JEDRENJE

Bravo! Kljakoviću Gašpiću srebro u Finnu

26.04.2014 u 17:47

Bionic
Reading

Sjajan kraj jednog odličnog jedriličarskog tjedna u francuskom Hyeresu, u kojem je srebro osvojio Ivan Kljaković Gašpić u Finnu...

Četiri finala od sedam disciplina i jedna medalja. CRO sailing team zadovoljno se vraća kući sa zadnje ovosezonske regate Svjetskog kupa koja se ovoga tjedna jedrila u francuskom Hyeresu.

Početkom travnja Svjetski jedriličarski savez je donio odluku da neće proglasiti pobjednika Svjetskog kupa sada, već da će se krajem godine jedriti veliko finale u nekoj od zemalja Bliskog Istoka. Sudionici finala znat će se nakon Svjetskog prvenstva u rujnu, a već sad je sigurno da će među njima biti hrvatski jedriličari Tonči Stipanović, te Šime Fantela i Igor Marenić koji su svoje mjesto u velikom finalu stekli pobjedama na regatama Svjetskog kupa.

U svakoj disciplini veliko finale jedrit će 15 do 20 natjecatelja. Uz pobjednike pojedinih regata SK u veliko finale plasirat će se osvajači medalja na SP, najboljih šest sa svjetske ljestvice, najbolji predstavnik pojedinog kontinenta na regati SK na svom kontinentu.

Odlično su hrvatski jedriličari odjedrili finalne plovove za odličja danas u Hyeresu, svi su redom napredovali u poretku, osim jednog, a on je također odjedrio maksimalno što je mogao i zadržao sjajno drugo mjesto na koje je zasjeo jučer.

Ivan Kljaković Gašpić u naponu je snage. Vratio se u punom zamahu i uzeo srebro u Finnu na Svjetskom kupu u Hyeresu. U plovu za odličja bio je treći.

'Medal race je zaista bio uzbudljiv, od početka sam krenuo oštro na Francuza Le Bretona koji mi je konkurirao za srebro. Čak ne toliko zbog rezultata, koliko zbog situacijskog treninga. Od starta do cilja sam njega imao non stop u kalkulacijama, uopće nisam gledao gdje su ostali. On je prvoj stranici niz vjetar malo profitirao, ali strpljivom vožnjom u drugoj stranici uz vjetar je sve došlo na svoje. Kapitalizirao sam cijeli ovaj tjedan dobrog jedrenja', kazao je Ivan.

Milanu Vujasinoviću pripalo je sedmo mjesto u Finnu, zahvaljujući tome što je u finalu ciljnom linijom prošao kao četvrti. Pobjednik je Nizozemac Peter Jan Postma.

Tri sretne sedmice u tri klase. Tonči Stipanović sedmi je u Laseru, u finalu je zauzeo drugo mjesto.

'Finalna jedrenja nisu išla dobro tako da sam stvarno sretan da sam napokon danas odjedrio jednu pravu regatu. Skroz sam zadovoljan kako sam odjedrio plov za odličja, dobro je', razvukao je osmijeh Tonči.

Sedmo mjesto i za Šimu Fantelu i Igora Marenić u 470. Ciljem finalnog plova za odličja prošli su kao četvrti.

'Mislim da smo odvozili jedan dobar medal race, s regatom sve skupa ocjena bi bila +3-4, imali smo lošijih dana, znamo gdje smo griješili, pokušat ćemo na tome raditi i unaprijediti taj dio našeg jedrenja', analizirao je Šime.

Tina Mihelić zauzela je deveto mjesto u Radialu (peta u finalu).

'Ušla sam u plov za odličja kao deseta, tako da nisam imala što izgubiti. Sve u svemu dobar tjedan, idemo sad kući, spremati se za Europsko prvenstvo u Splitu – najavila je Tina, od koje se očekuje da će i svojim vodama napadati jednu veliku medalju. Još jednu.'

Pobjedu u Laseru uzeo je Australac Tom Burton, u 470 Belcher i Ryan, također Australci, u Radialu najbolja je bila Belgijka Evi Van Acker.

Finaši se ne vraćaju kući, nastavljaju put za La Rochelle gdje za tjedan dana počinje Europsko prvenstvo, dok su ostali krenuli put Hrvatske.