PIPLIČINA OBLJETNICA

Brige nestaju kad odjeneš kimono i staneš na tatami

22.02.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Nediljko Piplica u karateu je 40 godina. I nije se umorio, nije mu dosta da s posla, iz dana u dan, odlazi u dvoranu, gdje danas vježba mlade od šest pa do 27 godina. Za nj je karate doista put, način života

'Ne mogu bez karatea', priznaje Nediljo Piplica. 'Kad uđem u dvoranu, nestaju sve brige. Dobitak je kad čovjek radi ono što voli'.

Kao natjecatelj, Piplica je bio prvak u pet kategorija: do 60, do 65, do 70, do 75 i do 80 kilograma. Nema točan popis svih svojih nastupa, ali računa da je imao između 750 i 800 mečeva. Natjecao se u zagrebačkom Studentu, gdje je počeo i trenersku karijeru. Godine 1996. osnovao je karate klub Susedgrad.

Eh, kakvih je sve izabranika imao! Baš kad se očekivalo da će i u seniorskom uzrastu naplatiti kamate i zasjati na domaćoj i međunarodnoj sceni, mladi bi otišli drugim poslom.

'Uvijek kažem: važniji je fakultet', podvlači Piplica.

Otkako je prvi trener u Susedgradu, nije propustio niti jedno natjecanje, a za tih 16 susedgradskih godina zbog spriječenosti je propustio manje od 16 treninga. Oduševljen je rezultatima na početku kalendarske 2012. godine. Na 39. Europskom prvenstvu u Bakuu iskazali su se hrvatski predstavnici. U glavnom azerbajdžanskom gradu blistali su kadeti (natjecatelji u dobi od 14 i 15 godina): zlatni Ivan Martinac (Hercegovina) i srebrni Dino Povrženić (Kaplast). U juniorskoj konkurenciji (u nadmetanju 16 i 17-godišnjaka) Ivan Blažičević (Croatia) osvojio je broncu, a broncu je osvojila i Ivona Tubić (Volosko) u borbama natjecateljica do 21 godine.

Peta mjesta osvojile su juniorke Petra Žic (Opatija) i Lea Bečirović (Susedgrad).

'Da sam bio uz Leu, a nisam jer je put do Bakua bio preskup, uvjeren sam da bi osvojila medalju. No i ovako smo svi zadovoljni. Nijanse dijele natjecatelje između prvog i osmog mjesta', tvrdi Piplica.

U juniorskoj konkurenciji u Bakuu je Hrvoje Đukić (Susedgrad) bio sedmi.

'Bio mu je to prvi juniorski nastup. Lani, kao kadet, Hrvoje Đukić osvojio je broncu na Europskom prvenstvu. On je najveći talent koji je došao u naš klub. Po potencijalu kakav ima, mogao bi postati svjetski prvak', najavljuje Piplica.

U Susedgradu s oduševljenjem govore i o najmlađim članovima, učenicima, natjecateljima u dobi od 10 i 11 godina: Stjepanu Klepiću, Ivanu Janku, Roki Mihalincu, Sari Srkoč i Sadei Bečirović, maloj lavici, kakoj joj tepaju, Leinoj sestri.

Upravo su članovi Susedgrada na nedavnom prvenstvu Zagreba za učenike (10 i 11-godišnjake) i mlađe kadete (12 i 13-godišnjake) osvojili prvo mjesto u konkurencji 22 kluba.

Susedgrad je, međutim, naučen i na lijepe seniorske rezultate. Miroslav Maričević član je hrvatske seniorske reprezentacije, koja je lani na Europskom prvenstvu osvojila treće mjesto u momčadskoj konkurenciji.

Pipličina je zamisao bila angažiranje belgijskog asa Juniora Lefevrea, koji je kao Susedgradov član osvojio šest naslova u jednoj godini. Lefevre je bio europski juniorski i svjetski prvak, svjetski juniorski i seniorski prvak te europski apsolutni i svjetski apsolutni prvak pod hrvatskim stijegom.

Piplica ističe da se u klubovima i savezima, od gradskih do državnog, dobro radi. Dokaz tome su i uspjesi mladih. Lefevreov dolazak bio je samo iskra koja je razbuktala plamen čiji žar se nije ugasio.