Tinejdžersko finale us opena

Britanka Raducanu ispisuje povijest; prva je do finala Grand Slama stigla preko kvalifikacija, a uz sve to i bez izgubljenog seta

10.09.2021 u 08:51

Bionic
Reading

U finalu posljednjeg Grand Slam turnira sezone US Opena igrat će 19-godišnja Kanađanka Leylah Fernandez i 18-godišnja Britanka Emma Raducanu

Fernandez je u polufinalu pobijedila drugu nositeljicu Bjeloruskinju Arinu Sabalenko sa 7:6 (3), 4:6, 6:4, dok je Raducanu porazila Grkinju Mariju Sakari sa 6:1, 6:4.

Bit će to prvi put još od 1999. da se u finalu US opena sastaju dvije tinejdžerke, prethodno su to bile Martina Hingis i Serena Williams.

>> Nova hrvatska teniska zvijezda bila na korak do još jednog senzacionalnog uspjeha, ali već ovo što sada radi među starijim curama zaslužuje svaki respekt

Za obje igračice najveći je to uspjeh u karijeri. Kanađanka se može pohvaliti kako je ove godine osvojila svoj prvi WTA turnir u Monterreyu, dok će Britanka, koja je rođena u Kanadi, ući će u povijest kao prva koja do Grand Slam finala stigla kroz kvalifikacije.

'Iza mene su godine i godine napornog rada, suza i krvi, svega. Željela sam finale i borila sam se za svaki poen. Ne znam kako sam dobila taj zadnji bod, ali drago mi je da jesam', kazala je Fernadez koja je ulaskom u u finale postala najmlađa finalistica Grand Slam turnira od Marije Šarapove 2004. godine, međutim samo nekoliko sati kasnije nadmašila ju je 18-godišnja Raducanu.

'Iskreno, jednostavno ne mogu vjerovati. Šok. Ludo. Sve gore navedeno. Vrijeme prolazi pored mene ovdje u New Yorku. Osjećam se kao da sam upravo došla u SAD, a tri tjedna kasnije sam u finalu. Ne vjerujem ni da mi se to događa', rekla je Raducanu.

Do finala je došla bez izgubljenog seta, a od početka kvalifikacija osvojila je 18 uzastopnih setova.

'Učnila sam svoje kada sam iz kvalifikacija ušla u glavni turnir, sada više ne osjećam nikakav pritisak', dodala je.

Ulaskom u finale Raducanu se pridružila Pam Shriver (1978), Venus Williams (1997) i Bianci Andreescu (2019) kao četvrta igračica koja je je u svom debiju na US Openu odmah stigla do finala. Do sada je samo Andreescu, koji je prije dvije godine u Flushing Meadowsu pobijedila Serenu Williams, stigla do kraja.

Raducanu i Fernandez do sada nisu igrale međusobno na WTA touru, ali jesu na juniorskom Wimbledonu 2018., a Raducanu je u drugom kolu pobijedila sa 6:2, 6:4.