legende ga hvale

Borna ima jasan cilj: Igram tenis da jednog dana budem broj 1. Ne zbog novca ili slave

07.04.2018 u 18:47

Bionic
Reading

Ova je godina sjajno počela za hrvatski tenis. Marin Čilić je igrao finale Australian Opena i treći je igrač svijeta. Mate Pavić osvojio je duplu krunu na Australian Openu pobijedivši u muškom i mješovitom paru, a glavna priča mogao bi postati 21-godišnji Borna Ćorić koji počinje pokazivati zašto ga je Novak Đoković još prije tri godine nazvao svojim nasljednikom...

I dok se uz Hrvatsku prvenstveno vežu uspjesi u momčadskim sportovima, Hrvati su kroz povijest bili vrlo uspješni i u jednom mega-popularnom pojedinačnom sportu. Riječ je o tenisu, sportu koji zbog svoje rasprostranjenosti i ogromne baze možemo slobodno nazvati elitnim sportom.

A u tom sportu imamo osvajače Grand Slam turnira (Goran Ivanišević i Marin Čilić), pobjednike Davis Cupa (Ivan Ljubičić i Mario Ančić), finaliste Grand Slama (Željko Franulović i Nikola Pilić), osvajača olimpijske bronce Gorana Prpića i svjetskog rekordera u broju as servisa Ivu Karlovića. U muškom paru Grand Slam su osvojili Nikola Pilić, Ivan Dodig i Mate Pavić, a finalist je bio Boro Jovanović. U mješovitom paru pobjednici Grand Slama bili su Dragutin Mitić i dva puta Mate Pavić. Dodamo li tome ženski tenis imamo i Grand Slam pobjednicu u singlu Ivu Majoli te Grand Slam pobjednicu u paru Mirjanu Lučić-Baroni. Hrvatska je osvojila i prestižni Hopman Cup (Goran Ivanišević i Iva Majoli), dok je Goran Prpić zajedno sa srpskom tenisačicom Monikom Seleš osvojio Hopman Cup za bivšu državu.

Nedostaje samo jedna stvar. Iako smo u par navrata bili blizu (Ivanišević 2., Punčec, Ljubičić i trenutno Čilić 3. na svijetu, a mononukleoza je prekinula potencijalno veliku karijeru Ančića), Hrvat nikad nije bio na poziciji broj 1 svjetske rang liste. Dosta stručnjaka smatra da bi taj post mogao prekinuti junak današnje priče Borna Ćorić.

Najveći svih vremena bio je 'na konopcima'

Borna Ćorić od ovog je tjedna 28. igrač na ATP listi i s obzirom na njegove godine i formu očekuje se skori ulazak u sam vrh. Pažnju svjetske javnosti na sebe je skrenuo sjajnim igrama u veljači i ožujku. Prvo je doveo hrvatsku Davis Cup reprezentaciju u četvrtfinale svladavši Kanađanine Pospisila i Shapovalova. Zatim je na strašno jakom turniru u Indian Wellsu u polufinalu imao na konopcima možda i najvećeg tenisača u povijesti Rogera Federera. Na žalost, iako je imao set i break prednosti nije uspio. No usprkos porazu ostavio je sjajan dojam.

'Impresioniran sam Borninom mentalnom snagom i kretanjem. Moram priznati da sam imao i malo sreće. Presudilo je ipak iskustvo. Borna je vrhunski igrač u kontranapadima. Kad još malo popravi napadačku igru bit će ga vrlo teško pobjeđivati u budućnosti', nakon iscrpljujućeg polufinala izjavio je Federer.

Odličnu formu potvrdio je i na idućem turniru u Miamiju gdje je dospio do četvrtfinala.

U biti, mogli bismo reći da je Borna na putu za koji je bio predodređen još kao tinejdžer. Ovaj je rođeni Zagrepčanin pozornost na sebe skrenuo još tamo 2013. Tad je nakon polufinala na Australian Openu i Roland Garrosu osvojio juniorski US Open i bio najbolji junior svijeta. Te godine debitirao je i za reprezentaciju Hrvatske u Davis Cupu protiv velikog Andyja Murraya. Već iduće godine, s nepunih 18 godina šokirao je teniski svijet pobijedivši legendarnog Rafaela Nadala. Tu je godinu završio kao najmlađi igrač u TOP 100. Godinu potom svladao je i Murraya i stigao do 33. mjesta ATP liste.

'Otkad je pobijedio Nadala vidi se da je dobio puno na samopouzdanju. Miran je kad igra protiv igrača iz vrha jer osjeća da tu pripada. U posljednje vrijeme dosta smo trenirali zajedno. Pokušavam mu pomoći jer u mnogočemu u Borni vidim mlađeg sebe. Nikad se nisam osjećao trenirajući s nekim kao što se osjećam trenirajući s njim. Kao da ponekad igram protiv sebe. Borna je jedinstveni talent i nastavi li i dalje naporno raditi vidim ga kao svog nasljednika', pun hvale bio je tadašnji broj 1, sjajni Novak Đoković. Borna se samo nadovezao na njegove riječi...

  • +43
Borna Ćorić, hrvatski tenisač Izvor: Pixsell / Autor: Scott Kinser/Cal Sport Media

'Mislim da je moja igra dosta slična Novakovoj. Dobro se krećem, ne griješim puno, borac sam i bekend je moj najjači udarac.'

Njegov strelovit napredak je tad malo usporen. U 2016. je igrao svoje prvo ATP finale postavši prvi tinejdžer od Marina Čilića 2008. kome je to pošlo za rukom. Po drugi put je svladao Nadala, no sezona mu neće ostati u lijepom sjećanju jer je morao na operaciju koljena zbog koje je propustio finale Davis Cupa između Hrvatske i Argentine. Želio je igrati u finalu, no izbornik Željko Krajan odlučio se za zdravijeg Ivu Karlovića. Karlović je izgubio oba meča, Hrvatska finale, a Ćorić i Krajan našli su se na ratnoj nozi. Rezultat ozljede je i pad na ATP ljestvici.

'Tjedni nakon operacije bili su mi najteži u karijeri. Želio sam se samo vratiti na teren i biti jači nego prije', izjavio je Borna čijom je ozljedom Hrvatska vjerojatno ostala bez Davis Cup naslova.

Za prvi osvojeni turnir spasio je pet meč lopti

Oporavak je bio težak. Trebalo je vremena da se vrati u formu, a pobjede su dolazile na kapaljku. Sam Borna kaže da skoro godinu dana nije igrao meč a da nije u njemu popio tabletu protiv bolova. No prijelomnica je stigla kad je prije godinu dana osvojio svoj prvi, i sigurni smo ne i jedini ATP turnir u Marrakeshu. Pobijedio je Phillipa Kohlschreibera u trileru u kojem je spasio pet meč lopti.

'Sjajan je osjećaj osvojiti prvi ATP naslov. Pogotovo jer ga nisam očekivao pošto nakon ozljede ne igram u najboljoj formi', sretan je bio Borna.

Mjesec dana kasnije po drugi put je svladao Murraya i bila mu je to prva pobjeda protiv igrača koji je u tom trenutku bio broj 1 na svijetu (druga mu je za dlaku izmakla protiv Federera prije par tjedana). Na US Openu je svladao 4. igrača svijeta Alexandra Zvereva i uspjesi u 2018. samo su nastavak i rezultat odličnog rada. Izgleda da je u 22. godini života Borna sazreo za velike stvari.

