Studio HNL

Bruno Marić o velikoj pogrešci ciparskog suca koja mnogima nije jasna, a rekao je i što mu je najveća želja kada su naši suci u pitanju

13.09.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Nakon što je odigrano deveto kolo SuperSport HNL-a u posebnoj emisiji 'Studio HNL', prikazanoj na kanalu MAXSport, Bruno Marić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, analizirao je neke sudačke odluke

Poznato je kako su se čelnici HNS-a te naravno Bruno Marić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, ove sezone odlučili na razmjenu sudaca pa su sudili suci iz Bugarske i Cipra.

Tako je u emisiji 'Studio HNL', prikazanoj na kanalu MAXSport, Bruno Marić između ostalog izdvojio veliku pogrešku Cipranina Chrysovalantisa Theoulija koji je sudio na utakmici Lokomotiva – Varaždin.

No, gledajući ukupno, suđenjem u domaćem prvenstvu zasad je zadovoljan.

'Ocjena suđenja u prvoj četvrtini prvenstva je vrlo pozitivna. Nisam objektivan jer radi se o mojim sucima, ali reći ću - čvrsta četvorka. Svakodnevno se trudimo da budemo bolji, možemo pohvaliti suce i reći da smo na dobrom putu', kazao je Marić te se osvrnuo i na neke sporne situacije, poput gola Mlakara u Šibeniku iz zaleđa, a isto tako gol Mislava Oršića za pobjedu Dinama 1:0 nad Goricom potvrđen je kao regularan.

No posebna tema bili su ciparski suci, a na pitanje kako je zadovoljan njihovim suđenjem, prvo se dotakao Chrysovalantisa Theoulija i njegove pogreške:

'Radi se o čvrstom sucu koji u terenu za igru donosi dobre odluke. Pokazuje da ima kvalitetu, nažalost jedna odluka je bila pogrešna. To je situacija u kojoj bi od deset sudaca vrlo vjerojatno devet i pol dosudilo kazneni udarac uživo, međutim za to postoji VAR. Uvidom u snimku ustanovili smo da nema kaznenog udarca. Ako smijem, volio bih imati razumijevanja za suca, ali volio bih da je bila VAR intervencija i siguran sam da bi sudac, nakon što bi pregledao snimku, odlučio da nema kaznenog udarca', kazao je Marić.

VIDEO sažetak utakmice Lokomotiva – Varaždin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Dotakao se Marić i sudaca iz Bugarske koji su sudili u SuperSport HNL-u.

'Bugari su se u Varaždinu pokazali u solidnom svjetlu, s tek jednom pogreškom. Možda je i prestrogo Šego dobio crveni karton… Zašto je potom dobio i dvije utakmice neigranja, treba pitati disciplinskog suca. No ono što veseli, Ante Čulina, Dario Kolarević i Ivan Starčević, koji su predstavljali Hrvatsku u Bugarskoj, ostavili su sjajan dojam. U toj razmjeni utvrdili smo da je Hrvatska sigurno pogodila sa sucima kad ih je nominirala za CORE... Ciprani koji su sudili u Kranjčevićevoj ulici su afirmirani u svojoj državi i sude najvažnije derbije, koji su jako teški i zahtjevni. Ovaj je sudac i na mene ostavio dojam čvrstog, ali ću i reći da se hrvatska javnost imala mogućnost uvjeriti u kvalitetu hrvatskih sudaca. I dalje ćemo raditi na razvoju naših sudaca. Patrik Kolarić je u nedjelju sudio na Cipru. Kad se dogodi da ubuduće netko od naših mladih dobije međunarodnu utakmicu, neće mu biti prva u stranoj državi. Kao što je bilo dosad.'

Još je dodao što mu je zapravo najveća želja:

'Od prvog dana kako sam predsjednik Komisije postavlja mi se pitanje kad će hrvatski sudac suditi na Svjetskom ili Europskom prvenstvu. Bit će tamo kad ih uz njihovu kvalitetu, koju uistinu imaju, stavimo na pozornicu na vrijeme kako bi ih upoznali oni koji ocjenjuju svjetsko suđenje', kazao je Marić, dodavši:

'Siguran sam da je hrvatsko suđenje u svjetskom vrhu. Pogledajte situacije u najjačim ligama, vidjeli smo konkretno utakmicu Juventus - Salernitana. Da je to bilo kod nas, pa mene bi ovdje u studio dovela dvojica, a ovako sam došao sam, malo da se našalim.'

Cijelu emisiji 'Studio HNL', u kojoj su između ostalog Mario Cvitanović i Rajko Magić analizirali sve što se događalo na prvoligaškim travnjacima, pogledajte OVDJE.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Standings provided by SofaScore LiveScore