PRESUDA

Bruno Marić pobijedio UEFA-u, novac će donirati!

27.05.2014 u 11:41

Bionic
Reading

Općinski sud u Daruvaru donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj UEFA daruvarskom nogometnom sucu Bruni Mariću mora platiti 750 tisuća kuna radi naknade štete za narušavanje njegova ugleda u javnosti. U drugom dijelu današnje presude, Marić UEFA-i mora isplatiti 441.781,25 kuna na ime troškova parničnog postupka, koji traje od sredine 2012. godine.

Sutkinja Maja Sikora neosnovanim je ocijenila zahtjev Marića i njegova odvjetnika Vladimira Gredelja, koji su od UEFA-e namjeravali naplatiti 7,5 milijuna kuna, odnosno milijun eura, kao odštetu za oštećivanje Marićeva ugleda u javnosti nakon posjeta izvjesnog Robina Bokšića Hrvatskom nogometnog savezu.

Gredelj je najavio žalbu na presudu Županijskom sudu u Bjelovaru, a u ime UEFA-e na današnjem izricanju presude nitko nije prisustvovao, pa nismo doznali prihvaćaju li u Švicarskoj ovu kaznu. Ne podnesu li obje strane žalbu i plate li sve prema presudi, Marić bi iz cijele priče zaradio nešto manje od 309 tisuća kuna.

Gredelj je slavodobitno ustvrdio da je posrijedi 'pobjeda malih ljudi nad velikom UEFA-om' i da sud 'nije dobro procijenio visinu štete, jer nije uzeo u obzir milijunski auditorij do koje je doprlo sve što je rečeno na Marićev račun'.

Marić tvrdi da ga presuda u financijskom dijelu niti je zanimala niti je slušao objavu tog njenog dijela. Najvažnije mu je što je dokazao da nisu točne tvrdnje tog Bokšića, koje je ovaj iznio u intervjuu Sportskim novostima prije četiri godine.

Tijekom postupka UEFA-a je tvrdila da Bokšić nije službenik te organizacije i da nije nastupao u njihovo ime kada se krajem 2010. u podrumu u Rusanovoj u Zagrebu kod Marića raspitivao ovodećim ljudima HNS-a, Markoviću, Mamiću i Srebriću. Bokšića su tada zanimale informacije o namještanju utakmica među hrvatskim prvoligašima. Od tada je krenulo nezaustavljivo urušavanje Marićeva ugleda.


Gredelj je obranu mahom utemeljio na brojnim medijskim napisima o ovom slučaju i dopisima UEFA-e. Putem medija je narušen Marićev ugled i, posljedično, njegove mogućnosti napredovanja prema karijeri međunarodnog suca, što mu je sada izgleda nedostižno. A korespondencija na liniji UEFA-HNS pokazala je Bokšićevo djelovanje u ime UEFA-e, kao njihova istražitelja.

Upitan razmatra li doniranje novca, ako ga naplati, u humanitarne svrhe, Marić je ustvrdio da je za njega sve bilo gotovo kada je čuo da je UEFA kriva. Dalje nije slušao i 'uopće nema pojma što je sutkinja rekla o odštetnom iznosu i ima li što donirati'.

Pretpostavio je da novinari pitaju u vezi doniranja poplavljenim selima u Posavini, pa je istaknuo da se već uključio u humanitarne akcije.

'A nogometni suci prve lige uputit će se tamo sljedeći tjedan. Uvijek sudjelujem u takvim akcijama i ovog puta neće izostati. Ako budem imao što, sigurno ću taj iznos novca usmjeriti onima kojima trebaju', rekao je Marić.

Ipak, Marićeva donacija još nije izvjesna, jer će njegov odvjetnik županijskom sudu podnijeti žalbu, a vjerojatno i UEFA-a koju je do sada zastupao odvjetnik Ranko Tomašević, koji se danas nije pojavio na sudu.

Utakmica koja je podigla puno prašine