  • +5
Indian Wells, Borna Ćorić - Roger Federer Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Možda je stvar i u promjenama u privatnom životu. Borna je lani prekinuo vezu sa superatraktivnom bivšom 'Kraljicom Dalmacije' Valentinom Miletić. Za vrijeme veze Borne s ovom šest godina starijom manekenkom njegov je Instagram profil bio prepun njihovih fotografija s raznih egzotičnih putovanja i internet je bio prepun komentara da je upravo ova prekrasna plavuša razlog Borninih slabijih igara. Samo da ju nisu prozvali za hrvatsku Yoko Ono. Da li ga je ta veza previše 'trošila' zna samo Borna, no činjenica je da mu je karijera krenula nabolje nakon njihovog prekida. Nakon tog prekida šuškalo se o njegovoj vezi sa zgodnom crnkom, Mostarkom Teom Lončar. Borna nikad nije potvrdio vezu, naglašavajući da su samo prijatelji. Nerazdvojan je sa sestrom Brunom za koju kaže da mu je najveći oslonac u životu.

'Kad krenu komentari, žao mi je te druge osobe. Pogotovo kad ti komentari budu negativni. Ja sam na njih već navikao i ne smetaju mi. No za nekog tko nije u ovom krugu mogu biti itekako neugodni', Bornina je izjava o privatnom životu.

Njegov Instagram profil sad je pun fotografija s teniskih terena i treninga. Izgleda da mu je tenis sad definitivno najvažnija stvar u životu. I to se vidi na terenu. Promijenio je i kompletni stručni stožer. Treneri su mu proslavljeni Riccardo Piatti i Kristijan Schneider. Novi kondicijski trener je Dalibor Širola, a fizioterapeut Claudio Zimagla. Menadžer mu je bivši 3. igrač svijeta Ivan Ljubičić koji je ujedno i jedan od trenera neuništivog Rogera Federera! Oko Borne je okupljen impresivni tim, i ako se po jutru dan poznaje, sve odlično funkcionira.

Obožava borilačke sportove, trenirao je s Cro Copom, upoznao Tysona...

'Borna je iznimno uporan i ponekad svojeglav dečko. Kad jednom uhvati, ne pušta, kao pit bull', opisao ga je naš proslavljeni as Goran Ivanišević.

Borna obožava borilačke sportove i kaže da bi bio boksač da nije tenisač. Koliko je u tome ozbiljan? Spomenimo tek kako u njegovu zagrebačkom stanu 'počasno' mjesto zauzima - boksačka vreća. Iako su mu kad je odrastao idoli bili Goran Ivanišević i Rafael Nadal, najdraži sportaš mu je 'Iron Mike', legendarni boksač Mike Tyson kojeg je prije dvije godine i upoznao na turniru u Indian Wellsu. Ispunio si je Borna još jedan san, odradio je nekoliko treninga s Mirkom Cro Copom Filipovićem... Dosad je od tenisa zaradio više od 3 milijuna i 260 tisuća dolara. A tek je na početku karijere...No u cijeloj ovoj priči novac je sporedan.

  • +5
Mirko Filipović i Borna Ćorić Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

'Igram tenis da jednog dana budem broj 1. Ne zbog novca ili slave', izjavio je Borna.

Jedna od stvari koje mora popraviti je servis. Iako vrlo precizan, njegov servis rijetko ide preko 200 km/h. Najjači udarac mu je dvoručni bekend, dok u forhendu još ima dosta mjesta za napredak. Kad stvari ne idu kako treba zna pasti u 'crnu rupu' iz koje se teže diže. No takve stvari su u glavi, i sasvim razumljive za mladog igrača. Odlične igre ove godine znatno su mu podigle samopouzdanje. Ono što je najbitnije je da je Borna svjestan svojih nedostataka i spreman je raditi na njima. Konačno je potpuno zdrav i operacija koljena samo je davna uspomena. Povezao je tri odlična turnira i odlično se nosio s jednim Federerom u meču kojeg je veliki Švicarac dobio isključivo na ogromno iskustvo.

Za Bornu Ćorića samo je nebo granica. Novak Đoković je u evidentnoj krizi. Rafael Nadal i Roger Federer su i dalje sjajni, no na zalasku velikih karijera. I tu kao zapete puške čekaju predvodnici novog vala, Zverev, Shapovalov i - Borna Ćorić.