucima vidi se karakter ekipe, a naša ima ogroman', kaže Petković.

Sjeća li se Bruno Petković prošlog SP-a 2018. godine kada nije bio u sastavu?

'Sjećam se polufinala 2018. godine. Bio sam na pripremama s Bolognom, bio sam valjda peta-šesta špica i 78. izbor igrača za tu reprezentaciju... S velikim sam zadovoljstvom pratio kako igraju sunarodnjaci. Jako malo mi je falilo da odem s priprema gledati finale u Moskvu. Svi temelji reprezentacije koji su postavljeni tada više godina drže momčad s nekim novim igračima. Došle smo u čvrsto izgrađene temelje koje nam pomažu kao ljudima i kao igračima', prisjetio se Petković koji je zabio protiv Brazila za 1:1. Je li to najvažniji njegov gol u karijeri?

  • +41
SP Katar: Hrvatska - Brazil Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

'Normalno da je najvažniji gol u mojoj karijeri. Gledajte, ne shvaćam to kao nikakvu osvetu, fokusiramo se na sebe, igru za svoju reprezentaciju i zemlju. Imao sam par razgovora s Mandžom, iako on nije nešto rječit, dao mi je neke savjete koje ću zadržati za sebe. Dao mi je Mario Mandžukić savjete možda najviše od svega vezano za mirnoću, za neke stvari iz moje igre koje trebam popraviti i neke stvari koje su njega krasile. Nadam se da ću dati svoj doprinos u daljnjoj karijeri... To je nešto što će ostati našoj djeci. Sada sam malo svjesniji kada je prošlo nešto vremena, mogu 'probaviti' taj gol i svjestan sam što nam je to donijelo. Ne znam što bi moglo izjednačiti taj osjećaj, nadam se da ću to saznati u polufinalu, a možda i kasnije. Obožavatelj sam Ronalda. Fenomena. On je igrač koji je uživao u nogometu. Izgledalo je kao da se svi muče na terenu, a on je igrao s osmijehom, radio poteze kakve nitko nije mogao', iskreno je odgovorio Petković.

Bruno, zabio si gol kad se Hrvatska nalazila u jako teškoj situaciji. Momčad sad ima puno samopouzdanja, osjećaš li to?

'Sa svakom odigranom utakmicom Hrvatska je sve sigurnija. Od samog početka svaku smo utakmicu pokazivali sve više i više i igrali protiv sve težih protivnika. Za mene jedan gol u posljednjim trenucima donosi veliko samopouzdanje, ali ako pogledate i produžetke gdje smo gubili 1:0, ekipa nije posustajala. Svi smo vjerovali, svi smo govorili da imamo još vremena. To je snaga jedne ekipe, koja ne odustaje i koja ima samopouzdanje koje se ne bazira samo na individualcima. Imamo jednu veliku vjeru u igrače i trenera. Ne znam kako to utječe na druge ekipe, ali sigurno utječe na nas', otkriva Petko koji se osvrnuo i na svog suigrača iz Dinama, fenomenalnog golmana Dominika Livakovića koji briljira na ovom SP-u:

'Livi je odličan golman i odličan dečko. On je veliki radnik, analizira svaku svoju situaciju nakon svake utakmice, možda i previše puta. Energičan je na svoje pogreške, mislim da nakon nekih utakmica nije ni spavao. On konstantno radi i napreduje, mi smo na treningu znali kakav je, a sada je to sve pokazao cijelom svijetu.'

Bruno, koliko je bitno da što više igrača dobije minutažu, nevezano tko je u prvoj, a tko u drugoj postavi, nego u smislu samopouzdanja naših rezervi koje kad su ušle, imale su značajnu ulogu poput Orišića koji je asistirao za njegov gol?

  • +74
SP Katar: Japan - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Mislim da ja ne bih trebao davati prijedloge tko će koliko igrati. Normalno da svi žele igrati što je više moguće, to je ljudski. Ali svi smo tu zbog višeg cilja, zbog reprezentacije, i tko god da igra mi smo zadovoljni rezultatom', kaže Petković i otkriva od kud 'vatrenima' takva mirnoća u završnici, pogotovo u penalima:

'Mi smo mala država, iako nove generacije nisu doživjele prijašnje uspjehe, znamo što se sve događalo. Zato više cijenimo to što znamo kako se naša država stvarala, to su nam usadili naši roditelji, neke stvari koje se vrte od malih nogu oko glave. U životu nećeš postići ništa ako se ne boriš, ako ne odustaješ. A kada to učiniš, dobiješ nagradu. Mi smo izuzetno kvalitetna ekipa, a svaki put smo dobili na kvalitetu, sportska sreća je nešto što se traži i dobije kao nagrada.'

Za kraj, jeste li analizirali Argentinu? Što biste nakon grupne faze SP-a rekli tko je jači - Brazil ili Argentina?

'Tek smo počeli s analizom, pogledali sve utakmice, ali tek krećemo s dubinskom analizom. Imaju i oni neke mane, naš cilj je igrati svoju igru i biti što efikasniji. Ne znam tko je bolji između Argentine i Brazila, obje reprezentaicje su jako snažne', otkrio je Bruno Petković.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal