SAMO ZA TPORTAL

Branko Ivanković vrlo iskreno o rastanku s Dinamom, ali i Brekalovom dolasku u Hajduk

02.02.2024 u 11:52

Bionic
Reading

Od 1. veljače, nakon isteka ugovora s Omanom, najškolovaniji hrvatski nogometni trener, 'profesor' Branko Ivanković slobodan je i čeka novi posao. Naravno, nakon nesretnog ispadanja s Azijskog prvenstva u domaćem okružju svojeg Varaždina puni baterije

Rijetko koji trener, ne samo hrvatski, može se pohvaliti time da je u arapskom svijetu odradio četiri godine na istom mjestu. Ali, eto, uspjelo je to Branku Ivankoviću te je, osim kao pomoćnik Ćire Blaževića 1998. godine na SP-u u Francuskoj, samostalno vodio Iran 2006. godine na SP-u u Njemačkoj, a sada je zadnji izbornički mandat odradio na klupi Omana.

Na Azijskom prvenstvu, koje se održava u Katru, njegovu su reprezentaciju samo pehovi spriječili na putu do osmine finala.

Jer protiv Saudijske Arabije do 78. minute Oman je imao vodstvo, a do šeste minute sudačke nadoknade i bod. No, na Ivankovićevu žalost, Omanci su poraženi od Saudijaca.

'Baš nas je pratila nesreća. Jer da smo tada pobijedili, vjerujem da bismo do kraja skupine imali sedam bodova. Ovako smo u utakmici protiv Tajlanda imali skoro 80 posto loptu u našem posjedu, 15 udaraca... Ali lopta nije htjela u gol. I za kraj, protiv Kirgistana, trebala nam je barem minimalna pobjeda pa bismo kao trećeplasirani prošli dalje. Primili smo gol u 80. minuti i osvojili samo bod, odnosno ukupno dva. I ostali smo bez osmine finala. Tko zna kako bi se priča rasplela da smo prošli. Ali nema nikakve ljutnje, nama je ugovor istekao, a za buduću suradnju nismo se dogovorili', javio se Ivanković za tportal.

Kakav je vaš dojam, je li ovo dobar rezultat Omana?

'Znate, rezultat možda i nije senzacionalan, ali ovo je realnost. Podigli smo reprezentaciju Omana, mislim da je po Fifinom rejtingu to deveta azijska reprezentacija. Naravno, Japan, Australija i Koreja su daleko naprijed, ali Oman je sada vrlo blizu selekcijama kao što su Irak, Emirati, Katar. Inače, ovo Azijsko prvenstvo, a pratim ga već valjda 20-ak godina, najjače je u povijesti. Jer, evo, od 26 japanskih reprezentativaca samo četiri ih igra u Japanu. Vrlo slične brojke su i s Irancima, Australcima... Osim toga, jako su se digle reprezentacije poput Tajlanda. A vidite i sami koliko Saudijci ulažu u nogomet. Ustvari, najbolji dokaz napretka nogometa u Azijskoj konfederaciji jesu rezultati sa SP-a 2022. godine, kada su od pet reprezentacija njih tri (op.a., Južna Koreja, Japan i Australija) prošle skupine. U svakom slučaju, azijski nogomet napreduje velikim koracima.'

Tamo ste stekli veliki ugled. Stižu li već ponude?

'Ne biste vjerovali, ali ima već nekakvih upita. I iz Azije, ali i s afričkog kontinenta. No nisam se praktički ni raspakirao. Tako da mi treba malo vremena za odmor, razmišljanje i vaganje situacije. U svakom slučaju, znam samo da su mi prioritet reprezentacije, a ne rad u klubovima.'

Vjerujem da ste pratili i zbivanja u SuperSport HNL-u, pa tako i u Dinamu. I da treneru Jakiroviću prvi poraz može presuditi. U tom slučaju možda bi se u Maksimiru sjetili i vas.

'Moram priznati da o tome nisam razmišljao. Osim toga, iz svojeg zadnjeg mandata imam loša iskustva, tako da mi Dinamo sasvim sigurno nije u planovima.'

Kako vidite mogući rasplet u HNL-u? Tri su kluba pri vrhu.

'Pratim sve, vidim da se zakuhalo. Vrlo osebujna Rijeka sa Sopićem, a osim što ima rezultat, ima i igru. I što posebno imponira, igra s veseljem i stavom, za razliku od Dinama i Hajduka. Rijeka je dobro posložena i posve je legitiman kandidat za naslov. Istina, čitam i izjave nekih igrača koji sugeriraju da Rijeka ne može parirati Dinamu ili Hajduku. Ne želim proturječiti, ali smatram da je, bez obzira na sve, legitiman kandidat. Evo primjera Girone iz španjolske LaLige, koju su mnogi otpisivali nakon nekoliko kola, a ona je nakon dvije trećine prvenstva i dalje vodeća. Igra lijepo, efikasna je i na vrhu je. Baš kao i Rijeka. Naravno, ne smijemo ovdje preskočiti i klubove poput Osijeka, Lokomotive... Možda nisu kandidati za naslov, ali sigurno mogu zakomplicirati borbu. A ona bi mogla potrajati do zadnjeg kola.'

Hajduk se pojačao, a posebno intrigantan bio je dolazak Josipa Brekala. Je li se vama dogodilo da vam igrač u zadnji tren pobjegne u redove najvećeg suparnika?

'Ne mogu se sjetiti. Ali uopće ne bih to gledao kao nečije bježanje. Brekalo je profesionalac, pregovarao je prvo s Dinamom. A zašto se nije dogovorio, to znaju samo te dvije strane. Potom je pregovarao s Hajdukom te očito dobio ono što je tražio. Ne vidim u tome ništa sporno jer nije nikoga izigrao. Ali me žalosti da se u medije puštaju dokumenti koji su poslovna tajna. Ili bi barem morali biti. I siguran sam, iako je Dinamovo dijete i rođeni Zagrepčanin, da će s istim nabojem igrati i za Hajduk. No samo da podsjetim da su i Fabio Capello i Carlo Ancelotti promijenili toliko klubova u Italiji, sjedali na klupe najvećih rivala, i nikome ništa. To je jednostavno tako, čisti profesionalni odnos, u kojem svaka strana bira najbolje za sebe', završio je Ivanković.

Inače, ovdje možete pogledati i reportažu MAXsporta s Azijskog prvenstva. Dvojac Anđelko Kecman i Mateo Pukšar posjetio je Dohu te su razgovarali sa sva tri hrvatska trenera koja su sudjelovala na tom turniru, odnosno s Brankom Ivankovićem (kao izbornikom Omana), Igorom Štimcem (Indija) i Petrom Šegrtom, koji s Tadžikistanom igra baš ovog petka protiv Jordana.

MAXSport reportaža: Dobar posao u Kataru - AFC Azijski kup Izvor: tportal.hr / Autor: MAXSport