POVRATAK SKOKU U VIS

Blanku pobijedila mlada Hrvatica: Izgorjela sam od želje!

19.02.2014 u 10:36

Bionic
Reading

Dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić, koja se u subotu na mitingu u Goeteborgu, vratila natjecanju nakon sedam mjeseci pauze zbog ozljede Ahilove tetive, i završila četvrta sa preskočenih 190 cm, izjavila je da su je emocije spriječile da bolje odradi to natjecanje, ali da je zadovoljna jer nije osjetila nikakvu bol.

'Iako bih se nazvala veterankom po broju natjecanja, ovo je bilo posebno. Iznenadila me bujica emocija, bilo je jako teško skakati u tim uvjetima. Najbolje bi bilo reći da sam 'izgorjela od želje' i upravo zbog toga nisam mogla zadnja četiri koraka jako nagaziti kako bih trebala. Jer kada se desi takva situiacija da se čovjek emotivno isprazni, onda se neminovno iscrpi i fizički. I koliko god se trudila, nisam ispoljila ono što realno mogu. Tako da mi je ovo jedno iskustvo, jedan korak naprijed, kakav god bio, jer sam završila natjecanje bez boli. Treba biti ustrajan i strpljiv, osjećam se kao da opet učim hodati i da ovo vodi u dobrom smjeru', kazala je Blanka Vlašić.

Dodala je da nije osjetila nikakvu bol na nastupu i da osjeća da je spremna za daljnja natjecanja.

'Ovih Aninih 194 cm su mi se činila kao da to lako mogu, ali noge su me izdale. Sve je to povezano s emotivnim stanjem, puno sam željela i očekivala. Ali ovo je moj pravi povratak, u New Yorku sam imala opravdanje, boljelo me jako i znala sam da to još nije to. Sada već dva mjeseca znam da je to ono kako bi trebalo biti. Ovo sam preemotivno doživjela. Ovo je sve ono što sanjam zadnje dvije godine - da ozdravim - i sada sam dobro. Gledam na to kao na lekciju iz koje moram nešto naučiti. Dug je put povratka na vrh, ja ne namjeravam odustati i mislim da kada natjecanje nije onako kako smo priželjkivali i očekivali, to je ipak dio mozaika koji će na kraju stvoriti jednu lijepu sliku', ocijenila je na kraju.

Njezin otac Joško Vlašić također je zadovoljan nastupom i smatra da su emocije za Blanku bile ipak prevelik teret.

'Ovaj nastup je bio bonus, svaki je nastup bonus, posebno nakon 206 dana od zadnjeg natjecanja. Vrh svake pripreme je skakanje, natjecanje. Mi smo odskakali, odradili ovo natjecanje. Rekao sam da znamo što je minimum, ovo je negdje tu, ali ne znamo što je maksimum. Blanka ovo doživljava kao poseban trenutak u karijeri kada se vraća, kada zna da je spremna, da je sposobna, da ima sve komponente koje treba. I vjerojatno je imala očekivanja što joj je uzelo malo energije uz sve što čini prekretnicu iz trenažnog dijela u skakački nakon ovoliko dana od natjecanja", rekao je Joško Vlašić.

On je dodao da do sljedećeg natjecanja, dvoranskog mitinga koje će se održati 25. veljače u Pragu, on očekuje rast Blankine forme.

'Ta krivulja njene sportske forme bi trebala rasti još više. Sada trebamo odraditi obradu tih sposobnosti - regenerirati, tonizirati, odraditi neke treninge da ta njena forma raste i da ona u Pragu napravi novi iskorak', kazao je Joško Vlašić.

Druga hrvatska predstavnica u skoku u vis Ana Šimić je na subotnjem mitingu u Goeteborgu osvojila drugo mjesto sa 194 cm, a pobjeda je pripala domaćoj atletičarki Emmi Green Tregaro, koja je također preskočila 194 cm, ali iz manje pokušaja.

Blanka Vlašić je jučer 186 i 190 cm prošla bez problema, iz prve, a potom je tri puta rušila letvicu na 194 cm. Norma za Svjetsko dvoransko prvenstvo je 194 cm, a ono je na rasporedu 7. ožujka.